- 16 Ağustos 2010
- 293.024
- 602.885
- 43
Türkiye'nin yemekleriyle öne çıkan şehirlerinin başında Gaziantep geliyor. Kendine has dünyaca ünlü yemekleri olan Gaziantep kebap ve et çeşitlerinden baklava ve katmerine, dolmasından çorbalarına sayısız lezzete sahip.
Hititler, Asurlar, Persler ve Makedonlar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gaziantep, yemeklerindeki çeşitliliği de bu kültürel zenginliğe borçlu. Bol yağlı ve baharatlı yemeklere sahip olan mutfakta genellikle koyun eti, tavuk ve hindi eti kullanılıyor. Balık tüketiminin neredeyse hiç görülmediği Gaziantep mutfağında sebze yemeklerine de et eklenir. Gerçek Gaziantep yemeklerini yemek için şehre gelmeniz ve şehirde keşif turuna çıkmanız gerekir.
Yemeklerin başlangıç aşamasında lezzetli çorbalar Gaziantep mutfağında önemli yer tutar. Mercimek çorbası, alaca çorbası, un çorbası, yoğurt çorbası, düğün çorbası, pirinç çorbası, tarhana, işkembe çorbası ve soğan çorbası en meşhur çorbalar arasında yer alıyor.
Dolma ve sarmalar arasında ise biber dolması, lahana dolması, kabak dolması, pancar sarması dolma ve doldurma çeşitleri öne çıkıyor.
Hamur işi denilince akla Antep usulü lahmacun, pide çeşitleri, tatar böreği, pisi böreği, şiş börek ve peynir semseği gibi lezzetler ön plana çıkıyor.
Gaziantep mutfağının medar-ı iftiharı olan kebaplar arasında tike kebabı, patlıcan kebabı, kıyma kebabı, sarımsak kebabı, patates kebabı, yenidünya kebabı, simit kebabı, yoğurtlu kebap gibi neredeyse marka haline gelmiş lezzetler yer alıyor.
Etli kebapların yanında sadece Gaziantep'te yiyebileceğiniz meyveli kebaplar da dikkat çekiyor. Meyveli kebap çeşitleri arasında armut kebabı, elma kebabı, vişne kebabı gibi değişik lezzetler bulunuyor.
Kahvaltılık olarak katmer, muhammara, kaymak ve dorgambaş gibi lezzetler bulunabilirken, tatlılarda ise baklava, kadayıf, lokma tatlısı, irmik helvası, un helvası, bülbül yuvası, fıstıklı sarma ve kuymak gibi tarifler Gaziantep'in mutfak kültürünü yansıtıyor.
İçli köfte, yuvalama, arap köfte, topaklı köfte, çiğ köfte, yağlı köfte ve omaç yörenin en güzel köfte tarifleri arasında bulunuyor. Özbek pilavı, firik pilavı, iç pilavı, sebzeli bulgur pilavı, etli pilav, mercimekli pilav, etli dövme ve buğulama aşı yöresel malzemelerin de öne çıktığı pilav çeşitleri arasında yer alıyor.
ALINTIDIR..