Gelinlik Modelleri Gelinlikte kullanılan kumaşlar, dikkat!

Beautyguru

Mucize bebeğimiz hoşgeldin, şükürler olsun
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2010
459
554
303
Bir çoğumuz şuan hazır gelinlik almak yerine özel diktiriyoruz; sonuçta bizim fotoğrafta gösterdiğimiz gibi olmamasından dolayı yakınabiliyoruz. Bunun en başta, kullanılan kumaşlardan dolayı olduğunu lütfen aklınızdan çıkarmayın arkadaşlar..

Bir tekstilci olarak yaklaşık bir kaç aydır bir çok moda evini ziyaret ettim ve gayet elit görünen bir çok modaevlerinin bile gelinlik için kullandığı kumaşların çok kalitesiz olduğunu gördüm. (gelinlik tasarımcısı değilim.)
özel dikim yaptırırken kumaş konusunda diretin. Metresi 2 tl'ye de kumaş var, 100 tl'ye de. piyasada kullanılan kumaşlar şu bir kaç tanesinden başka bir şey değil gibi;

hayal tül (küçük petekli, parlak etki, hafif sert) (mt: 2 tldir)
simli dalya
ince kağıt gibi tafta,
kristal saten (son derece parlak olur.)
Kristal organze (ipek organzeye nazaran çok sert, şeffaf ve parlak olur. ki ipek organze dediğimiz de zaten ipek görünümlü organze demektir; ipek olmadığı için mt:12 tlyi geçmez. Piyasadaki kristal organzeler ise çok ucuzdur.
şifon olarak da en kaliteli dedikleri fransız şifon (mt: 5-8 tldir.) vb..

Tabiki butür modaevlerini bilgisizlikle suçlamak değil derdim. Kaliteli çalışanları tenzih ederek söylüyorum, Onlar bunları benden daha iyi bilirler, yıllardır bu piyasanın içerisindeler, ancak bildiğiniz üzere REKABET söz konusu olunca, en ucuza nasıl kapatırım, nasıl kısarımı hesaplayan yerler malesef ki çok sayıda.. kendi markalarından ödün verip, halkın çok tanıdık olmadığı kumaş konusunda oynama yapmaları kötü.

Peki çözümü ne;
Eğer şuan; standart, çok fazla özelliği olmayan gelinlik dikimine 1500 veriyor iseniz, kumaşları sorgulamak en doğal hakkınızdır. Eteğin kumaşı için saten deyip geçmeyin. mat,kristal, amerikan, dupont, ipek karışımlı sateni var. mesela bu grupta bütçenizi zorlamadan kullanabileceginiz saten amerikan satendir.. piyasada satılan mat ve kristal satenler oldukça ucuzdur. ipek karışımlı satenin mtsi 30 tlden başlar ve bu kaliteyi tuşesinden anlayabilirsiniz.

Model araştırıldığı kadar kumaş araştırması da yapılmalı, 1-2 gün ayrılıp, sırf kumaşçılar gezilip, gelinlikte kullanılan kumaş fiyatları not alınmalıdır yada tecrübeli birisinin tavsiyelerinden yararlanılmalıdır ki ünlü bir markadan diktirmek istediğimiz gelinlik onun aynısı olsun.

Umarım sizi yormamışımdır. Bu yöndeki araştırmalarımı aktarmak ve kumaş konusuna dikkat çekerek gelin adaylarına yardımcı olmak istedim. Teşekkürler

bilgi için tşkler canım.. aynen dediklerine katılıyorum. kumaş farkı çok belli oluyo zaten gelinliklerde. bazıları böyle çok sırıtıyo hoş olmuyo..

gelinlikçilerin çoğu ucuz kumaş kullanıyor bu kesin zaten
taftanın metresi 10 lira imiş dün duydum bunu
aman çok kumaş gidio efendim kumaş bisürü para tutuo ondan inemem fiyatı falan pallavra gerçekten de

Kesinlikle doğru bir tespt yapmışsın arkadaşım....
Benim annem dikiş nakıl kumaş bildiği için ben bu konuda rahattım....
Gelinlik modeli belirlemiştim kafamda... DAha sonra modaevi moda evi gezdik... HAngi kumaşları kullanmasını istediğimizi seçtik ona göre fiyat alıp karşılaştırma yaptık....
Benim gelinliğimin etek kısmı ipek taftadandı üst kısmında ise gene ipek tafta üzerine fransız danteli konmuş ve benim beğendiğim dantel deseni biraz seyrek olduğu için ekstradan parça parça aplik yapılmıştı...
Etek kısmında da dantel fırfırlar vardı... Birçok mdaevi bu fırfırları duvak dantelinden yapmayı önerdi(daha ucuza getirmek için) ben ise ısrarla gelinliğin üstünde kullanılan dantelden istedim.. Bu da fiyatı biraz arttırır falan dediler ben öyle isteyince....
Bu durumda bile modaevleri arasında ciddi fiyat farkları var....
Şu kumaşı şu danteli şu modeli istiyorum diye fiyat alırsan en uygun yer bakırköy sonra kadıköy sonra fatih....
Ama aa şu model çok güzel bu modeli istiyorum dersen en ucuz yer fatih sonra kadıköy sonra bakırköy.. Yani tam tersi....

