• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gençleri rahat bırakın!.....

realist

Nirvana
Kayıtlı Üye
3 Aralık 2006
3.073
132
688
63
Arkadaşlar bildiğiniz üzere dün KPSS yapıldı.
Benim iki oğlum da bu sınava girmeyi istediler.Sonrasında güzel bir pazar günü yaşamak için yola çıktık hep birlikte.Onlar sınavdayken biz serin bir yer bulup yerleşiverdik.
Bu arada banklar yanyana olduğundan ister istemez yanınızda oturanların konuşmalarına kulak kabartıyorsunuz.
Yanımda iki bayan dertleşiyorlardı.Biri diğerine (zannediyorum kızının) Bilmem ne kadar puan alması gerektiğini anlatıyordu.O kadar uzun süre anlattı ki,kızı merkezde olursa kaç puan,şubede olursa kaç puaan lazım en ince detayına kadar araştırmış belli.
Diğeri de ben aşağı kalmamış belli.Benim çocuğuma da şu kadar ğuan lazım.Ben de çok araştırdım internetten şu bulgulara ulaştım....vs.vs......
Ben bu konuşmaları o kadar uzun süre dinledim ki....
Ve o kadar çok üzüldüm ki...
Yarınımızın gençlerinin geleceği için anneler endişelenebilir bunu anlayabiliyorum.Ama bu gençlerin yapması gerekenleri hala anneleri yapıyorsa ve hala en az 25 yaşındaki bu gençleri hala anneleri yönetip yönlendiriyorsa acırım o gençliğe!...
Onca çalışmaya, uğraşmaya, didinmeye rağmen haketse bike kazanmasına pek gönlüm razı gelmiyor.
Çünkü bu insanlar kendi kişiliğini kanıtlayamamışken,geldikleri mevkilerde insanlara nasıl yardımcı olabilecekler anlamakta zorlanıyorum.
Ama bu gençlere değil,ellerini evlatlarının üzerine kalkan yapmış anne babalara kızıyorum.
Onlar üniversiteyi bitirmişler.Artık doğru kararları alabilecek akla sahipler,hala onları yönetme duygunuz varsa vazgeçin artık.Bırakın yanlış bile olsa kararlarını kendileri verip sonuçlarına razı olsunlar.Üstelik onların kolay kolay yanlış karar alacaklarına inanmıyorum ben....Çünkü zaman zaman yanlış bulduğunuz kararlar bile göreceli olabiliyor...
Gençleri hayatı hakkındaki kararları almakta özgür bırakın lütfen.
Hatta bunu daha küçük yaşlarda yapın ki alışkanlık kazansınlar.
Ben çok annenin bu konuda bilinçli olduğuna inanıyorum.Ama benim bütün bu yazdıklarım dün kulaklarımla şahit olduğum anne ve hatta baba konuşmalarıydı.Bu yüzden üzüntülü ve gelecekten endişeliyim.

Cok dogru bir tespit, aynen katiliyorum görüsünüze.

asıl acı olan ne biliyor musunuz?? ne kadar yüksek puan alırsanız alın, çok çok şanslı değilseniz ve torpil bulamadıysanız mülakatta eleniyorsunuz :gitme:

Ne yazık ki hala dayın varsa işin var.Aslında başka bir gerçek daha var da onu yazarsam olmaz,siyasete giriyor...

insanların her şeyi yaşayarak öğrenmelerinden yanaydım çocuk sahibi olmadan önce.
taki oğlum olana kadar.
şimdi bazen keşke beni dinlesede düşüp canı yanmadan düşebileceğini anlasa diyorum...
o anne-babalarında elinde değil.insan evladı için en iyisini istiyor.her ne kadar güvensede acaba gözden kaçırdığı bi şey olabilirmi diye kendileri araştırma yapmışlardır belki.
insanın evladıyla ilgilenmesi yanlış değil ki?
bunlar bilgidir.yol göstermektir.
kendi bildiklerini zorla dikte ettirmeye çalışıhyorlarsa yanlış tabi,ama çocuklarını ilgilendiren her ayrıntıyı bilmek anne babanın en doğal hakkı.
hatta görevi diye düşünüyorum
...

