Gebeliğin 1. Ayı Hakkında

Vücudunuzda bazı değişiklikler fark etmiş ve merak etmeye başlamış olabilirsiniz: “Acaba, hamile olabilir miyim?”

Belki de, geciken adet döneminiz dışında henüz bir belirti fark etmediniz. Hamile olabileceğinize dair şüpheleriniz varsa, muhtemelen ilk olarak evde bir gebelik testi yapmak isteyeceksiniz. Test sonucunuz pozitif olursa, bu heyecan verici gelişmeyi onaylamak ve yaklaşan rutin doktor muayenelerini düzenlemek için doktorunuza bir randevu ayarlayın.

Gebeliğin 1.ayında olduğunuzda, bebeğiniz artık resmen bir embriyoya dönüşmüştür ve boyu ortalama bir haşhaş büyüklüğündedir. Henüz, bir ultrason muayenesinde pek bir şey göremezsiniz. Ancak, bebeğiniz hızla gelişmeye başlıyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde, bebeğinizin organları ve sinir sistemi de gelişmeye başlayacak! Peki, gebeliğin 1.ayında sizi ve bebeğinizi neler bekliyor? Önümüzdeki günlerde nasıl gelişmeler olacak? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Gebeliğin 1. Ayı Belirtileri

Gebeliğin 1.ayı belirtileri çok belirgin olmayabilir. Bununla birlikte, bazı anne adayları aşağıdaki belirtileri yaşayabilir:

Adet gecikmesi

Düzenli bir adet döngüsüne sahipseniz, adet gecikmesi belki de hamile olduğunuzun en net göstergesidir. Adetiniz geciktiğinde, muhtemelen ilk olarak hamile olup olmadığınızdan şüpheleneceksiniz.

Ruh hali değişimleri

Bir kadın hamile kaldığında, vücudundaki hormon seviyeleri de hızla yükselmeye başlar. Bu durum, anne adayının normalden daha duygusal bir ruh halinde olmasına neden olabilir. Hamile olduğunuzu onayladığınızda, bunalmış, endişeli ve bazen de heyecanlı ve mutlu hissetmek gibi çeşitli ruh halleri arasında dolaşabilirsiniz. Bu dönemde, eşiniz ve ailenizle duygularınız hakkında konuşun. Endişeleriniz varsa, doktorunuza danışarak bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Ödem ve şişkinlik

Hamilelikle ilgili hormonlarda yaşanan ani yükselmeler, vücudunuzda ödem ve şişkinliğe neden olabilir. Bunu, normal bir adet dönemi belirtisi olarak düşünebilirsiniz. Bazen, hamile kalmış olmanızdan da kaynaklanabilir. Bu süreçte lifli besinlerin tüketimini arttırmak, bol su içmek ve düzenli egzersiz yapmak şişkinliği hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Kramplar

Bazı kadınlar, gebeliğin 1.ayı gibi erken bir dönemde rahimde kramplar hissedebilir. Bu kramplar, bazen adet krampları ile karıştırılabilir. Bu nedenle, adet döneminizin başlamak üzere olduğunu düşünebilirsiniz. Kramplara eşlik eden ağrılar ve rahatsızlık hissi varsa, doğru ağrı kesiciyi almak konusunda doktorunuza danışın.

Lekelenme

Bugünlerde çamaşırınızda bazı kan lekeleri fark ederseniz, bu implantasyon kanaması olabilir. Hafif olarak görülen bu lekelenmeler; döllenen yumurtanın, gebeliğin bu erken döneminde rahim duvarına yerleştiğini gösterir. Külotunuzun içine günlük ped takmak, herhangi bir sızıntıyı önlemeye yardımcı olabilir.

İştahsızlık

Hamileliğin erken dönemlerinde, anne adayları bazı tatlara ve kokulara karşı hassasiyet yaşayabilir. Bazı yiyeceklerle ve kokularla karşılaştığınızda mide bulantısı hissedebilirsiniz. Bulantılar, özellikle sabah saatlerinde daha yaygındır. Yemek pişirirken mutfakta mutlaka davlumbazı çalıştırın ve çöpü çıkarmak için eşinizi görevlendirmeyi deneyin.

Gebeliğin 1. Ayında Bebek Gelişimi


Hamilelik gerçekleştikten sonra; döllenen yumurta rahme doğru hareket eder ve rahim duvarına yerleşir. Yumurta; bir bölümü embriyo ve bir bölümü sonunda plasenta olan bir grup hücreye bölünür. Ayrıca, fetüs ve plasenta arasında göbek kordonu oluşur. Bu kordon, bebeğe besin sağlar ve atıkları giderir. Bir sonraki ay; bebeğin uzuvları, kemikleri ve organları gelişmeye başladığından, onun için hızlı bir büyüme ve gelişme zamanıdır.

