Gebe Kalma şansinizi Artirmak Için

SUDENAZ222

evli,mutlu,ikiz çocuklu
Kayıtlı Üye
27 Aralık 2007
6.490
37
39
GEBE KALMA ŞANSINIZI ARTIRMAK İÇİN


Gebe kalmaya çalışıyorsanız yapmanız gereken şeyler olduğu gibi, yapmamanız gereken bazı şeyler de var.

Bunları yapın

Düzenli seks yapın. Haftada iki veya üç kez düzenli olarak seks yapmanız durumunda döllenme için uygun zamanı denk getirme şansınız artacaktır. Gebe kalmak isteyen sağlıklı çiftler açısından seksin gereğinden fazla olması diye bir durum söz konusu değildir. Çoğu çiftin tek yapması gereken budur.

Ovülasyon zamanına yakın zamanlarda günde bir kez seks yapın. Ovülasyon civarındaki günlerde günde bir kez seks yapmak gebelik şansını artırır. Her seferinde eşinizin sperm yoğunluğu hafifçe düşse de, sağlıklı bir erkek için bu azalma önemli değildir.

Sağlıklı yaşam tercihleri yapın. Sağlıklı bir kiloda kalın, düzenli olarak egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve stresi kontrol altında tutun. Bu iyi alışkanlıklar hem size hem de hamileliğiniz sırasından bebeğinize faydalar sağlayacaktır.

Gebeliğinizi gebe kalmadan önce planlayın. Doktorunuz genel sağlık durumunuzu değerlendirerek, sağlıklı bir hamilelik geçirme şansınızı yükseltici önerilerde bulunabilir. Özellikle siz ya da eşinizin bir sağlık sorununun olması durumunda gebelik öncesi planlama önemlidir.

Vitaminlerinizi alın. Folik asit bebeğin gelişiminde önemli bir rol oynar. Hamile kalmadan en az bir ay önceden itibaren prenatal vitamin veya folik asit almak bebekte spina bfida ve diğer nöral tüp defektleri riskini azaltır.



Bunları yapmayın

Sigara içmeyin. Sigara rahim ağzı salgısını değiştirerek spermin yumurtaya erişmesini engelleyebilir. Sigara içmek düşük riskini de artırır ve bebeğinizi oksijen ve besinlerinden mahrum bırakır. Sigara içiyorsanız hamile kalmadan önce bırakmaya çalışın. Ailenizin iyiliği için sigarayı mutlaka bırakmak için azmedin.

Alkol almayın. Hamileyseniz ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız kesinlikle alkolden uzak durmalısınız.

Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmayın. Bazı ilaçlar gebe kalmayı güçleştirebilir. Bazı ilaçlar da hamile olmanız durumunda güvenli değildir.


NE ZAMAN DOKTOR YARDIMI ALMAK GEREKİR?


Sık sık korumasız seks yapan sağlıklı çiftlerin çoğu altı ay içerisinde hamile kalır. Sağlıklı çiftlerin yüzde doksanı bir yıl içerisinde hamile kalır. Diğerleri ise bir miktar yardıma gereksinim duyabilir.

30'lu yaşların başında veya daha gençseniz, siz ve eşinizin sağlığında sorun yoksa, doktora başvurmadan önce denemek için kendinize bir yıl tanıyın. 35 yaş ve üstündeyseniz, periyotlarınız arasındaki süre 35 günden uzun oluyorsa veya sizin ya da eşinizin bilinen ya da şüphe edilen bir fertilite sorunu varsa daha önce doktora başvurmayı düşünebilirsiniz.

İnfertilite kadın ve erkekleri eşit oranda etkiler ve çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Sorunun kaynağına bağlı olarak jinekologunuz veya eşinizi ürologu size yardımcı olabilir. Bazı hallerde ise en fazla umudu bir fertilite uzmanı sunabilir.
 
