“Kırmızı kuşak, bekaret ve gayret sembolü olarak gelin evden ayrılmadan önce babası ve ağabeyi tarafından “salavat ve tekbir” ile kızın beline bağlanır. bağlanan kemer, ilk çocuk doğuncaya kadar saklanır. ilk çocuk oğlan olursa bir parçası çocuğun omzuna dikilir .
Orta anadolu’da, gelin ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. bu kuşağa, “gayret kuşağı” denir. gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmamasına yöneliktir .
Ancak kimilerine göre de kuşağın renginden dolayı, kuşağın gayret yanında bakirelik simgesi de olabileceği vurgulanır. kuşağın ucunda ise, çıkın edilmiş bir miktar para veya altın “beşibirlik” vardır. bu babanın, kızına verdiği son harçlıktır.”
nedense pararafın sonundaki 'babanın kızına verdiği son harçlık ' kısmında gözlerim doldu , halbuki annem ve babamlar ile aynı apartmanda oturuyoruz . Gerçekten bir kzıın evden ayrılışı isterse karşı dairede otursunlar çok zor oluyor birde başka şehre taşınacak olsam dayanamazdım (aslında anneci7 babacı biri de değilim ama )