• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Genital Koku (Vajinal Koku) Nasıl Önlenir?

Vajinada koku olması normaldir. Vajinal koku adet döngünüz boyunca özellikle de cinsel ilişki sonrası değişiklik gösterebilir. Ayrıca terlemek de vajinal kokuya neden olabilir. Vajinal koku nedeniyle vajinal duş yapma ya da deodorant kullanma ihtiyacı hissetseniz de bunlar aslında tahrişin artmasına ve diğer sorunlara yol açabilir.

Vajinal kokuya neden olan vajinal enfeksiyonların başında bakteriyel vajinoz gelmektedir. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan trikomoniyaz da vajinal koku oluşmasına neden olabilir. Klamidya ve bel soğukluğu ise genelde vajinal kokuya neden olmaz.

Vajinal kokunun normal olup olmadığını merak ediyorsanız, kokuya eşlik eden belirtiler olup olmadığına bakmanız gerekir.

Normal olmayan vajinal kokunun yaygın olan nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
  • Vajinit
  • Kötü hijyen alışkanlıkları
  • Vajina içerisinde birkaç gün boyunca tampon unutmuş olmak
  • Trikomoniyaz

Vajinal Koku Nasıl Önlenir?

Vajinal koku için yapacağınız şeyler, kokunun nedenine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bazı durumlarda tedavi görmek için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir. Kokunun nedeni bakteriyel vajinoz ya da trikomoniyaz gibi enfeksiyonlar ise doktorunuz antibiyotik ilaçlar reçete edebilir.
Normal olmayan vajinal kokuyu önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyleri aşağıda okuyabilirsiniz.

vajinal_koku_nasil_gecer.jpeg

İyi temizlik alışkanlıkları benimseyin

Güvenli ve nazik vajinal temizlik uygulamaları vajinal koku ile başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Vajinal koku ile başa çıkmak için aşağıdaki temizlik alışkanlıklarını uygulayabilirsiniz.
  • Vajinayı önden arkaya doğru silmek
  • Cinsel ilişki sonrası hemen idrar yapmak
  • Vulvada yalnızca nazik ve parfümsüz sabun kullanmak
  • İç çamaşırını günlük olarak ya da terlediğinde değiştirmek
  • İç çamaşırları kokusuz ürünlerle yıkamak
  • Terledikten sonra duş almak (terin hapsolması vajinal kokuyu arttırabilir)
  • İstenmeyen koku olması halinde vulvayı suyla yıkamak

Adet döneminde vajinaya yerleştirilen ürünler kullanmak

Bazı kadınlar adet dönemi sırasında daha güçlü bir vajinal koku fark eder. Hormonal değişiklikler, demir ya da amonyak benzeri bir kokuya neden olabilir. Adet döneminde kullanılan bazı ürünler de kokuyu hapsederek bu etkiye neden olabilmektedir.

Adet döneminde ortaya çıkan vajinal kokuyu, vajina içerisine yerleştirilen ürünlerle azaltabilirsiniz. Hijyenik pedlerin nemli olması nedeniyle kokuda artış olabilir. Ayrıca ıslak ped nedeniyle enfeksiyon riski de artabilir. Adet kanaması için kullandığınız ürünü sık olarak değiştirmeniz de kokuyu önlemek açısından önemlidir.

Cinsel ilişki sonrası vajina bakımı yapımı yapın

Bazı insanlar cinsel ilişki sonrası balık benzeri bir kokuyla karşılaşabilmektedir. Bu koku, bakteriyel vajinoz belirtisidir.

Bazen ise meninin vajinal sıvı ile etkileşime girmesi durumunda vajinal koku artabilmektedir. Bazı kayganlaştırıcılar da vajinanın pH seviyesini etkileyebildiği için kokunun değişmesine neden olabilmektedir.

Vajinal ilişki sonrası koku oluyorsa aşağıdakiler uygulayarak bu kokuyu azaltmayı deneyebilirsiniz:

  • Meni ve vajinal sıvıların temas etmesini engellemek için kondom kullanın
  • Vulvayı su ile dışarıdan yıkayın
  • Kokulu ya da aromalı kayganlaştırıcılardan kaçının

Probiyotik tüketin

Probiyotikler, vajinadakiler de dahil olmak üzere insan vücudundaki sağlıklı bakterileri destekler. Ayrıca özellikle mantar enfeksiyonu olmak üzere bazı vajinal enfeksiyonların önlenmesinde yardımcı olabilirler.