Ben daha da uyguna getirdim, annemlerin orada diktirdim, kocaelinde.... İstanbulda benim gelinliğim için aldığım en düşük fiyat 2200 iken ben Kocaelinde aynı kuma aynı dantel aynı modeli 1700e diktirdim.... Yıl 2007 temmuz....

Tabi bu fiyat farklarında kumaş haricinde dükkana ödenen kiranın, pul taş işlemesinin fason mu yaptırıldığı yokse elemanların mı yaptığının, modaevinin isim değerinin ve müşterinin görünüşteki saflık heyecan ve bilgisizlik oranının çoook çok etkisi var....
Velhasıl uyanık olmak lazım, her detayı konuşmak lazım, kullanılacak her malzemeyi görmek lazım.... Annem gelinliğin üzeri için kullanılacak telayı kalıbı bile görmek istemişti, hatta abartma anne demiştim ama bazı yerlerde kalıplar incecikken bazıları ince ama formunu koruyan kalıplar kullanıyorlardı...
Bu da göğüs kısmının düzgün durması için önemliymiş....

Çok güzel ve ayrıntılı bi yazı olmuş ama ben anca taftayı ayırt edebiliyorum o da parlaklığından diğerlerinin ne olduğunu bilmem bile...
Cumartesi gelinlik denemesi yaptım akrabamız ve yurtdışından getittiriyor fiyat olarak pahalı tabii o da örnek resimleri göstererek bunlardan olsa ucuza yapılır ama bu ipek organze fiyatı o yüzden pahalı dedi o zaman iyi bi kumaş değil mi bu???
2.650 etiket fiyatı koymuşlar biz akrabalık indiriminden yararlanıp 1.500 tl ye sonra annemin ısrarına dayanamayıp tamam kendi payımı vereyim dedi 1.300 tl ye karara bağladık...
İyidir değil mi bu ipek organze...

verdiğinz bilgiler için tşk
benim gelinliğim yeni dikilmeye baslandı kullanılan kumas akıllı taftaymış
bu tür hakkında bilginiz varmı?

ipek organze güzel bir kumaş. ben de nişanlığım için o kumaşı beğenmiştim sonra diktirmekten vazeçtik.
gelinlik için olanları özel midir bilmiyorum ama en iyisini metresi 30-40 tl demişlerdi.

Geç cevabım için kusura bakmayın. İpek organze, ipek görünümlü organze demektir. ipeksi ince bir görünümü vardır, diğer organzelerden pahalı ve daha güzeldir. , içinize sinsin
tabi ipek organzenin yanında beden kumaşı da kullanılacaktır, o da muhtemelen satendir.
Mutluluklar

verdiğinz bilgiler için tşk
benim gelinliğim yeni dikilmeye baslandı kullanılan kumas akıllı taftaymış
bu tür hakkında bilginiz varmı?

Merhabalar,
Akıllı tafta, isminden de anlaşılacağı gibi kağıt görünümlü büküldüğü gibi kalan parlak ve mat çeşidi olan bir tür tafta cinsidir. Gelinliklerde son zamanlarda tercih edilmektedir. Eğer modele uyum sağlarsa tabiki şık duracaktır. Ve kaanatimce mat olanı daha kaliteli bir görünüm verir.

Bu arada benim de gelinliğim dikiliyor. ilgilenenler için kumaşlarım hakkında bilgi vereyim;

*Likra tül (gelinlikçilerin tercih ettiği genellikle sert görünümlü ince tüllerdir. likra tül ise, esnek, oldukça dökümlü bir tüldür.çok fazla tercih edilmiyor ki bence edilmeli, rüya gibi görünümü var.)
mtsi 5-20 tl arası değişir. Benim aldığım 7 tl

* Kordone nakışlı & pullu güpür: (zayıf olduğum ve üst kısmımı daha dolgun göstermek için, kalın ve aplike-pul işlemeli (mat)kumaş aldım. oldukça pahalıdır. fakat sadece benim gibi üst kısımda kullanacaksanız fiyat çok uçmaz ve aldığınıza değecektir.
mtsini toptancıdan 75 tlye aldım. parekende satış fiyatı 110 tl. Güpürün işleme ve kumaşına göre fiyatı değişecektir. Ben 1 mt aldım yetti.

