• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gebelik kolestazı

rnnr

Yeni Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2024
4
2
1
21
Herkese merhabalar. Gebelik esnasında buradan çok faydalandım. Ne yaşayacağıma dair en azından bir fikir sahibiydim. Bu yüzden yaşadıklarımı yazmak istedim gebeliğimin başlarını çok zorlu geçti. 8 haftadan sonra her gün kusmaya başladım. Günde 7-8 defa kusmalarım devam ediyordu ta ki 4 aya kadar daha sonra kusmalarım azalmaya başladı. Bu sırada 2-3 haftada bir serum vurulmaya gidiyordum. bu şekilde 4 ayı atlattım. Sonrasında 27. haftamda kaşıntılarım başladı. Avuçlarım ve ayak altının feci halde kaşınıyordu. hemen dahiliyeye gittim. Biraz komik kaçacağını düşünmüştüm ama doktor gerçekten ilgilendi.cildiyenin işi der diye düşünmüştüm. Karaciğer değerlerim yavaş yavaş yükselmeye başlamıştı. ALT 121
AST 40 a yükselmişti ama çok da değildi. Dahiliye doktoru gastroenteroloji ye gitmem gerektiğini söyledi. 3 gün sonra doktora rica ederek muayene oldum(çünkü gastroenteroloji çok dolu bir bölüm bulunduğum şehirde) tekrar tahlil yaptı . Safra asidi testi de yaptı. Alt 119 AST 81 olmuştu. Safra asidi testi 1 hafta sonra çıktığı için tekrar gelmemi söyledi.5 gün sonra tahlil alt 269 ast 136 olmuştu. Safra asidi en yüksek değer 15 olması gerekirken benimki 29 du. Doktor ursactive başladı ve devamlı kontrole gelmemi söyledi. Günde 3 kere bu ilacı alıyordum . Ve yemeklerime dikkat ediyordum . (Akdeniz diyeti) Bu arada araştırmalarım sonucu gebelik kolestazı olduğumu ve bebeğin erken alınması gerektiğini zaten biliyordum. Değerlerim ilaç başladıktan sonra düşmeye başladı. bir ara doktora gitmeyi bıraktım ilacim da bitti. Bende kaşınmalarım durduğu ve değerlerim düştüğü için ilaç yazdırmaya tekrar gitmedim 2 hafta kadar. ( Bu kısmı aynı hataya kimse düşmesin diye yazıyorum). Kaşıntımın başladığını fark ettiğim gün direk hastaneye gittim. Doktorum biraz kızdı tabiki. Neyse değerlerim yükselmemişti daha ama doktor ilacı tekrar yazdı. Bu sefer kaşıntım ilaç kullanmama rağmen iki hafta kadar devam etti .İlaç kullandığınızda değerleriniz düşük oluyor buna aldanmayın lütfen benim gibi. Kaşıntımın başladığı haftalarda bebeğin harekerinin yavaşladığını hissediyordum kontrole gittiğimizde bir hafta gerilemişti gelişimi. İlaca başladığımda düzeldi çok şükür. 36 . Haftada bir defada iki doz ciğer geliştirici iğne yapıldı. 37 de suni sancı ile doğum yaptım. ( Bu arada gebelik kolestazı sırasında tansiyon ölçülmek önemliymiş. Yükselme ihtimali varmış)
Maalesef bebeğim çok güzel beslenmesine rağmen daha hastaneden çıkmadan yüzü sararmaya başladı. ( Çocuk doktoru kontrol ettiği halde fark etmedi. Ama ben fark etmiştim ) kolestaz da safra asidi bebeğe geçebiliyor. Buda bebeğin bilirubin değerinin yükselmesine yani sarılık olmasına sebep oluyor. Bebeğimi beslemek için zorla uyandırmama ve beslememe rağmen gözleri sararmaya başlayınca doktora gittik. Doktor sarılık seviyesinin sınırda olduğunu istersek yatış yapabileceğimizi söyledi. Yatış yaptık. bir gün mavi ışık tedavisi ile kan değerleri düşünce çıkış yaptık çok şükür. Gözlerinin sarısı ve yüzündeki sarılık 40 güne kadar devam etti maalesef. Benim doğum hikayem böyle biraz zorlu geçti ve bilgiye çok ihtiyacım vardı . Herşeyi, kafamdaki soru işaretlerini hep burdan giderdim. Benim gibi araştırma ihtiyacı hissedenlere bir nebze yardımcı olmak istedim. Sormak istediğiniz bir şey olursa seve seve cevap verebilirim. Benimle aynı durumları yaşayanlara da bütün gebelere de Allah yardım etsin

Canım peki bu kolestas neyden kaynaklı olurmuş, dikkat edebilmesi gereke durum nedir öncesinde

Canım peki bu kolestas neyden kaynaklı olurmuş, dikkat edebilmesi gereke durum nedir öncesinde
Bilmiyorum ama ben kusmalarım dan dolayı çok prilam içmiştim. Karaciğer yoracak birşeyler yapmamak gerekiyor. Her türlü ilaçda karaciğeri yoruyor maalesef

Bilmiyorum ama ben kusmalarım dan dolayı çok prilam içmiştim. Karaciğer yoracak birşeyler yapmamak gerekiyor. Her türlü ilaçda karaciğeri yoruyor maalesef
Maalesef canım, bende tüp bebek ile hamile kaldım kullanılan ilaçlar hep ciğerlerimizi mahvett ne yazık ki

Back