Gemlik Örf ve Adetleri

E

EU1

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi EU1
gemlik kına gecesi sonrasında o yöreyehas bir adet dikkatimi çekti sizlerle paylaşmak istedim.kına gecesinden sonra kız tarafı özellikle gelinin arkadaşları değişik kıyafetler giyerek oğlan evine giderler .gelin oğlanevine yakın bir yere saklanır . gelinin arkadaşları halka olur ve damad manilerle çağırılır.damat gelir ve geliniaramaya başlar bulduğu zaman gelin ve arkadaşları oynarlar:teytey: sonrasında yine halka oluşturulur ve kayın valideden mailerle istekte bulunurlar önce tepsi içinde pilav üzerinde kızarmıştavuk,tabibunlar öncedenhazırlanmış olur.o gece kızlar neisterse oğlan evi onu vermek zorundadır . çerez,,, çikilata pasta,vs her istekten sonra kızlar davul zurna eşliğinde oynarlar istekler bittiktensonra oğlan evinden alınan tüm yiyecek ve içeçeklerle kız tarafı na gidilir kız tarafı özelliklegelinin arkadaşları al dıkları bu yiyecekleri yerler ve sabaha kadar eğlenirler .bu adetin o yöredeki adı tavuk almadır.

• Konu Sahibi EU1
Evet bunu biliyorum bursadada var halamin kiziin kina gecesinde gittik ve oglunun kina gecesinde geldiler :)) cok guzel oluyor gecenin ucunde ikisinde biraz gurultu oluyor ama alisiklar diye kimse ses cikartmiyor...Gercektende cok eglenceli.....

• Konu Sahibi EU1
Değişik kıyafetler derken kıyafetlerin genelde komedi amaçlı olduğunu belirtmek istediim. görseniz çok eğlenirsiniz kendilerini boyarlar. erkek olan mı ararsınız hamile olan mı yaşlı olan mı ne arrsanız var yok yok yani. İznik yöresindede aynı şeyler yapılıyor bende bunları eklemek istedim.

• Konu Sahibi EU1
Buna bende bir şey eklemek istiyorum.kız tarafı eğer isterse canlı tavukta veriliyor. Oğlan evi kız evine daha sonra baklava almaya gider ve baklava alırken damat saklanır gelin bulana kadar beklenir. benim eşim kafasına örtü takarak uzun manto giyerek kendini yaşlı bir kadın haline getirmişti yüzünüde kapattığı için karandıkta belli olmuyordu. Bursada kına geceleri çok eğlenceli olur.

• Konu Sahibi EU1
reycancım bu dediğin olay ewet tavuk alma olayıdır.ama artık eskisi kadar yapılmıyo.önceden her düğünde tavuk alımı yapılırdı bu olay gemliktede izniktede vardır.istenen malzemelere gelince; önce sandalye istenir gelinin oturması için sonra sigara,tavuk,börek.çerez,kola,sakız ve tatlı.tabi bunları az yada çok istiyenler oluyo yani abartabiliyolarda.daha sonrada erkek tarafı kız tarafına gider ve aynı şeyleri onlarda ister.yani iki tarafta karşılıklı alışveriş içine girerler ve o toplanan yiyecek ve içecekler o akşam gelinin yanında kalan arkadaşlarınca afiyetle yenir.adı üstünde adet.eğlenceli geçer.ama ben yapmadım .diyorumya artık azalmış durumda bunu yapanlar.ama yapılması yönünde tarafım.sadece bildiğim kadarını sizlerle paylaşmak istedim.PAYLAŞIMIN İÇİN SAĞOL CANIM.

• Konu Sahibi EU1
evet haklısın ennurcum bazen abartanlar oluyurmuş isteklerde bulunulurken,ben hiç rastlamadım ama duyduklarımoldu.birde tavuk alma karşılığı olarak damat tarafı kıs tarafından sadece tatlı ister gelinin annesi önceden hazırladığı bir tepsi baklavayı ogece gelen oğlan tarafına verir damadın arkadaşlarıda sunulan baklavayı davul zurna eşliğinde alıp gider ve afiyetle yerler .gemlikde bu adetler hala sürüyor.aklıma geldikce sizlerle paylaşmayadevam edeceğim.yorumların için teşekkür ederim canım.

• Konu Sahibi EU1
bilgi haricinde paylasimlarinizi sohbet alanlarimizdan yapiniz begendikleriniz icin rep ve tesekkur butonunu kullaniniz aksi takdirde mesajlariniz silinecektir

• Konu Sahibi EU1
ewt bende gemlik de oturuyorum. bir akrabam ewlendi. sabaha kadar köyde dolaştık ve akrabalardan tavuk vs. toplandık.sabah oldu yedik yattık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…