Gebelikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri

ilkyas

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
26 Ocak 2008
674
2
43
Arkadaşlar Gebelikte yaşanan genel sorunlarla ilgili bişeyler buldum sizinde eklemek istedikleriniz olursa belki birbirimize katkımız olur.. Umarım hepimiz için faydası olur..

BULANTI VE KUSMALAR:

Bulantı ve kusmalar hamilelerin %80 ini etkiler Helicobacter pylori denilen bir bakterinin etken olabileceği konusunda bir takım teoriler ortaya atılmış olsa bile gerçek neden tam olarak bilinmemektedir .Genellikle bulgular hafif seyreder ve herhangibir tıbbı tedaviye gerek duyulmaz.Çok düşük oranda bazı hastalarda bulgular ağır olabilir ,bu duruma hiperemezis gravidarum denilir diğer patolojik sebepler elendikten sonra öncelikle konservatif tedavi uygulanır

ÖNERİLER:

Diyette değişiklik yapılmalı ve gerektiğinde psikolojik destek uygulnmalıdır .Sabahları yataktan kalkmadan galeta veya tuzlu yiyecekler tüketmek, bulantının azalmasını sağlayabilir.Nadiren çok şiddetli vakalarda hastaneye yatılarak damardan sıvı takviyesi uygulanması gerekebilir.



REFLÜ:

Hamilelikte artan hormonlar, normalde kapalı olan mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşemesine ve mide içeriğinin zaman zaman yukarı doğru kaçabilmesine neden olur.Ayrıca büyüyen bebek de mideye baskı yaparak midedekilerin geri kaçmasına yol açabilir bunlar göğüste yanma ve ağrı hissine neden olabilir.

ÖNERİLER:

Kafeinli içeceklerden uzak durulmalı,alkol kesinlikle alınmamalı ,sık sık ama az az yemek yenilmeli,en son yemek yatmadan en az 3 saat önce yenilmiş olmalı ,bol sıvı alınmalı (günde en az 8-10 bardak),sıkmayan rahat kıyafetler giyilmeli şırı kilo alımından kaçınılmalı ve kesinlikle sigara içilmemelidir.



PREEKLAMPSİ:

Preeklamosi tüm hamileliklerin sadece %5-%8 ınde görülür.önceki hamileliklerde preeklampsi hikayesi,kronik hipertansiyon,diyabet ve böbrek hastalığı hikayesi olması ,ailede görülmüş olması aşırı kilolu olmak ,çoğul hamilelikler ,anne yaşının 40 ın üzerinde veya 18 ın altında olması preeklampsi görülme olasılığını artırır.Preeklampsi hamilelerin tansiyonunun yükselmesine yol açarak ;anne adayını felç ,böbrek ve karaciğer foksiyonlarının bozulması ,pıhtılaşma bozuklukları ,akciğerlerde sıvı birikimi(akciğer ödemi)nöbet geçirilmesi,hatta ağır vakalarda anne ve bebeğin ölümün bile sebebp olabilir.Preeklampsi plasentadan geçen kan akımını bozduğundan bu bebeklerde gelişme geriliğine ve prematüre doğum daha sık görülebilir.Preeklampsi genellikle son trimesterde veya doğum sonrası ilk 48 saat içinde görülür.

ÖNERLER:

Preeklampsinin tek tedavisi doğumdur.Annenin ve bebeğin hayati riksleri dengelenerek en uygun zamanda doğum planlanır.Preeklampside erken tanı çok öenli olduğundan tüm anne adaylarının düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeleri gerekir.



MANTAR ENFEKSİYONLARI:

Hamilelikte mantar enfeksiyonları normale göre biraz daha sık gözlenir.Beyaz ,peynirimsi kıvamlı ,kaşıntılı akıntı şeklinde kendisini gösterir.Vajinanın dudaklarında kızarıklık, iritasyon bulguları görülür.İdrar yaparken veya ilişki sırasında yanmaya neden olabilir.Ancak mantar enfeksiyonlarının hamilelik üzerinde herhangibir olumsuz etkisi yoktur.

