• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gebelikte Siyatik Sinir Ağrısı Belirtileri

Hamilelik sırasında sırt ağrıları oldukça yaygındır. Sonuçta, vücudunuzun ön bölümünde çok fazla ağırlık taşıyorsunuz. Siyatik ağrısı, gebelikte karşılaşabileceğiniz en şiddetli sırt ağrısı türlerinden biridir. Ancak, beraberinde gelen ağrıları hafifletmenin bazı yolları vardır. Doğru şekilde esnemek, nazik bir şekilde masaj yapmak ve diğer çeşitli formüller yardımcı olabilir. Bu yazıda, gebelikte siyatik ağrısı, nedenleri, belirtileri ve nasıl yönetebileceğinizden bahsedeceğiz…

Siyatik Sinir Ağrısı Nedir?

siyatik_sinir_agrisi_hamilelik.jpg
Siyatik sinir ağrısı, siyatik sinirdeki tahrişten kaynaklanır. Sinir; belinizin alt kısmında, omuriliğinden ayrılır ve kalçalardan aşağı doğru ilerler. Bu çok büyük bir sinirdir ve sırt, bacak ve ayakların alt kısmının basınç, sıcaklık ve ağrıları hissetmesine yardımcı olur.

Gebelikte, karnınızda büyüyen bebeğiniz ve genişleyen rahminiz, siyatik sinire baskı yaptığında siyatik sinir ağrıları ortaya çıkabilir. Bu sinir üzerindeki baskı; iltihaplanma, tahriş ve ağrıya neden olabilir. Sırtınızın alt kısmında başlayan ve bacaklardan aşağı doğru yayılan yoğun ağrılarınız varsa, bunun siyatik sinir ağrısı olduğunu anlayabilirsiniz. Bu ağrılar, daha çok hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, bebek büyüdüğünde ortaya çıkar. Yani, daha çok ekstra ağırlığın sinirlere baskı uygulamasından kaynaklanır. Bazen, siyatik diskin kayması ya da kalçanın derinlerindeki bir kastaki spazm gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir.

Siyatik Sinir Ağrısı Belirtileri


Yukarıda belirttiğimiz gibi birincil semptom, belin alt kısmında başlayarak bacaklardan aşağı doğru yayılan ağrıdır. Bunun dışında, diğer bazı belirtiler de siyatik sinir ağrısı belirtisi olabilir:
  • Bacaklarda ağrı
  • Zayıf mesane kontrolü
  • Bacaklarda uyuşma, karıncalanma
  • Alt ekstremitelerde yanma hissi
  • Öksürme, hareket etme ya da hapşırma sırasında kötüleşen ağrı
Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, doktorunuza haber vermelisiniz. Doktorunuz, ağrıları hafifletmek için hamilelerin kullanımına uygun bazı ağrı kesiciler reçete edebilir. O zamana kadar, acıyı ve ağrıyı hafifletmek için evde yapabileceğiniz bazı şeyler de vardır.

Gebelikte Siyatik Sinir Ağrısı Nedenleri

gebelikte_siyatik_sinir_agrisi.jpg
Siyatik sinir ağrısı; şişkin ve fıtıklaşmış disk gibi, bel omurga problemlerinden kaynaklanır. Ayrıca; bazı kemik değişikliklerinden ve omurgayı etkileyen başka bir durumdan da kaynaklanabilir. Bu durumlar, siyatik sinire baskı uygulayarak çeşitli semptomlar yaşamanıza neden olabilir.

Hamilelikte disk fıtıklarına bağlı siyatik ağrılar yaygın değildir. Ancak, siyatik benzeri ağrılar, gebelikte bel ağrısında yaygındır. Aslında, kadınların yaklaşık %50-80’i gebelikte sırt ağrısı ile karşılaşmaktadır. Siyatik sinir ağrıları; ayrıca kas gerginliği ve dengesiz eklemlerden de kaynaklanabilir.

Pelvik kemik ağrısı, eklem sorunları, kalçadaki kaslardan birinde ortaya çıkabilen Piriformis Sendromu gibi durumlar da gebelikte siyatik sinir ağrısının yaygın nedenleri arasındadır. Bazı hamilelik hormonlarının artışı, bu ağrılara neden olabilir.

Bebeğinizin ağırlığı, kalça eklemlerine ve pelvise fazladan baskı uyguladığı için de bu tip ağrılar meydana gelebilir. Bazen, bebeğin pozisyonu da siyatik sinire ekstra baskı ekleyebilir.

