Merhaba,
Bu sorularınızla ilgili birkaç yazı yazmıştım blogumda, kullanıcı adımdan ulaşabilirsiniz.
Anladığım kadarıyla internetten gördüğünüz bir veya birkaç modelden hareketle gelinlik diktirmek istiyorsunuz. İnternette genelde ünlü markaların gelinlikleri dolanıyor. Bu markalarla bizim piyasadakilerin geneli arasındaki fark; birincisi malzeme, ikincisi işçilik. Malzeme konusunda yapacağınız şey bilen birilerine sorup gelinliginizdeki muhtemel kumaşların ne olacağını öğrenmek. Forumda da sorabilirsiniz. Size verilen kumaş isimlerini not alıp mesela Eminönü gelinlik kumaşçılarına gidebilir ve kumaşların kendilerine bakabilirsiniz. ünlü markalar piyasadan farklı olarak dantelde brode değil "Fransız kupon" kullanırlar; organze, tafta, saten gibi kumaşlarında ise genelde ipekli kullanılar.
Gelelim işçiliğe. Son zamanlarda şunu fark ettim, kendim de dikmeye başlayınca, internetteki gelinliklerde çok çeşitli kesimler kullanılıyor. Bir modelin nasıl duracağını belirleyen şey kesimdir. Balık bir gelinlik yapmak için kumaşlarınızı 3 farklı şekilde kesip dikebilirsiniz örnegin. Kumaşı nasıl keseceğini bilmek de bir modelistlik bilgisidir, yani kalıp çıkarma bilgisine sahip olunmalıdır. Siz bir gelinlikçiye bir model götürdüğünüzde evvela o kişinin nasıl kalıp çıkaracağını ve kumaşlarınızı nasıl keseceğini bilmesi gerekir. İşçilikte en büyük handikapın bu olduğunu düşünüyorum. Gelinlikçiler yabancı markalardan daha az kalıp biliyorlar, genelde hep aynı gelinlikleri çalışıp sadece üst kumaşlarını değiştiriyorlar. Kendi diktiklerinden farklı bir kalıp gerekince de olmuyor. Eğer kalıp ve dikiş noktaları aynı değilse, aynı kumaşı dahi kullansanız gelinliğin genel duruşu benzemez.
İşçilikle ilgili diğer bir nokta aceleye gelmemesi. Aslında gelinlik dikimi kalıp sonrasında oldukça kolay ancak çok emek isteyen ve yavaş olunması gereken bir dikim. Yani beceriden ziyade emek meselesi. O açıdan dikim süresini kısa tutmamakta yarar var.
Umarım aradığınızı bulursunuz.