Probiyotikler, vajinanın normal pH seviyesine kavuşmasını sağlayarak vajinal koku yaşanma riskinin azalmasında faydalı olabilir.
vajinal_koku_nedenleri_tedavisi.jpeg

Dar kıyafetler giymekten kaçının

Kumaşlar, vajina etrafındaki sıvıların ve maddelerin hapsolmasına neden olabilir. Bu sıvı ve maddeler arasında şunlar olabilir:
  • Ter
  • Ölü deri akıntı
  • Cinsel ilişki sonrası kalan meni
Çok dar kıyafetler giymeniz durumunda bu maddeler kumaş içerisinde hapis kalabilir. Ayrıca dışkı maddesi de enfeksiyon ve kokuya neden olabileceği için yayılımı önlemek amacıyla dar tangalar da dahil olmak üzere dar kıyafetlerden kaçınmanız önemlidir.

Vajinal kokuyla ilgili endişeleriniz varsa nefes alabilen pamuk iç çamaşırlar giymeniz en iyisi olacaktır. Pamuk iç çamaşırlar, nemi vajinadan uzaklaştırma konusunda daha başarılıdır. Bu sayede keskin bir kokuya neden olabilecek bakterilerin ya da diğer maddelerin birikmesi zorlaşır.

Şekeri bırakın ve daha fazla su tüketin

Şekerli gıdalar mantar oluşumunu tetikleyebileceği için vajinal kokunun artmasına neden olabilir.
Vajinal kokuyu engellemek için şekeri azaltmanın ya da bırakmanın yanı sıra bol miktarda su içmeyi de deneyebilirsiniz. Susuz kalmamanız, bakterilerin aşırı bir şekilde çoğalmasını engelleyecektir.

Sağlıklı kilonuzu koruyun

Vajinal koku genelde vajinadan kaynaklanmaz. Aşırı kilolu olmak nedeniyle kıvrımlar ve iç bacaklar, bakterilerin üremesi için gerekli ortamın oluşmasına neden olabilir.

Vajinal duş yapmayın

Vajinal duş, vajinanın su ya da başka sıvılarla yıkanmasını ifade eder. Vajinal duş sıkça uygulansa da doktorlar vajinal duşu önermemektedir. Hatta halihazırda enfeksiyonunuz varsa vajinal duş yapmanız durumunda bakteriler rahime, fallop tüplerine ya da yumurtalıklara ilerleyebilir.
vajinal_koku_akinti.jpeg

Genital Koku ve Akıntı Neden Olur?


Normal vajinal akıntı, vücudun gerçekleştirdiği sağlıklı bir işlevdir. Akıntının nedeni vajinayı temizlemek ve korumaktır. Örneğin, cinsel uyarılma ya da yumurtlama sırasında akıntının artması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol hapları ve duygusal stres de akıntıya neden olabilmektedir.

Bununla birlikte vajinal akıntı ile kokunun bir arada görülmesi enfeksiyon belirtisi olabilir. Vajinal koku ile akıntıya neden olabilen enfeksiyonlar arasında şunlar olabilmektedir:

  • Bakteriyel vajinoz: Bakteriyel vajinoz, yaygın olarak görülen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, vajinal akıntının güçlü, kötü ve bazen balık gibi bir kokusu olmasına neden olabilmekle birlikte bazı durumlarda belirtiye neden olmamaktadır. Oral seks yapılan ya da birden fazla seks partneri bulunan kadınlarda bu enfeksiyonun görülme riski daha yüksek olmaktadır.
  • Trikomoniyaz: Akıntı ile kokunun görüldüğü bir diğer enfeksiyon trikomoniyaz olmaktadır. Trikomoniyaz, protozoa ya da tek hücreli organizmalar nedeniyle meydana gelmektedir. Bu enfeksiyon genelde cinsel temas nedeniyle yayılsa da bazen diğer kişilerle aynı havluyu ya da mayoyu kullanmakla da bulaşabilmektedir. Trikomoniyaz olması durumunda sarı ya da yeşil akıntı görülür ve akıntıda kötü bir koku vardır. Enfeksiyonun diğer belirtileri arasında ağrı, inflamasyon ve kaşıntı gibi belirtiler yer alsa da bazı kişilerde ortaya hiçbir belirti çıkmamaktadır.
  • HPV ya da rahim ağzı kanseri: HPV, cinsel temas ile bulaşan bir enfeksiyondur ve rahim ağzı kanserine yol açabilir. Bu durumda belirti görülmemesi mümkün olsa da kanser varsa kötü bir kokuyla birlikte kanlı, kahverengi ya da sulu akıntı görülebilir.

