• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gebelik Testi Neden Negatif Çıkar?

Adetiniz geciktikten sonra gebelik testi yapmış olmanıza rağmen negatif sonuçla karşılaşmanız mümkündür. Adet gecikmesinin ardından gebelik testinden negatif sonuç alınmasının pek çok nedeni olabilir. Negatif sonucun nedeni vücutta henüz yeteri kadar gebelik hormonu üretilmemesinden kaynaklanabileceği gibi adetin gebelik dışında bir nedenden ötürü gecikmesinden de kaynaklanabilmektedir.

Gebelik testinden negatif sonuç aldıktan sonra hala adet olmadıysanız, yapabileceğiniz en iyi şey testi tekrar yapmak olacaktır. Birkaç gün sonra tekrar test yaptığınızda alacağınız sonuç yüksek ihtimalle kesin olacaktır. Bununla birlikte ortada yanlış giden bir şeyler olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.
gebelik_testi_negatif_hamilelik.jpeg
Adet geciktikten sonra gebelik testinin negatif çıkma nedenlerini, yalancı negatif gebelik testinin neden gerçekleştiğini ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini bu yazıda okuyabilirsiniz.

Gebelik Testi Neden Negatif Çıkar?

Adet geciktikten sonra gebelik testi yapılmasına rağmen negatif sonuç alınması genelde hamile kalınmadığını ve başka nedenlerden dolayı adetin geciktiğini göstermektedir. Adetiniz ara sıra gecikmesi normal olup ortada herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir.
gebelik_testi_neden_negatif_cıkar.jpg
Adet gecikmesine neden olabilen faktörlerden bazıları şu şekildedir:
  • Emzirme
  • Aşırı stres
  • Hormonlu doğum kontrol yöntemleri
  • Hastalık
  • Uyku sorunları
  • Çok fazla egzersiz yapmak
  • Yolculuk etmek
Gebelik testi sonucunun negatif olmasına rağmen adet gecikmesi yaşanmasına neden olan faktörler genel olarak şu şekildedir:

Hormon seviyelerinde düşüklük

Gebelik testinde negatif sonuç almanıza rağmen hamile olmanız mümkündür. Gebelikle birlikte salgılanmaya başlanan hCG hormonu, gebeliğin başlarında idrarda tespit edilecek kadar yüksek olmayabilir. İdrarda gebelik testleri genelde yüzde 99’a kadar doğru sonuç verse de testi erken yapmanız, yalancı negatif sonuç almanıza neden olabilir. Bu nedenle testten negatif sonuç almanıza rağmen hamile olduğunuzu düşünüyorsanız, testi birkaç gün sonra tekrar yapmalısınız.

Yaşam tarzında değişiklikler

Yumurtlama öncesi yaşanan aşırı stres veya hastalık gibi durumlar, adet döngüsünün bozulmasına yol açabilir. Benzer şekilde emzirme dönemi de adet döngüsünün düzensiz hale gelmesine neden olabilir.

Doğum kontrol hapı gibi hormonlu doğum kontrol yöntemleri kullanıp bırakan kadınlarında adet döngülerinde düzensizlikler meydana gelebilir. Aynı şekilde hormonlu doğum kontrol yöntemlerini yeni kullanmaya başlayan kadınların da adet gecikmesi yaşaması mümkündür.

Birden çok fazla egzersiz yapmaya başlamak, işyerinde gece mesaisinde çalışmaya başlamak veya yetersiz beslenmek gibi faktörler de hamile olunmamasına rağmen adet gecikmesine neden olabilir.

Kısırlık tedavileri

Adet gecikmesinin bir diğer nedeni, kısırlık tedaviler olabilir. Normalde adet döngüleriniz kısaysa klomifen sitrat gibi ilaçlar adet döngünüzün uzamasına ve bu nedenle adet gecikmesine neden olabilir. Tüp bebek tedavisi ve aşılama gibi tedaviler görüyorsanız, adetinizin gecikmesi mümkündür.

Kısırlık tedavisi sırasında genelde yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiği bilinmektedir. Yumurtlama, aşılama günü, yumurtaların toplandığı gün veya çatlatma iğnesinden 24 ila 36 saat sonra gerçekleşmektedir.

Adetinizin gerçekten gecikip gecikmediğini anlamak için yumurtlama gününüzden 14 gün sonrasını hesaplamalısınız. Yumurtlamanın üzerinden 14 gün geçmediyse adetiniz henüz gecikmemiş demektir.

