Gebelik (hamilelik ) krampları ve tedavisi

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.908
49
crampes-mid0pskzacxvkc36xkzsc6za4tbtbpd2iar7riwsy8.jpg


Bebek bekleyen birçok kadının yaşadığı hamilelik sorunlarından biri olan gebelik krampları , bazı durumlarda çekilmez bir hal alıyor. Uzmanlar, gebelik kramplarını önlemek için alınabilecek önlemleri açıkladı…

Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk, hamilelik döneminde görülen bacak krampları ile ilgili soruları yanıtladı.

Gebelikte yaşanan krampları ve diğer sorunlar

Hamilelik döneminde, özellikle ilk aylarda gebelik hormonlarının etkisi sebebiyle bulantı, yorgunluk ve aşırı uyku hali, baş ağrıları, özellikle son dönemlerinde artan kabızlık, hemoroid, mide yanması, bel ağrısı, sık idrara çıkma ve bacaklarda kramplar, varisler, karında ve göğüste çatlaklar, nefes almada zorluk gibi şikayetler görülebilir.

Gebelik kramplarının belirtileri

Bacak krampları ise, özellikle 24′üncü haftadan itibaren başlayan sık karşılaştığımız problemlerden biridir. Gebeleri daha çok geceleri rahatsız eder. Bacak krampları zaman zaman aniden uykudan uyanmalara neden olabilir.

Gebelik kramplarının nedeni magnezyum eksikliği

“Gebelikte kramp oluşumuna sebep olarak kalsiyum ve magnezyum eksikliği gösterilmektedir. Ayrıca gebelikte büyüyen uterusun toplar damar sisteminde yarattığı baskı ve buna bağlı oluşan dolaşım problemleri de kramp oluşumunda önemli bir etkendir. Ayrıca gün içi yorgunluk, fazla ayakta kalma, aşırı kilo alımı ve varisler bacak kramplarını artırmaktadır. Kalsiyum açısından zengin dengeli beslenme, çeşitli egzersizler, masaj, bölgesel sıcak uygulama gibi yöntemlerle krampların hafifletilmesi mümkündür. Çoğu zaman kalsiyum ve magnezyum içeren ilaç takviyesi de yapılabilmektedir. ”

Gebelik krampları nasıl önlenir?

Hamilelik döneminde görülen bacak kramplarının önlenmesi için alınabilecek önlemlerden bazıları şunlar:

– Uzun süre ayakta kalmamalı,

– Otururken ayağın altına yükseklik konulmalı,

– Yatmadan önce ılık duş almalı,

– Sol yana yatmalı,

– Varis var ise mutlaka varis çorabı kullanılmalı,

– Yüksek topuklu ayakkabı giymekten kaçınmalı,

– Aşırı kilo alınmamasına dikkat edilmeli.

Kramplar genelde lohusalık döneminde hafifler ve sonrasında da geçer. Kramp girdiği zaman ise baldır üzerine sıcak bir havlu koyup, bacağı yukarı kaldırmak ve ayak parmaklarını yukarı doğru germek rahatlatıcıdır.