Hamilelikte kaşıntı neden olur? Kaşıntı tedavisi…
Hafif kaşıntı, hamilelikte cilde artan kan akışı nedeniyle sık görülür. Hamileliğiniz ilerledikçe ve bebeğiniz büyüdükçe karnınızın derisi gerilir ve bu da sizin kaşıntılı hissetmenize neden olabilir. Peki, hamilelikte kaşıntı neden olur? Kaşıntı tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde... Kaşıntı hamilelikte sık görülür. Kaşıntı, 5 hamile kadından birinde görülür. Genellikle kanda hormonlar gibi bazı kimyasalların yüksek seviyelerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Şimdi, Hamilelikte kaşıntı neden olur? Kaşıntı tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atalım…
HAMİLELİKTE KAŞINTI NEDEN OLUR? Hamilelikte hafif kaşıntı genellikle endişelenecek bir şey değildir, ancak kaşıntı şiddetlenirse, obstetrik kolestaz adı verilen ciddi bir karaciğer rahatsızlığının işareti olabilir.
Ciddi kaşıntı: intraheptik kolestaz (ICP)
Kaşıntı, gebeliğin intraheptik kolestazı (ICP, ayrıca obstetrik kolestaz olarak da bilinir) adı verilen bir gebelik durumunun belirtisi olabilir. Bu hamilelikte gelişebilecek bir karaciğer rahatsızlığıdır. Nedeni ise belirsizdir.
Normal olarak, safra asitleri gıdaları sindirmenize yardımcı olmak için karaciğerinizden bağırsağınıza akar. ICP’de safra asitleri düzgün şekilde akmaz ve vücudunuzda birikir. ICP’nin tedavisi yoktur, ancak bebeğiniz doğduktan sonra gitmesi gerekir.
Genellikle döküntü olmadan kaşıntı, ICP’nin ana semptomudur. Kaşıntı genellikle avuç içinde ve ayak tabanlarında daha belirgindir, ancak vücudun her yerinde hissedebilirsiniz.
Bazı kadınlar için kaşıntı dayanılmaz ve geceleri daha kötü olabilir.
Prurigo Kaşıntıya yol açabilecek ek bir durum gebeliğin prurigolarıdır. Bu durum, cilt üzerinde böcek ısırıkları ile karıştırılabilecek küçük, kaşıntılı çıkıntılarla karakterizedir. Prurigo hamilelik sırasında herhangi bir noktada ortaya çıkabilir ve doğumdan sonra da devam edebilir. Hamilelik sırasında bağışıklık fonksiyonundaki değişikliklerin neden olduğuna inanılır. Prurigo bebek için risk oluşturmaz.
Kaşıntıya sebep olabilecek diğer nedenler:
– Hormonal değişiklikler
– Progesteron ve östrojen hormonunun artışı
– Hamilelik kaynaklı deri çatlakları
– Hamilelik esnasında ortaya çıkan cilt hastalıkları (egzama, sedef gibi)
– Gebelik ürtikeri (PUPPP)
– Tiroid ve böbrek rahatsızlığı
– Viral hepatitler
– Besin alerjileri
– İlaç
İlaç kullanımı
KAŞINTI TEDAVİSİ Şiddetli kaşıntı şikayetlerinin en ciddi sonuçlarından biri erken doğum diğeri ise anne karnında ani bebek ölümlerinin yaşanmasıdır. ICP tıbbi ve aile öyküsü ve karaciğer fonksiyonunuzu kontrol eden kan testleri (karaciğer fonksiyon testleri – LFT’ler) ile teşhis edilir. ICP teşhisi konduktan sonra bebeğiniz doğana kadar düzenli LFT yaptırırsınız, böylece doktorunuz durumunuzu izleyebilir.
Kalamin losyonu gibi kremler hamilelikte güvenlidir ve kaşıntıdan bir miktar rahatlama sağlayabilir. Doktorunuz safra tuzlarını azaltmak ve kaşıntıyı hafifletmek için bir ilaç verebilir. ICP, sağlıklı kan pıhtılaşması için önemli olan K vitamini emiliminizi etkileyebilir, bu nedenle size bir K vitamini
K vitamini emiliminizi etkileyebilir, bu nedenle size bir K vitamini takviyesi sunulabilir. Ancak en kesin tedavisi ise doğumdur.
Prurigo tedavisi için doktorunuz oral antihistaminikler ile birlikte topikal yumuşatıcılar veya steroidler yazabilir.