Gebelik ve Toksoplazma Enfeksiyonu

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.909
49
shutterstock_38421112.jpg


Çiğ ya da az pişmiş etlerden insana bulaşan “toksoplazma” gebelik esnasında enfeksiyon oluşturabiliyor ve doğmamış bebeğe bulaşabiliyor. Toksoplazma enfeksiyonu, düşüğe sebep olduğu gibi göz ve beyinde hasara yol açabiliyor, bebekte gelişme geriliği oluşturabiliyor.

Bu parazitin bazı hayvanların vücutlarında bulunduğunu ve bu hayvanların etlerinin pişirilmeden ya da az pişmiş yenmesiyle birlikte insana geçebilir. Ev dışına çıkan evcil kedilerin dışkılarında da bulunduğunu sözlerine ekliyor. Bulaşma yollarının yaygınlığı sebebiyle birçok kişinin geçirdiği bir enfeksiyon olmasına rağmen, bu enfeksiyonun belirtilerinin diğer hastalıklarla karıştırılması nedeniyle toplumdaki enfeksiyon sıklığının net olarak bilinmemektedir. Toksoplazma enfeksiyonunun tam bağışıklık bırakan bir enfeksiyon olduğunu ve bir insanın bu enfeksiyonu hayatında bir kez geçirir.

Toksoplazma enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Toksoplazma enfeksiyonu sıklıkla belirti vermeden geçirilen bir enfeksiyondur. Ancak nadir durumlarda çok ağır bir seyir gösterir.Gebelikte geçirilen enfeksiyonun belirti vermeden seyretmesi enfeksiyonun bebeğe geçme riskini azaltmaz. Yani hiç bir belirtisi ve hiçbir şikayeti olmayan bir anne adayının da bebeğinde toksoplazmaya bağlı bir sekel oluşması mümkündür.

Toksoplazma belirti verdiğinde bu sıklıkla lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), ya da döküntüler şeklindedir. Ağır durumlarda enfeksiyonu geçiren bireylerde koryoretinit (gözün retina tabakasının enfeksiyonu), miyokardit (kalp kasının enfeksiyonu), meningoensefalit (beyin ve beyni örten zarların enfeksiyonu) gibi organ enfeksiyonlarına ait belirtiler oluşabilir.

Bazı anne adaylarında ateş, kas ağrıları, farenjit (boğaz enfeksiyonu) ve başağrısı gibi grip ya da sitomegalovirüs enfeksiyonunu andıran belirtiler ön planda olabilir.

Gebelikte bulaşan toksoplazma neden önemlidir?

Gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonun bebeğe bulaşması halinde düşüğe neden olabildiğini, göz ve beyin gibi organlarda kalıcı hasarlara yol açabildiğini ve bebekte gelişme geriliği olabilir. Gebeliğin haftası ne kadar ileriyse enfeksiyonun plasente yoluyla bebeğe geçme olasılığının yükseldiğini ancak geçmeme ihtimali olduğunu da belirtiyor. Anne adayında varlığı kanıtlanan toksoplazma enfeksiyonunun bebeğe geçip geçmediğinin belirlenebilmesi için kordosentez uygulandığını, uygulanamayan durumlarda ise ultrason incelemeleriyle bebekte bulgu aranır.

Gebelikte toksoplazmadan korunmak için neler yapılabilir?

Öncelikle anne adaylarının bu enfeksiyonu geçirip geçirmediklerini bilmelerinde fayda vardır. Bu amaçla gebeliğin planlandığı dönemde ya da gebeliğin en erken dönemlerinde kanda toksoplazma IgM ve IgG ölçümleri yapılır. IgG’si pozitif olanların (çok yüksek pozitiflik olmaması koşuluyla) daha önceden enfeksiyonu geçirdikleri kabul edilir. Bu anne adaylarındaki antikorlar yeni bir enfeksiyona karşı koruyucu olduklarından gebelikte enfeksiyon geçirme riskleri olmadığı kabul edilir.

Herkes için geçerli olan genel gıda hijyen kuralları anne adayları için daha önem kazanır. Etleri iyi pişirerek yemek, meyve ve sebzeleri iyi yıkamak önemlidir. Anne adaylarının kedilerle yakın temasta bulunmamaları önemlidir. Özellikle dışarıda dolaşma alışkanlığı olan ev kedilerinin dışkılarında toksoplazma olma olasılığı çok yükselir ve siz ne kadar temizliğinize önem verseniz de herhangi bir şekilde bu parazit yumurtaları size geçebilir.


Korunmak için neler yapılabilir?

* Etleri iyi pişirerek yemeyi,
* Meyve ve sebzeleri iyi yıkamayı,
* Anne adaylarının kedilerle yakın temasta bulunmamaları

Özellikle dışarıda dolaşma alışkanlığı olan ev kedilerinin dışkılarında toksoplazma olma olasılığının çok yüksek olduğunu ve temizliğe çok önem verilse bile bu parazit yumurtalarının insana geçebilir.