12 ay üstü bebek gelişimi incelendiğinde, bebeklerin genellikle 1 yaş civarında yürüdükleri ama bu sürenin 18 aya kadar uzayabildiği görülür.
Bebeklerin yürüyememesinin hem psikolojik hem de fizyolojik sebepleri olabilir ve bebek sağlığı için çok önemlidir.
Her bebeğin gelişim düzeyinin farklı olduğu unutulmamalıdır. Bununla birlikte eğer bebeğiniz 18 ayını doldurduğu halde yürüyememişse, bunun nedenlerinin araştırılması; 18 aylık bebek neler yapar bilinmesi gerekir.
Bebeklerin yürüyememesinin hem psikolojik, hem de fizyolojik sebepleri olabilir; genetik yapıdan bebeğin boy ve kilo oranına, erken doğumdan ebeveynlerin aşırı korumacı davranmasına, bebeğe fırsat verilmemesinden yeterince cesur olmamasına, kas ve hareket gelişimini tamamlayamamasından çeşitli kas ve kemik rahatsızlıklarına kadar...
Psikolojik tepkiler, geç yürümenin önemli sebeplerindendir. Örneğin;
bebeğiniz yürüme çabası içindeyken düşmüşse, bunun onda korku yaratmış olma ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Her bebek ille de son derece çalışkan ve atak olacak diye bir şey yok, bazı bebekler yürüme konusunda daha tembel veya temkinli davranmayı tercih edebilirler ya da emeklemeyi daha pratik bulup bunun devamını sağlama adına yürümekten kaçınabilirler.
5 ay önce yürümeyi öğrenen Can, şimdi koşmaya başladı. Bakalım Sarıbatı Ailesi'nin hayatında neler değişti...
Can yürümeye başladıktan sonra, artık ailenin bir bireyi haline geldiğini aktarıyor annesi. Çünkü onlarla birlikte yürüyor, arabaya biniyor ve ev içinde de kendi özerkliğini ilan etmiş vaziyette. Peki yürümeye başlayan bebeklerde güvenlik açısından nelere dikkat etmeli?