ÖNERİLER:

Tedavi olarak,doktor önerisiyle vajinal fitil ve kremler kullanılabilir.



KRAMPLAR:

Hamileliğin 2-3 uncü trimesterinde (3 aylık dönem) özellikle geceleri veya uyku sırasında ayaklarda kramplar gelişebilir.Bacak krampları ,hamileliğin son aylarında daha sık görülür.Hamilelikte az hareketten kaynaklı kan dolaşımındaki değişiklikler, hamileliğe bağlı ayaklara binen yük artışı ,büyümekte olan bebeğin ayaktaki damar ve sinirlere baskısı hamilelikte gelişen ayak kramplarının başlıca sebepleri arasındadır Ayrıca kalsiyum ve magnezyum eksikliği sonucuda kramplar görülebilir veya artabilir



ÖNERİLER:

Krampları önlemek için egzersiz yapılmalı ,uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalı her fırsatta bacaklar uzatılıp dinlenmeli,bol sıvı alınmlı ve kramp başladığında ayaklara masaj yapılmalı ,ılık havlu ile ısı uygulanmalıdır.Kalsiyumdan zengin beslenmek ,örneğin ;günde en az 2 bardak süt 1 kase yoğurt ve bol peynir yemek uygun olacaktır.



BEL AĞRILARI:

Hamilelikte bebeğin büyüyüp baskı yapmasıyla ve hem bebeğin hem de kiloların ağırlığıyla bel ağrıları oluşabilir.Bazı hamilelerde daha önceki sağlık durumlarına göre ilk aylardan itibaren görülebileceği gibi ,hamileliğin ilerleyen dönemlerin de bebeğin büyümesiyle başayablir veya artabilir.

ÖNERİLER:

Özellike yürüyüş ve bel kaslarını güçlendiren egzersizler yapmak bel ağrılarını azaltacaktır.



CİLT PROBLEMLERİ:

Bazı hamilelerde hamileliğin erken dönemlerinde sivilce artışı gözleneblilr .Yüzde bazen renk koyulaşması (hamilelik maskesi-kloazma) gelişebilir .Bu duruma koyu renk saçlı bayanlarda daha sık rastlanır.Güneşe maruz kalındığında bu renk dahada koyulaşabilir.Ancak tüm bu değişiklikler hamilelik bitince kaybolur.Hamilelerde göğüslerde özellikle belde kaşıntı hissi olabilir.bu durum cildin gerilmesine bağlıdır.Artan östrojen düzeylerine bağlı olarak avuç içlerinde kızarıklık artışı olabilir.Ayrıca uterusun (rahmin)büyümesi ve kilo artışı sonucu cildin gerilmesine bağlı çatlaklar oluşabilir.Karın ,kalça ve bacakların üst kısmında belirgin olarak ortaya cıkabilir.Hamilelikten önce selülit ve çatlak poblemi yaşayanlarda daha sık görülebilr.

ÖNERİLER:

Cilt öncelikle hep temiz tutullmalı ve nemlendirilmelidir.güneşten korunmya ve aşırı kilo almaya özen gösterilmelidir.Pamuklu ve çok sıkmayan giysiler giyilmelidir.Çatlakların oluşabileceği karın , kalça ve bacaklara badem yağı veya kremlerle ,özellikle de yatmadan önce düzenli masaj yapabilirsiniz.



VARİSLER:

Varisler cilt altında gözükebilen genişlemiş damarlardır(benlerdir).Genellikle bacaklarda mavi-mor renkte görülürler.Ayaklarda ağrılık hissi ve ağrıya neden olabilirler.Ciltte yanma ve kaşıntı hissi yaratabilirler .Uzun süre ayakta kalınması halinde şikayetler dahada artar.Hamilelikte büyüyen rahmin baskı yapması,artan progesteron seviyeleri ve kan hacminin artması sonucu ayaklardaki oplar damarlarda genişleme ortayaçıkabilir eğer hamilelikten önce varisler yoksa genellikle doğumdan sonra gerilerler.