Lohusalıkta Vajinal Koku


Lohusalıkta vajinal koku olması normal bir durumdur. Lohusalık döneminde kanama, nem ve pH dengesinde değişiklikler gibi nedenlerden dolayı vajinal kokuda farklılık olabilir.

Rahminiz, doğum yaptıktan hemen sonra kendini temizlemeye başlar. Bu temizleme sürecine loşi adı verilen kanlı bir akıntının görülmesi de dahildir. Doğum yaptıktan sonra iki ila altı hafta sonra loşi kanamasıyla karşılaşabilirsiniz.

Loşinin kendine has bir kokusu vardır. Pek çok insan bu kokunun toprak ya da metal gibi olduğunu söylemektedir. Loşinin kokusu genelde çok rahatsız edici olmamakla birlikte çok keskin bir koku varsa enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz.

Doğum sonrası kanamanız durduğu halde hoş olmayan bir koku yaşıyorsanız, bunun enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için doktora gitmeniz faydalı olacaktır.

Doğum sonrası vajinal kokuya neden olan bir diğer şey ise hormonal vajinit olabilmektedir. Doğum sonrası hormonlarda çok fazla değişiklik olduğu için çok fazla vajinal koku varsa bunun nedeni hormonal vajinit olabilir. Hormonal vajinit, özellikle östrojendeki azalmadan kaynaklanan hormonal dalgalanmalar yüzünden meydana gelmekle birlikte kokuya neden olabilmektedir.

Hamilelikte Vajinal Koku


Hamilelikte vajinal koku genelde idrarda görülen değişiklikler nedeniyle meydana gelmektedir. Beslenme düzeni gibi hayat tarzında yapılan değişiklikler, susuzluk ve takviye kullanımı idrarda değişikliğe neden olabilmektedir.

Hamilelikte yenilen ve içilen şeyler de idrarın kokusunu etkileyebilmektedir. Bazı durumlarda tuvalete gittikten sonra vajinanın dışında az miktarda idrar kalması durumunda idrar kokusu olabilmektedir.

İdrar yolları enfeksiyonu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da vajinanın garip ya da rahatsız edici kokmasına neden olabilmektedir.

Ne zaman doktora gitmek gerekir?


Vajinal kokunun yanı sıra normal olmayan belirtiler yaşıyorsanız, kokuyu kendi kendinize geçirmeye çalışmak yerine doktora girmelisiniz.

Örneğin, vajinal koku normalde güçlüyse ve giderek daha da güçlü hale geliyorsa doktor randevusu almanızın zamanı gelmiş demektir.

Aynı şekilde “balıksı” bir koku da doktora gitmenizi gerektiren nedenler arasındadır. Vajinal kokunun kötü olması, vajinal enfeksiyon olduğuna işaret ediyor olabilir.

Güçlü ve kötü kokular, kendi kendine geçmeyecek bir soruna işaret ediyor olabileceği için doktorunuzun ilaç reçete etmesi ve tedavi görmeniz gerekebilir.

Enfeksiyonunuz varsa tedavinizi geciktirmek istemezsiniz. Çünkü tedavi edilmeyen enfeksiyonlar hayatınızın ilerleyen dönemlerinde gebe kalabilme becerinizi etkileyebilmektedir.

Vajinal kokunun yanı sıra bazı akıntılar da normal olabilmekle birlikte akıntınızın ya da diğer sıvıların beyaz ya da şeffaf olmadığını görüyorsanız, enfeksiyonunuz olabileceği için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Vajinada ara sıra görülen kaşıntı da normal olmakla birlikte sık sık kaşınıyor ya da rahatsız edici bir kaşıntı yaşıyorsanız, ortada daha büyük bir sorun olabilir.
 
Back
X