* Şanel : Parlak, ağır bir saten gibidir. Astar amaçlı kullanıcağım ve tamamen tülle kapatacağım için çok pahalı kaliteli bir kumaşa yönelmedim. Şanelin mat tarafı (ters tarafı) da kullanılabilir bu arada. ben tüllerin arasından parlasın diye parlak kısmını kullanıyorum.
mtsi: 3-8 tl arası. ben 3 tlye aldım

Ve renk olarak krem (fildişi).. Size tavsiyem bembeyaz olmaması yönünde olacaktır. Çünki bembeyaz kumaş modeli gizleyecek, kapatacak ve çok yapay görünecektir. tabi ten rengine göre isnisnalar da olabilir. Kırık beyaz genelde bir çok tene uyum sağlayan bir renktir.

Ve eğer eteğe inen bir tül, şifon vs. kumaş yok ise, yani tamamen beden kumaşını göstericekseniz, ipek saten kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Rüya gibi uçuşuyor, çok naturel duruyor. kesinlikle naylon ve çok parlak satenler kullanmayın derim. Kumaş parladıkça modelin gizlendiğini unutmayın!
Gelinlikçinize farklı kumaş talebinizi belirtin ve kumaş seçiminde siz de bulunup fiyatlardan haberdar olun böyle bir durumda.

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler...

bu aslında çok önemli bir konu...çünkü gelinliği gösteren aslında kumaşıdır...modelde evet önmli ama çok güzel bi modeli kalitesiz,basit duracak bi kumaşla dikerseniz o gelinlik çok yapay,sakil duracaktır....

bende kumaşlara çok dikkat ediyorum resimlerde..şimdilik zamanım var o yüzden kumaşçıda ya da gelinlikçide bakmadım ama kafamdaki şey belli....

sanırım o da ipek organze diye tahmin ediyorum...şu resimdeki ipek organze mi?ben ya bundan düşünüyorum

ya da şöyle bişey....bu da tül sanırım ama asla sert ,kazık gibi olmayacak

bu iki kumaştan birini düşünüyorum,kumaş hakkında bilgi verirseniz sevinirim,tahminlerim doğru mu?

aslında bahsedilen kumaşlardan yapılmış gelinlik resimleride koysanız çok iyi olurdu

Valla benim ipek şantuk kullanılıyor kızlar bide fransız küpürü işlenicek felan 1500 tl..

Forumda yeniyim, ve fotoğraf eklemek için en az 50 msj olması gerekiyormuş :// keşke ekleyebilsem..

1. fotoğraftaki etkiyi ipek organze aynen görüldüğü gibi verir. (fotodan tam anlaşılmıyor ama)

2. fotograftakinde de muhtemelen hayal tül kullanılmış, yani hafif parlak, ince gözenekli, çok sert olmayan. Daha kaliteli olsun derseniz fransız tül var ancak bu model için tavsiye etmem, pahalıdır ve modele çok fazla tül kullanmak gerekir, üst üste geliceği için gereği de yok. fransız tül de çok yumuşak tuşeli bir tül cinsidir.

şu dediğiniz şeyleri tahmin ediyorum. kumaştan iyi anlamak şart.

ve ben sırf kazıklanırım ya da kalitesiz bir kumaş kullanırlar diye hazır alıcam diktirmicem...

teşekkürler a.s.

ben gelinliğimde hüsrana uğramıştım 4 yıl önce gelinlkçide beğendim gelinliği hazır vardı ben dedim yeni yapılsın üzerime göre kumaşı vs herşeyi sıfır olsun kadın tamam dedi işte kapora bıraktık kumaş alıcam size özel şöyle böyle dedi provaya çağırdı gitim üst kısmını aldı dedim alt kısmı o sonra dedi içime kurt düştü benm tekrar gittim vitrinde duran gelinliğin alt kısmını eline almış bana göre uydurmaya çalışyodu etekleri leş gibi olmuş kuru temzileme yaptırcam falan dedi kıyameti kprattım tabiikide hemde düğünüme 3 gün vardı yenisini yaptı ama çok sinirlenmiştim kandırmaya çalıştı resmen çok dikkat edin arkadaşlar böyle şeylerde oluyo

Merhaba DyGLu,

özel mesaj atmışsın fakat ben cevap veremiyorum ne yazıkki, 50 msj hakkımı doldurmadan.. Burdan yardımcı olabilir miyim sana? ya da bana özelden mail adresini verebilirsin

hemde nasıl kar ediyor gelinlikciler,bence sizde yanında gidin kumaş secimine!300 lira masraf edip 1000 liraya satıyolar kendim bizzat şahit oldum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…