Emdr terapi: travma sonrası panik, stres, kaygı bozukluğu yaşayan, geçmişin izlerini taşıyan ve yaşadığı olaydan kendine olumsuz sonuçlar çıkaran, o sahneyi hatırladığında hala kalbi çarpan ya da kendini kötü hissettiren duygu durumlarını daha yaşanabilir hale ya da o olayı hatırladığında eskisi gibi kötü etkilenmemeni sağlayan bir terapi yöntemi. Psikolog bana yaşadığım anıyı tekrar hatırlamamı fakat aynı sahneyi yaşatırken olaylara bakış açın daha olumlu ve mantıklı cevaplar vermemi sağladı. Bunu şöyle yapıyor, iki parmağını sağ sol yaparak göz hareketleriyle yarı uyku yarı bilinçli halde sana o sahneye gönderiyor. Ve mücadele o zaman başlıyor. Bi nevi kaçtığımız, sakladığımız o anıyla yüzleşmemizi yüzleştikçe de cevaplar bularak taşların yerlerine oturmalarını sağlıyoruz. Çünkü o anıya önceden üstünü kapatarak soruların asılı kaldığı ve bi boşluk oluşturduğumuz için sürekli bilinçaltındaki o sorun ile farkına varmadan yüz yüze kalıyoruz. Ya köpek ısırmıştır çocukken ve yaşın 40 a gelmiştir hala köpek yanından geçerken kalbin pır pır atıyor, bütün köpeklerin sizi ısıracağına dair genelleme yapmışsınızdır. İşte emdr o ilk ısırdığı köpek anısına tekrardan yarı baygın şeklinde geri gönderir (bunu göz hareketi ile ya da hafif sağ bacağına sonra sol bacağına vurarak bilinçaltına inmeni kolaylaştırır. Bana hafif sağ ve sol ritimsel vuruşlarla yapmıştı. Yada emdr makinesi var kulaklık takar ve bi sağ bi sol kulağına ses dalgaları gönderir. ) böylece bu hafif vuruşlar ve ritimsel sesler seni o sahneye odaklanmanı ve daha olumlu sonuçlar çıkarman için yardımcı olur.Paylaştığın için teşekkürler. Emdr hakkında biraz bilgi verir misin? Ne gibi değişimler oldu?
Gerçekten böyle okuyunca mükemmel birşey gibi ama kaç seansta bu aşamaya geliniyor? Benimde aşmak istediğim 2 3 olayim var.
Canım öncelikle emdr terapinin cevap vermesi kişiden kişiye değişir. Bir de ben psikolog olmadığım için sana hangi tedavi şekli uygun bilemem bunu danıştığın psikolog belirlemeli. Sakın İnternete araştırıp emdr yi kendi kendine yapmayı deneme herşeyi daha kötü noktaya getirebilirsin. Bunun için kendini psikoloğa bırak ve onlara güven. Gerçekten bizim için saçma gelen ama uzmanlar için gerçek tedavi yöntemleri mevcut.
Emdr seanslarımın miktarı sorusuna cevabım da: ben birçok olay yaşadım. Taciz olayı sahnesi 3 yada 4 seansta o olaya daha hissiz bakmamı sağlamama yetti. Belki buna benzer bir olay senin için atlaması zor olabilir. Ama illa etkisini görüyorsun diyebilirim. Bu olaylar: taciz, tecavüz, kaçırılma, savaşta bulunma, suç işleme, şiddete maruz kalma, yakının beklenmedik ölümü ya da buna benzer seni şok eden olaylar da olabilir. Mesela benim lise 1'in ilk günü ilk derste hocanın tehditkar tavırları beni çok etkiledi ve ertesi gün kahvaltıda karnım sıkıştı kustum strese girdim. Sonra başka bir olay karşısında strese sokan her durumda karnım kasılıp kustum ve iştah kayıpları yaşadım. Emdr de o sahneyi tekrar yaşadık ve olayları psikolog eşliğinde daha olumlu daha çözüm yolu üreten bir tavır sergiledik. Seanslar bu şekilde ilerliyor. Sen kendini ne zaman o olay karşısında hissis ve olumlu bakmaya başlıyorsan işte o zaman tedaviye cevap vermiş oluyorsun. Umarım yardımcı olmuşumdur :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?