Aslında konu dayı meselesne dönmemeli.Benim anlatmak istediğim şey gençliği göz göre göre kişiliksizliğe götüren aileler maalesef.Ama dayı meselesi de gerçeğinin de göz ardı edilmemesi lazım.

belkı anne kız beraber yaptılar bu arastırmayı sız emınsınız galıba annenın yonlendırdıgıne ..

var öyle genclık ne yazıkkı

umarım herkes hakkettıği yer de olur bır gün ..

insanların her şeyi yaşayarak öğrenmelerinden yanaydım çocuk sahibi olmadan önce.
taki oğlum olana kadar.
şimdi bazen keşke beni dinlesede düşüp canı yanmadan düşebileceğini anlasa diyorum...
o anne-babalarında elinde değil.insan evladı için en iyisini istiyor.her ne kadar güvensede acaba gözden kaçırdığı bi şey olabilirmi diye kendileri araştırma yapmışlardır belki.
insanın evladıyla ilgilenmesi yanlış değil ki?
bunlar bilgidir.yol göstermektir.
kendi bildiklerini zorla dikte ettirmeye çalışıhyorlarsa yanlış tabi,ama çocuklarını ilgilendiren her ayrıntıyı bilmek anne babanın en doğal hakkı.
hatta görevi diye düşünüyorum
...

Sevgili kronick benim de derdim bu zaten.Yol göstermek farklı hayatına hükmetmek farklı.Galiba tam olarak ifade edemedim.Benim gördüğüm kişiler resmen hayatını yönlendirmeye çalışan kişilerdi o gençlerin.Buna çok kızdım.Aslında uyarmayı bile düşündüm ama bunun doğru olmayacağı geliverdi aklıma birden.Çünkü o da onların doğrusu..

Aksine ailelerin cocuklarini ilgilendiren konularda bilgili olmalari, arastirma yapmalari benim hosuma gidiyor, cahilce diretme yapmaktan cok cok daha iyidir..

şahsen annemin benim adıma araştırma yapması şunu için şu kadar puan gerekiyoru filan demesi hoşuma giderdi ama şu kadar puan alacaksın demesi tabi ki kabul edilemez birşey.

Aksine ailelerin cocuklarini ilgilendiren konularda bilgili olmalari, arastirma yapmalari benim hosuma gidiyor, cahilce diretme yapmaktan cok cok daha iyidir..

Cahilce diretmekten çok, bilerek dayatma yapmalarını anlatmaya çalışmıştım.

O kadar haklısınız ki realist,
Lise zamanımda ailem o kadar çok diretti ki sayısal bölüm yazmak zorunda kaldım.. Babam her gün yeni bir metametik, fizik, kimya test kitabıyla gelir, 1 hafta içinde bunlar bitecek kontrol edeceğim derdi.. Ergenliğin de vermiş olduğu psikolojiyle o kadar hırçınlaşmıştım ki.. Derslerimde olan başarım da kaybolmuştu.. Oysa bana hiç bir şey sormamışlardı.. Diş hekimliğini yazacağım onlar için kesindi.. Bense kan gördüğümde fenalaşan, en ufak şeyden midesi bulanan bir çocuktum.. Ailemden habersizce sözel bölüme geçtim.. Yıllarca sahte karne hazırladım, eve sayısal karnesi götürdüm.. ÖSS zamanı geldiğinde babam çoktan tercihlerimi yapmıştı bile.. Ben başka bir tercih formu alıp gizli gizli onu teslim ettim, diğerini çöpe attım ve ilk tercihime yerleştim.. Sınav sonuçları geldiği zaman o kadar büyük olay oldu ki bu.. Evlatlıktan reddetmeye kadar götürmüşlerdi işi.. Ama benim yapmak istediğim meslek buydu, buna yeteneğim vardı biliyorum.. Kayıt zamanı geldiğinde izin vermediler, evden kaçıp hiç bilmediğim bu şehire gelip kaydımı yaptırdım.. Tek başıma hallettim her şeyi.. Yurda yerleştim.. Uzun bir süre benimle konuşmadılar.. Ama sonra ne oldu, 2. senemde çok iyi bir ortalamam vardı ve sonunda bunu görebildiler.. Şimdi 4. senem ve seneye mezun oluyorum.. Aile arasında hala konusu açıldığı zaman laf sokuluyor ne yazık ki ama beni buna onlar mecbur etti.. Ben de hiç bir zaman onlardan gizli iş yapma taraftarı değilim elbette.. Ama kısmet böyleymiş, bu meslekten ekmek yiyecekmişim demek ki diyorum..