Adet düzensizliği

gebelik_testi_adet_regl.jpg
Adet düzensizliği olan kadınlarda adet gecikmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Adet düzensizliğinde adet döngülerinin uzunluğu değiştiği için adetin gecikip gecikmediğini anlamak zordur. Adet düzensizliğine ve adet gecikmesine neden olabilen faktörlerden bazıları şunlardır:
  • Aşırı zayıflık veya aşırı kilo
  • Kemoterapi veya radyoterapi
  • PKOS ve tiroit sorunları gibi hormonal dengesizlikler
  • Bazı antidepresanlar ve tansiyon ilaçları dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar
  • Hipotalamus ya da hipofiz beziyle ilgili sorunlar
  • Rahim duvarında skar doku

Dış gebelik

Dış gebelik, nadir olarak görülen bir komplikasyon olmakla birlikte gebelik testinde negatif sonuca neden olmaktadır. Dış gebeliği sürdürmek mümkün olmadığı için gebelik testiniz negatif çıkmasına rağmen aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız, bir an önce tıbbi yardım almanız gerekir:

  • Karnın alt kısmında şiddetli ağrı
  • Baş dönmesi
  • Kanama ya da lekelenme
  • Mide bulantısı ve kusma

Gebelik Testinde Yalancı Negatif Ne Anlama Gelir?

Yalancı negatif sonuç, hamile olmanıza rağmen gebelik testi sonucunun negatif olmasını ifade etmektedir. Yalancı negatif sonucun nedeni genelde testi çöke erken yapmaktan kaynaklanmaktadır. Adetinizin normale göre gecikmiş olsa dahi o ay normalden daha geç yumurtlamış olabilirsiniz. Bu durumda adetinizin geciktiğini düşündüğünüz tarihte aslında henüz adetiniz gecikmemiş olabilir.

İdrarda gebelik testlerinin hassasiyeti yüksek olsa da yumurtlamanı ve döllenmenin üzerinden belli bir süre geçmeden pozitif sonuç almanız mümkün değildir. Vücudunuzun testte tespit edilecek kadar hCG hormonu üretmesi için belli bir süre geçmesine ihtiyacı vardır.

Yumurtlama normalden daha geç gerçekleştiyse gebelik testini tekrarlamanız gerekir. Yumurtlamanın adet döngüsü içinde gecikmesi çeşitli nedenlerden kaynaklanmış olabilir.

Gebelik Testi Nasıl Çalışır?

Evde yapılan gebelik testleri, idrardaki hCG’yi tespit ederek çalışır. HCG seviyeleri gebelik boyunca değiştiği için gebelik testinin erken yapılması halinde idrardaki hCG’yi tespit etmek mümkün olmayabilir.

Yalancı negatif sonuç almanın diğer bir nedeni, idrarda yeteri kadar hCG bulunmaması olabilir. Su içmek, idrarın seyrelmesine neden olacağı için testten önce su içtiyseniz, idrardaki hCG tespit edilemeyebilir. Bu nedenle gebelik testini yapmak için en iyi zaman, idrarın konsantre halde olacağı sabah saatleri olacaktır.

Nadiren de olsa bazen testte meydana gelen hatalar nedeniyle de yalancı negatif sonuç alınabilir. Sonucu okumak için çok fazla beklediyseniz, yalancı negatif sonuç alabilirsiniz. Bu nedenle testten doğru sonuç aldığınızdan emin olmak için pakette yer alan talimatlara uymalı ve yazan süreleri aşmamalısınız.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Adetiniz birkaç hafta geciktiyse ve gebelik testinden negatif sonuç aldıysanız, doktorunuzu ziyaret ederek kan testi yaptırabilirsiniz. Doktorunuz, adet döngüleriniz düzensizse buna neden olan faktörleri araştırarak tedavi planı hazırlayabilir.
gebelik_testi_negatif_doktor.jpg
Normalde adet döngüleriniz düzenli olmasına rağmen düzensiz hale geldiyse ve doğum kontrol hapı kullanmayı bırakmanızın üstünden üç ay geçmesine rağmen adetiniz düzensizse de doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Adet düzensizliği, kısırlık bakımından risk faktörü olduğundan dolayı doktora gitmeniz önemlidir.

Adetiniz geciktiyse ve test yaptığınızda negatif sonuç aldıysanız, hemen endişelenmeniz gerekmez. Bununla birlikte ortada bir sorun olabileceği için doktorunuzu ziyaret etmeniz ve gerekli olması halinde tedavi almanız gerekir.
 
Back
X