Siyatik Sinir Ağrısı İçin Esneme Hareketleri


Hafif sırt germe, gebelikte siyatik sinir ağrısını hafifletmenin etkili bir yolu olabilir. Hamileliğinizin ilerleyen bir dönemindeyseniz, sırt üstü uzanmanızı gerektiren herhangi bir esneme hareketinden kaçının. Bu, rahmin kalbe giden büyük bir damara baskı yapmasına neden olur. Bu da, kendinizi zayıf ve sersemlemiş hissetmenize neden olabilir.
  • Ayaklarınız yerde düz olacak şekilde bir sandalyeye oturun
  • Sol bacağınızı kaldırın ve sol bileğinizi sağ dizinize yerleştirin
  • Sırtınızı düz bir şekilde tutun ve yavaşça öne doğru eğilin
  • Sırtınızın alt kısmında ve kalçanızda gerginliği hissetmeye başlamalısınız
  • Esnemeyi 30 saniye boyunca sürdürün
  • Sağ bacağınızla da aynısını tekrarlayın.

Çocuk Pozisyonu

Bu yoga pozu; hem dinlendirici ve canlandırıcı olması hem de sırt kaslarını germesi nedeniyle oldukça popülerdir. Genel olarak, hamilelikte aktif kalmak ve ağrıları hafifletmek için etkili bir pozdur. Siyatik sinir ağrılarını hafifletmek için çocuk pozunu yapmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
  • Yoga matının üzerinde dizlerinizin üzerine çökün
  • Karnınıza yer açmak için dizlerinizi ayırın
  • Sırtınızı düz tutarak alnınızı yere koyun
  • Nefes alırken, kollarınızı başınızın yanından düz uzatın
  • Nefes verirken, bacaklarınızın üzerine oturun ve poponuzu topuklarınıza doğru getirin
  • Derin nefesler almaya devam edin.
  • Her nefeste kollarınızı daha da ileriye uzatın.
  • Diz çökme pozisyonuna dönmek için ellerinizi yavaşça geriye doğru yürüyün

Güvercin Pozu

  • Ellerinizi ve dizlerinizi yere koyun.
  • Sağ dizinizi yavaşça öne doğru kaydırın
  • Sol bacağınızı geriye doğru kaydırın, ayağınızı yere bakacak şekilde tutun.
  • Sağ kalçanızın altına rulo havlu yerleştirin. Bu, karnınız için yer açacak ve gerginliği kolaylaştıracaktır.
  • Diğer bacak için de aynısını tekrarlayın.

Savaşçı Pozu

Bu esneme hareketi, ağrıyı hafifletmeye gerçekten yardımcı olabilir:
  • Ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde yere çökün.
  • Kalçanız ve diziniz 90 derecelik bir açı yapacak şekilde öne doğru bir adım atın.
  • Kalçanızın ve bacağınızın önünde bir gerginlik hissedene kadar ağırlığınızı ileri kaydırın.

Gebelikte Siyatik Sinir Ağrısı İçin Diğer Çözümler

gebelikte_sirt_sinir_agrilari.jpg
Sırtınızın alt kısmına yapılacak nazik bir masaj, siyatik sinirdeki iltihaplanma ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Hamileliğe özel masajlarda, deneyimli ve profesyonel bir masöze gitmek en iyisidir.

Kendinize evde masaj yapmak için tenis topu kullanabilirsiniz. Hamileliğin erken bir dönemindeyseniz; gerginliği gidermek için tenis topuyla belinizin altına sırt üstü uzanabilirsiniz. Hamileliğiniz ilerledikçe bunu bir sandalyenin arkasına oturarak yapmanızı tavsiye ederiz.

Uzun süre oturmaktan kaçınmaya özen gösterin. Eğer, masa başı bir işte çalışıyorsanız, düzenli aralıklarla kalkıp yürüyüşe çıkın. Ayrıca, otururken bu kaslarda gerilim oluşmasını önlemek için sırtınızın alt kısmına veya kalçanıza ısı torbası kullanmak da iyi bir fikir olabilir. Otururken duruşunuza dikkat etmek de siyatik sinir ağrılarını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca;
  • Ilık bir banyo yapmak
  • Doktorun önereceği ağrı kesicileri kullanmak da ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Özetle…

Sırt ağrısı, gebelikte yaygın görülen bir durumdur. Aslında, gebeliğin ilk dönemlerinde gebelikten şüphelenmek için de bir gösterge olabilir. Kadınların yarısından fazlası, hamileliğin herhangi bir döneminde sırt ağrısı ile karşılaşmaktadır.

Sırt ağrısından daha şiddetli olan siyatik sinir ağrısı ise daha nadir olarak görülmekle birlikte, şiddetli ağrılara neden olduğundan can sıkıcı olabilir. Esneme hareketleri ile kas gerginliğini azaltarak ve bacaklarda, belde ve kalçalarda hareketi arttırarak siyatik ağrıları hafifletebilirsiniz.

Uzun süre oturmanız ya da ayakta durmanız durumunda, siyatik sinir ağrıları kötüleşebilir. Bu nedenle, gün boyunca pozisyonunuzu değiştirdiğinizden emin olun. Vücudunuzu dinleyin ve siyatik ağrının kötüleşmesine neden olan aktiviteleri durdurun. Ancak, egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Baş dönmesi ya da kanama gibi bir semptom ile karşılaşırsanız, egzersiz yapmayı bırakın ve tıbbi yardım alın.
 
Back
X