Gebeler İçin Sezeryan mı Normal Doğum mu Daha Iyi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.372
60
Normal ve sezeryan doğum… 2 doğum yöntemi üzerine karar verecekseniz eğer her 2 doğum yöntemi hakkında bilgi edinerek sağlıklı bir karar verebilirsiniz. Şimdi bu iki doğum yöntemi hakkında bilgi vererek doğuma yaklaşan gebe kadınların içini rahatlatalım.
Normal Doğum
Normal doğum milyonlarca yıldır bütün memeli varlıkların soylarını devam ettirmekte kullandıkları yöntemdir. Belirgin artısı fizyolojik (Bir canlının ya da organın normal işlemesi) oluşu.Normal doğumda anne hastanede çok kısa süre kalıp, günlük hayatına 3-5 saat içinde başlayıp bebeğini hemen besleyebilir.. Bebek normal doğum sonrası daha rahat nefes alır. Anne bebek arası duygusal ilişki daha olumlu yönde olur. Eee o kadar acı çekerek doğurdu çocuğu. Kolay mı annelik
icon_smile.gif

normal_dogum.jpg

Sezaryen
Sezaryen hamile annenin karın boşluğundan rahime geçiş ve rahimin açılması sonrasıve bebeğin doğurtulması işlemidir. Birkaç yıl öncesinden beri sezaryen doğumlarda fazlaca artma izlenmektedir. Artışın sebebi anne adaylarının fazla acı çekmek istememesi ile normal doğumdan korkmasıdır. En önemli artısı avantajı şu yöndedir, bebek için fazla risk taşımaz ve tehlikesi azdır. Karın boşluğundan rahatça çıkarılır bebek…

sezeryan.jpg

Normal doğumun yukarıda yazılan riskleri sezaryen doğumda yoktur. Ama sezeryan doğumla doğan bebek solunum güçlüğü çekebilir.. Sezeryan doğumda genel anestezi uygulandığı için sorun yaratabilir ama teknoloji sağolsun ki bu korkunuzu da yenebilirsiniz çünkü genel anestezi tehlikesi de epidural anestezi ile yok edilebilir. Sezeryan sonunda anne 3 saat içinde kendine gelip bebeğini rahatça emzirebilir, annenin yemek yemesi de 10 saat sonra olabilir. Sezeryan doğumda anne 2 gün hastanede yatmalıdır enaz. Annenin yaşantısına dönmesi de 5 gün alır. Ameliyatın ilk saatleri ağrılı geçmekte olup, kişinin ameliyattan sonra en az 6 ay ağır yük gerektiren işlerden kaçınması gereklidir. Belli bir süre geçtikten sonra ara ara dikiş yerlerinin ağrıması da sezeryanın başka bir yan etkisidir...
Şimdi bir doktorun gebelikle ilgili sorunlarınızı problemlerinizi merak ettiklerinizi öğrenebileceğiniz bir kitabını tanıtmak istiyorum. Haberturk’un sitesinde rastgele gördüğüm bu bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim.
Prof. Dr. Selçuk Erez’in Anneliğe Güvenle Yolculuk adını taşıyan yeni kitabı Alfa Yayıncılık tarafından piyasaya çıktı ve içeriğinde şu bilgiler yer alıyor. Aşağıdaki önemli sorulara bir göz atalım. Eğer bu sorulardan biri ya da birkaçı aklınıza takılıyorsa kitabı alıp sorularınıza cevap bulabilirsiniz…
• Gebelik başlamadan kadın-doğum uzmanına görünmenin yararı var mıdır?
• Gebelikte doğru beslenmenin kuralları nelerdir?
• Hamilelikte yenmemesi ve içilmemesi gereken yiyecek ve içecekler, sebze ve meyveler konusunda nelere özen göstermeli?
• Gebelikte spor yapılmalı mı?
• Gebelikte sık karşılaşılan sağlık problemleri nelerdir?
• Gebelikte gezi – ulaşım, gebelikte kullanımı kötü sonuçlara yol açtığı bilinen ilaçlar nelerdir?
• Düşük belirtileri ve dış gebelik nedir ve nasıl tedavi edilir?
• Şeker hastası anne adaylarını bekleyen sorunlar nelerdir? Hamileliğe bağlı ortaya çıkan diyabetle nasıl baş edilir?
• Gebeliğin 4. haftasından kırkıncı yani son haftasına kadar bebekteki ve annedeki farklılıklar nelerdir? ( Bu konuya daha detaylı açıklama getirdim. Sitede ararsanız gebelikte hafta hafta neler olur yazıyor)
• Anne adayının yaşı ile gebelik arasındaki ilişki, doğum için yaş sınırı ne olmalıdır?
• Doğumun başladığının belirtileri nelerdir ve gebe annemiz hastaneye giderken nelere karşı hazırlıklı olmalıdır?
• Sezaryen mi yoksa normal doğum mu yapılmalı?
• Doğum yapan kadının psikolojisi, psikolojik sorunları ve tedavisi
 
X