ÖNERİLER:

İyileşmedikleri taktirde birçok mevcu tedavi yöntemi bulunur .Gelişmesine önlemek için sık egzesiz yapılmalı,aşırı kilodan kaçınılmalı , fırsat buldukca ayaklar yerden yükseltilmeli, gerekirse uygun varis çorapları giyilmelidir.



KABIZLIK:

Hamilelik sırasında gelişen hormanal değişikliklerden tüm sindirim sistemi etkilenir.Tüm bağırsak hareketleri hamilelikte salgılanan pogesteron hormonu sebebiyle yavaşlar.Bu sebeple hamilelerin yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi gerekir..3-4 günden uzun süredir tuvalete çıkamama ve zor dışkılama yapmak kabızlık olarak nitelendirirlir.Kabızlık alt karın ağrısınada sebep olabilir .

ÖNERİLER:

Bol lifli gıdalar tüketmek ,yeterli miktarda sıvı almak ve düzenli egzersiz yapmak gerekir.



KANSIZLIK:

Anemi ayni kanzsızlık, hamilelikte genellikle demir eksikliğine bağlı olark görülür.Bebeğin anneden aldığı demir ve vücutta su tutulmasının artması,demire olan ihtiyacıda artırır.Et , yeşil sebzeler kiraz kayısı badem kuru baklagiller ve pekmez demir yönünden zengin besinlerdir.Bu beslenme şekline ek olarak doktorunuza danışarak demir hapı kullanmanız gerekir.


ÇATLAKLAR :
Hamilelikte Çatlağa Karşı Bol Bol Yüzün
Çatlakların oluşabileceği karın, kalça ve bacaklara badem yağı veya kremlerle, özelliklede yatmadan önce düzenli masaj yapabilirsiniz.....

BEL AĞRILARI :

Özellikle yürüyüş ve bel kaslarını güçlendiren egzersizler yapmak bel ağrılarını azaltacaktır..
 
canım ne demek ama ben biraz şaşırdım burdada insanlar okumaya eğilimli değil magazinsel içerikli yazılar daha çok tercih ediliyor... sen sağolasın
 
canım ne demek ama ben biraz şaşırdım burdada insanlar okumaya eğilimli değil magazinsel içerikli yazılar daha çok tercih ediliyor... sen sağolasın

neden böyle bişey düşündün ilkyas... baksana açtığın topice kaç kişi bakmış. her bakan yorum yapcak değil yaaa... bende sana teşekkrlerimi sunarım... gerçekten çok güzel bilgiler var... ben bu yazını yeni gördüm mesela... genelde ilk sayfanın dışındaki yazılara pek dikkat edilmiyor...
 
neden böyle bişey düşündün ilkyas... baksana açtığın topice kaç kişi bakmış. her bakan yorum yapcak değil yaaa... bende sana teşekkrlerimi sunarım... gerçekten çok güzel bilgiler var... ben bu yazını yeni gördüm mesela... genelde ilk sayfanın dışındaki yazılara pek dikkat edilmiyor...
Canım dedim çünkü çok okunduğunu düşünmediğim için önyargı diyebilirsin... okunuyorsa ne mutlu bana aslolan bilgiyi paylaşabilmektir ve paylaştıkça çoğalır umarım herkese bir parça faydası olur.. benimkisi önyargı...
 
yok yok böyle düşünme valla ben,m bisürü hamile arakdaşım var burdaki şikayetlerin çoğunu yaşıyorlar
burdan çözüm önerisini alıp onlara yardımcı oluyorum... cidden çok faydalı bilgiler. emeğine sağlık ilkyascım
 
yaaa teşekkürler gerçekten güsel bilgiler vermişsin bende yaşıyorum bunalrın bi kaçını ...
 
X