Sevgili Arora sen güçü bir kızmışsın demek ki!...Senin gibi olamayan,baskı altında ezilen,nice silik karakter var ne yazık ki...
En acısı anne ve babaların evlatlarını severken,en iyisi olmalarını isterken yaptıkları hatanın farkında olmayışları...
Tüm bunlar koruma anlayışı ile ilgili ne yazık ki.
Sana hayatının tüm safhasında başarılar diliyorum ve seni tebrik ediyorum.Bir genç kızın kolay kolay başaramayacağını başarmış ve ideallerinin peşinden gitmişsin.Kişiliğini sindirmek yerine güçlendirmişsin.
Ama büyüğün olarak şunu söylemeden geçemeyeceğim.Anne ve baban seni sevmese,hayatına bu kadar yön vermeye çalışmazlardı inan bana.Sadece dozu biraz kaçmış..
Onlara kızma lütfen..Sabret.şimdi iğneleseler bile,kısa bir zaman sonra seninle gurur duyacaklar...

Çok teşekkür ederim realist,
Anne-babama kesinlikle kızmıyorum.. Beni çok sevdiklerinden de hiç bir şüphem yok.. Evin tek kızıyım ben.. Sülalemizdeki okumaya meyilli tek çocuktum.. Bu yüzden onlar kendilerince en doğru olana yönlendirmeye çalıştılar hep.. Hayatımın her döneminde şunu söylerim, her şeyde bir hayır vardır.. Eminim bunda da var.. Şimdi bu bölüme sıkı sıkı sarılmama, çok zor elde ettiğim için çok sevmeme ve derslerime isteyerek ve severek yaklaşmama sebep oldu..Biliyorum ki, ileride bir gün onlar da iyi ki yapmışsın kızım diyecekler.. Bundan adım gibi eminim.. Ve inanıyorum, şu anda bile belli etmeseler de karşılarında böyle güçlü ve baş kaldırabilen bir kızlarının olmasının gururunu yaşıyorlar.. a.s.

Arona, tebrik ederim sizi. kendinizi biliyormuşsunuz, ona göre adım atıp başarıya ulaşmışsınız...

bazı öğrenci sorumluluğunu biliyor, o öğrencilere pek müdahele edilmemeli. bazısı da gerçekten zorlamayla birşeyler yapıyor, kendi haline bırakılınca iyice boşluyor. bunları teşvik etmek gerekiyor.

ailesinin zoruyla sayısal seçip çok zorlanan öğrencilerim çok oldu. iyi meslekler sadece sayısal alanda var zanneden veli çok maalesef.:1no2:
ite kaka ders geçen öğrencilerden başarı bekliyorlar sonra. çocukların yeteneğine, ilgisine göre tercih yapmasına müsade edilmeli.

küçük yaşlarda, ailelerin bilinçli olması çok çok önemli. ama gençleri bu kadar üstelemelerine gerek yok. burada görev, rehberlik hocalarına düşer, velilere değil... onlar bilinçlendirir, gençler seçimlerini yapar. lisans sonrası artık gençlere müsade etmek lazım.

küçük yaşımdan beri eğitim hayatımla ilgili kararlarımı hep kendim aldım. faydasını da gördüm, arada zararını da.

Son düzenleme:
gençlerin hayatını yönlendirmeye çalışan çok aile var..bu yönlendirme lise sınavlarında başlıyor...öss sınavıyla doruk noktasına ulaşıyor...yok şu bölüm yok bölüm olcak muhabbetleri yaşanıyor...
şu an okuduklarımlada bunun tek okulla sınırlı olmayacağını bi kez daha anladım...evet malesef bu
yönlendirme olayı iş yaşamanına kadar sıçradı..sonuçta ne oluyor
işinden mutsuz yaşamdan bıkmış bezmiş bi gençlik...hak ettiği halde istediği yerlere hakkının yenilmesinden dolayı gelemeyen gençlik...işde Türkiyenin hali bu artık...herşey yönlendirmeyle başlıyor
torpil ve istenmeyen işlerde çalışmayla son buluyor...:delphin:

gençlerin hayatını yönlendirmeye çalışan çok aile var..bu yönlendirme lise sınavlarında başlıyor...öss sınavıyla doruk noktasına ulaşıyor...yok şu bölüm yok bölüm olcak muhabbetleri yaşanıyor...
şu an okuduklarımlada bunun tek okulla sınırlı olmayacağını bi kez daha anladım...evet malesef bu
yönlendirme olayı iş yaşamanına kadar sıçradı..sonuçta ne oluyor
işinden mutsuz yaşamdan bıkmış bezmiş bi gençlik...hak ettiği halde istediği yerlere hakkının yenilmesinden dolayı gelemeyen gençlik...işde Türkiyenin hali bu artık...herşey yönlendirmeyle başlıyor
torpil ve istenmeyen işlerde çalışmayla son buluyor...:delphin:

Ve yaşamları boyunca mutsuz insanlar oluveriyorlar....

Back