Gebelik maskesi (Kloazma, Melazma)

Gezgingiz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Ocak 2013
853
5
Nedir? Gebelik sırasında yüz derisi rengindeki koyulaşmaya gebelik maskesi, kloazma veya melazma denilmektedir. Yüzdeki pigment (cilt rengi) değişiklikleri sıklıkla yanaklar, alın, dudak üstü, burun ve çenede simetrik düzensiz keskin sınırlı kahverengi lekeler şeklindedir ve gebelik maskesi adını alır. Şiddeti farklılık gösterse de, gebelerin yaklaşık %50-60'ında gebelik maskesi denen melasma oluşur. Esmer veya koyu buğday tenli kadınlarda daha sık görülmektedir.

Neden oluşur? Gebelik sırasında üretimi artan östrojen, progesteron ve özellikle Melanosit Uyarıcı Hormon (MSH) aracılığıyla oluşmaktadır.

Nasıl seyreder? Gebeliğin 4. ve 5. ayından itibaren gebelik maskesi görülmeye başlayabilir. Kalıcı olmayan bu durum doğumdan sonra birkaç ayda (nadiren bir sene içinde) kendiliğinden geriler. Bazı kişilerde tam normale dönüş olmayabilir. Halk arasında gebelik maskesinin bebeğin cinsiyeti ile ilgili olduğu söylense de, bu konuda tıbbi bir kanıt yoktur.

Önlem alınabilir mi? Güneş ışınlarının gebelik maskesi oluşumunda önemli katkısı vardır. Bundan dolayı güneşten uzak durmak ve güneşe çıkarken yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmak lekelenmelerin azaltılmasında oldukça etkilidir. Bulutlu havalarda hatta kışın bile güneşin ultraviyole ışınlarının cildi etkileyebileceği unutulmamalıdır. Lekelenme olan bölgelerin makyajla kapatılmasında bir sakınca yoktur.

Tedavisi var mı? Gebelik sırasında yalnızca koruyucu önlemlerle artmasını engellemek gerekir. Gebelik sonrası belli bir süre içinde geçmezse (özellikle daha derin yerleşimli lekeler) emzirme dönemi bittiğinde evde kullanılacak renk açıcı kremler veya doktorunuz tarafından yapılabilecek yüzeyel ve orta-derin kimyasal peeling işlemleri, mikrodermabrazyon, lazer ışını uygulamaları, Dermaroller, PRP, oksijenterapi tedavileri başarılı sonuçlar vermektedir.
 

Eklentiler

  • $9.jpg
    51,3 KB · Görüntüleme: 2.293
  • $10.jpg
    41,4 KB · Görüntüleme: 4.127
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…