Ferticenter İstanbul Tüp Bebek Merkezi olarak tedaviniz süresince iki hedefimiz vardır: Birincisi gebe kalmanız için yardımcı olmak. İkincisi ise rahat bir gebelik süreci geçirerek sağlıklı bir bebek sahibi olabilmeniz. Bu hedeflere ulaşmak için yapabileceklerinizi ve önerilerimizi önem sırasına göre sıralarsak:

Stres
Stres, infertilite üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Örneğin stres, kadının yumurta verememesi anlamına gelen anovülasyona neden olabilir.
İnfertilite ile uğraşmak stresin en önemli kaynağıdır. Yapılan çalışmalar, infertilite nedenli stresin, kanser, AİDS ya da diğer hastalıklarla karşılaştırılacak kadar önemli olduğunu göstermiştir. Tedavi süresince psikoloğumuzdan bu konuda destek almanızı öneririz. Yapılan çalışmalar, stresi azaltmanın başarı şansınızı artırabileceğini göstermiştir.

Sigara
Eğer sigara kullanıyorsanız, tüm yaşantınız ve üreme sağlığınız için bırakmanızı öneririz. Genel sağlığınız ( örn. Kalp hastalığı, kanser ve krnik akciğer rahatsızlığı) üzerinde olduğu gibi sigara içmenin fertilite üzerinde de olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca gebelik sırasında sigara kullanımı, erken doğum, gelişim geriliği ve diğer komplikasyonların görülme riskini artırır. Alkol
Gebelik planlıyorsanız alkolden tamamen uzak durmanızı tavsiye ederiz. Alkol gebe kalmanızı engelleyebileceği gibi, gebelikte de doğum kusurlarının görülme olasılığını artırır. Yeni yapılmış bir çalışma, ne miktarda olursa olsun alkol alınmasının gebelik şansını düşürdüğü ve düşük riskini artırdığını göstermiştir.

Kafein
Kafein alımını tamamen bırakmanızı ya da günde kafeinli sadece bir içecek ile sınırlamanızı öneriririz. Yapılan çalışmalar, kafein alımının gebelik şansını düşürdüğü ve düşük riskini artırdığını göstermiştir. Günlük kafein alımının günde < 50 mg. olması önerilmektedir. Kafein, kahve, çay ve çukulatada değişik miktarlarda bulunmaktadır.
Kahve 150-200 mgs/ fincan
Çay 40 mgs/ fincan
Çukulata 10 mgs/ standart boy

İlaç Kullanımı
Tedavinize başlamadan önce ve tedaviniz sırasında aldığınız tüm ilaçları bize bildirmeniz gerekmektedir. Diğer tüm doktorlarınıza da gebe kalmayı planladığınızı söylemelisiniz. Advil, Aleve, Ibuprofen ve Motrin gibi non-steroidal antienflamatuvar ilaçlar, ovulasyon döneminde alınmamalıdır çünkü bu ilaçlar ovülasyona engel olabilmektedir. Tylanol bu gibi durumlarda iyi bir alternatiftir. Bitkisel ilaçlardan da kaçınılmalıdır çünkü fertilite ve gebelik üzerine etkileri çok iyi bilinmemektedir.

Kilo
Aşırı kilo- Aşırı kilo ya da gebelik süresince kilo artışı gebelikte diabet, yüksek tansiyon ve pıhtı oluşumu gibi çeşitli komplikasyonların gelişme riskini artırır. Fazla kilolu kadınların kilolu bebek doğurma, zor doğum ve sezeryanla doğuma gerek duyulma eğilimi daha yüksektir. Kilolu kadınlarda, sezeryan sırasında anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak boyutta anestezik ve cerrahi komplikasyon gelişme riski de daha yüksektir.

Kadının kilosunun boyu ile uyumlu olup olmadığını belirlemek için &#8216;vücut kitle indeksi (BMI)&#8217; kullanılır. Bir kadının BMI&#8217;sı 20-24 arasındaysa normal, 25-29 arasındaysa kilolu, 30-39 arasındaysa yüksek kilolu, 40 ve üzerindeyse aşırı kilolu olarak değerlendirilir.