Gebeliğin 1. Ayında Kasıklarda Ağrı


Kasık ağrısı, genellikle tek ya da her iki tarafta, kasık bölgesinde keskin bir ağrı ve batma hissidir. Gebe kadınların en çok karşılaştığı belirtilerden biridir ve hamileliğin normal bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bebeğiniz ve rahminiz büyüdükçe, kasıklarda ağrı ağrı hissedilmesi normaldir. Ani yapılan hareketler gibi hızlı gerilmeler bu kasık ağrılarına neden olabilir. Bu da, ani ve hızlı bir batma hissine neden olabilir.

Gebeliğin 1. Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Evde hamilelik testi yaparak gebe olup olmadığınızı onaylayın.
Bir doktor muayenesi ayarlayın. Doktorunuz, hamileliğinizi onaylayacak ve ilerleyen günlerde gelmeniz gereken randevuları konusunda bir program oluşturacaktır.

Hamilelik beslenmesi ve doğum öncesi vitaminleri hakkında doktorunuzla konuşun.
Gebeliğe uygun egzersiz seçeneklerini araştırın. Durumunuz için hangi egzersiz türünün doğru olduğunu doktorunuza sorun.

İlk aylarda yapılan egzersiz, daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir. Egzersiz, ayrıca hamilelikte vücut ağrılarına da yardımcı olabilir.

  • Sigara içmek gibi sağlıksız alışkanlıkları bırakın.
  • Stresi azaltmaya çalışın.
  • Mümkün olduğunca dinlenin.
  • Nasıl hissettiğiniz hakkında sevdiklerinizle konuşun.
  • Hamile olduğunuzu öğrenmek duygusal bir dönem olabilir. Hislerinizi sevdiklerinizle paylaşmak en iyisi olabilir.

Gebeliğin 1. Ayında Cinsellik


Gebeliğin ilk birkaç ayı, birçok yönden en zorudur. Mide bulantıları, halsizlik, hormon dalgalanmaları ve bebeğinize zarar verebilecek her şey konusunda oldukça endişeli olabilirsiniz. Ve, buna cinsellik de dahildir!

Gebelikte cinsellik kaygısı hissetmeniz son derece normaldir. Ancak, neyse ki, bebeğiniz karnınızda düşündüğünüzden çok daha güvendedir. Gebeliğin 1.ayında, mide bulantıları ve halsizliği geçersek ve gerçekten cinsellik düşünecek kadar hevesli olabileceğinizi varsayarsak; bu konuda endişelenmemeniz gerektiğini belirtelim.

Tipik ve sağlıklı bir gebelikle, gebeliğin 1.ayı da dahil olmak üzere 9 ay boyunca cinsel ilişkiye girmek normaldir.

Doktorunuz aksini söylemediği sürece, cinsellikten kaçınmanız için herhangi bir neden yoktur. Çünkü, bebeğinizin yer aldığı rahmi çevreleyen kaslar ve amniyotik sıvı, cinsel ilişki sırasında bebeğinizi korumakta ve herhangi bir sıvı geçişini engellemektedir.

Gebeliğin 1. Ayında Beslenme


Hamilelik belirtileri, gebeliğin ortalama 2.haftasından sonra fark edilmeye başlar. Hamile olduğunuzu onayladıktan sonra, belirli bir beslenme programına uymanız gerekir. Aşağıdakiler, gebelik döneminde daha fazla tüketmeniz gereken besin gruplarıdır:

Süt ürünleri

İyi bir kalsiyum, D vitamini, protein, sağlıklı yağlar ve folik asit kaynağıdır. Bu besinlerden daha fazla yararlanmak için daha fazla süt ve yoğurt tüketin.

Folat içeren gıdalar

Folat, bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Folik asit takviyesi kullanıyor olsanız bile; turunçgiller, fasulye, bezelye, pirinç ve mercimek de tüketmelisiniz.

Tam tahılları

İyi bir sağlıklı karbonhidrat, B vitamini, lif, demir, selenyum ve magnezyum kaynağıdır. Her biri, bebek gelişimi için son derece önemlidir. En iyi örnekleri arasında; bulgur, yulaf ezmesi, karabuğday ve esmer pirinç yer almaktadır.

Yumurta

İyi bir protein, A, B2, B5, B6, B12, D, E ve K vitaminleri ve fosfor, selenyum, kalsiyum ve çinko kaynağıdır.

Meyveler

Muz, nar, portakal, limon, elma, çilek, kavun ve avokado gibi meyveler, bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu vitaminler ve antioksidanları içermektedir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…