{Kasım 18, 2006} gebelikte ne ‘’ye-me-ye-lim'’?
Hamilelikte doktora sorulan soruların en başında ‘’ne yemeliyim'’, ‘’nasıl beslenmeliyim'’ yeralmakta. Ben ise burada hamileliğiniz boyunca neleri yemezseniz daha iyi olur ya da neleri yememelisiniz konusuna değineceğim…Neler yenmeli konusuna daha sonra bakarız belki )
Bazı bakterileri ve virüsleri taşıma ihtimali nedeniyle çiğ et, pişmemiş deniz ürünleri, az pişmiş kırmızı veya beyaz et ürünleri hamilelikte yenmemeli !!!
Salam, sosis, sucuk, pastırma türü yiyecekleri pişmemiş halleriyle yemek, hamilelikte düşüğe neden olabilecek Listeria gibi mikroorganizmaların vücuda girmesiyle sonuçlanabilir !!!
Ağır metal içeren deniz ürünleri: Civa içeren balık yenmesi halinde bebekte beyin ve sinir sistemi gelişiminde gecikme ve hasar meydana gelebilmektedir. Köpek balığı, kılıç balığı, uskumru gibi balıklar bu gruptadır. Konserve edilmiş ton balığı diğerine nazaran daha az civa içermektedir ancak aşırı miktarda yenmemelidir. Sushi içine karıştırılan çeşitli balık türleri de civa açısından dikkatli tüketilmelidir !!!
Poliklorinat bifenilleri içermeleri nedeniyle göl ve nehir balıkları da hamilelikte zararlı olabilmektedir ki bunlar somon, turna, çizgili levrek, alabalık gibi türlerdir !!!
Pişmemiş midye ve istiridye de gebelikte kaçınılması gereken deniz ürünleridir !!!
Salmonella bakterisinin bulaşma riskinden dolayı çiğ yumurta ve çiğ yumurta ile yapılmış yiyecekler de hamilelikte yenilmemesi gereken yiyeceklerdendir, mayonez, amerikan salata, elde yapılmış kremalar, dondurmalar ve soslar çiğ yumurta içerebilir!!!
Rokfor tarzı bazı peynir türleri, pastörize olmamış sütle yapılmış olabilecek peynirlere dikkat ! Listeria, Brucella gibi bakterileri içerebilir !!!
Pastörize olmamış sütlere dikkat !!!
Kafein: Fazla tüketilmediği halde zararlı olmadığını bildiren çalışmalar olduğu gibi özellikle ilk üç ay içinde 300mg/gün’den fazla tüketilmesinin; düşük, prematür doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek gibi problemlere yolaçtığını bildiren çalışmalar da mevcuttur. Vücuttan su ile birlikte kalsiyum atılımını da arttırır !!!
Alkol hamilelikte kaçınılması gereken bir maddedir. Gebelikte zararlı olmayacak alkol miktarı diye birşey belirlenmemiştir. Bebekte ‘’fetal alkol sendromu'’ bebeğin gelişimine olumsuz etki yaratacak potansiyele sahip olmasından dolayı alkol alımını gebe olduğunuzu öğrendiğiniz ilk günden itibaren kesiniz. Alkol anne sütüne de geçebileceğinden emzirme döneminde de alınmamalıdır !!!
İyi yıkanmamış sebze ve meyveler de toxoplazmozis bakterisini taşıyabileceğinden bebek için son derece riskli olabilir !!!
(Kaynak: American Pregnancy Association )
Evrim Aksoy | 18:04 | Kategori: kadın h. ve doğum | 1 Yorum »
canım öncelikle bu yararlı bilgiler için teşekkürler ben de alabalığı çok sevdiğim için ha bire yiyip duruyodum bak meğerse zararlıymış bunu okuduğum çok iyi oldu tekrar teşekkürler.a.s.