BMI&#8217;si 30&#8217;un üzerinde olan bayanlara kilo vermelerini önerip bir diyetisyene yönlendirmekteyiz. BMI&#8217;si 40&#8217;un üzerinde olan bayanlara ise gebelikten ya da infertilite tedavisinden önce kilo vermelerini tavsiye ediyoruz.

Düşük kilo- Menstrüel fonksiyonun normal şekilde gerçekleşmesi için kişide %22 yağ oranı gerektiğine inanılmaktadır. Beslenme bozuklukları ve aşırı egzersiz çok düşük BMI&#8217;ya neden olabilmekte bu da gebelik planlayan kişilerde problem yaratabilecek metabolik ve menstrüel bozukluklara yol açabilmektedir. Yapılan çalışmalar, düşük kilolu kadınların, ortalama 6-8 Ibs aldıktan sonra yarısından fazlasının spontan olarak gebe kaldıklarını göstermiştir.

Vitamin Desteği
Folik asit: Gebe kalmayı planlayan kadınların her gün en az 0.4 mg folik asit almalarını tavsiye ediyoruz. Yapılan çalışmalar, gebelik oluşmadan önce folik asit kullanımının, bebeklerde nöral tüp defekti görülme olasılığını neredeyse %50 azalttığını göstermiştir.(Nöral tüp defekti &#8216;spina bfida&#8217;hastalığında olduğu gibi omurga ve kafatasının anormal gelişimidir). Marul, tere otu, ıspanak, ceviz, badem, brokoli, bezelye, kavun, avokado, muz, portakal, lahana, yeşil biber, unlu mamuller ve ekmek çok iyi birer folik asit kaynağıdır. Yeterli folik asit alındığından emin olamıyorsanız, folik asit içeren multivitamin preparatlarını kullanabilirsiniz. Aldığınız preparat 400 mg folik asit içermektedir.

Hıv Testi
Gebelik planlayan her çiftin HIV testi yaptırmasını öneriyoruz. HIV enfeksiyonunun AIDS&#8217;e yolaçtığının bilinmesine rağmen, virüs ile enfekte olan birçok kişi hastalığın semptomları görülmeden önce bir süre normal yaşamlarını sürdürmektedir. Hastalığı taşıdığını bilmeyen kişiler bu sürede seksüel ilişki yoluyla başkalarına da hastalığı geçirebilirler. Hastalığı taşıyan bir kadın doğmamış çocuğuna hastalığı geçirebilir.

Egzersiz
Gebelik süresince aşırı olmayan egzersizin yararlı olduğu gösterilmiştir. Kişiye bir egzersiz programı uygulanıyorsa, programa devam edilmesini öneriyoruz. Ancak, tedaviniz sırasında ovaryumları stimüle etmek için kullanılan ilaçlar geçici ovaryum kistlerine yolaçabilir. Bu yüzden, fazla miktarda dikey hareket içeren yoğun egzersiz programlarından (örn. koşma, step, aerobik) kaçınmanızı öneriyoruz. Ayrıca çok yorucu egzersiz, menstrüel siklusun tamamen bozulmasına neden olabilir. Yüzme, bisiklet ve yürüyüş yapılabilir.

Beslenme
Beslenme, gebeliğin oluşması ve devam etmesini etkilemektedir. Fazla kilo, ovaryum fonksiyonlarını bozabilmektedir. Bu yüzden, dengeli bir diyetin yanısıra, normal kilonun korunması için kalori alımı da sınırlandırılmalıdır. Fazla miktarda yağ içeren yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Rutin Jinekolojik Bakım
İnfertilite tedaviniz süresince, rutin jinekolojik muayenelerinize devam etmeniz önemlidir. Yıllık tansiyon kontrolü, fiziksel muayene, pelvik muayene ve Pap smear yaptırılmalıdır. 35-40 yaş arası tüm kadınların bazal bir mamografi çektirmesi önerilmektedir. 40 yaşından sonra ise her kadının 1-2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir
 
X