• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gauck'tan ODTÜ'de de çok sert mesaj

AngryPenguin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2012
5.378
1.437
248
ALMANYA Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Ankara temasları sırasında hükümete çok sert eleştiriler yöneltti. Çankaya Köşkü'nde başladığı eleştirilerine ODTÜ'de de devam eden Gauck, "İtiraf ediyorum gelişmeler beni korkutuyor" dedi.
"Söylediklerimi içişlerine müdahale olarak algılamayın" diyen Gauck, kuvvetler ayrımının kısıtlanmasından, yargı bağımsızlığına, internetin kısıtlanmasından medyaya uygulanan baskıya, MİT yasasından, Gezi protestolarına kadar birçok konuda mesaj verdi.
ODTÜ öğrencilerine, "Yerleşkenizin açık ve liberal görüşlerin yeri olduğunu duydum" diye seslenen Gauck, özetle şunları söyledi:

KUVVETLER AYRIMINA SAYGI
"Türkiye'de sizler için Almanya'da ne olduğu nasıl önemsiz değilse, bizler için Almanya'da, Türkiye'de ne olduğu önemsiz değil. Bu yüzden kaygı duyduğum bir noktaya değinmek isterim. 50 yaşıma kadar neyin hukuk ve neyin hukuksuzluk olduğuna bir komünist partinin karar verdiği sistemde yaşadım. O gün bugündür hep demokrasinin avantajlarını yaşayarak emin oldum. Almanya kuvvetler ayrımına saygı duymaktadır. Demokrasinin sağladığı kazanımı yaşama tecrübesinin etkisiyle herhangi bir yerde hukuk devletini ve birçok ülkede denenmiş olan kuvvetler ayrımını kısıtlama eğilimini gördüğüm zaman bunu özel bir kaygı duyarak izlerim.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI GÜVENCEDE Mİ?
Dolayısıyla bugün burada hükümetin, hoşuna gitmeyen çok sayıda savcı ve polisi yerinden alışı, çarpık gelişmeleri aydınlatmalarına engel olur. Hükümet kararları kendi lehine etkilemeye veya hoşnut olmayacağı kararlardan kaçınmaya çalışırsa yargı bağımsızlığı hala güvence altında olur mu diye soruyorum.

MÜDAHALE DEĞİL KAYGILARIM
Kimi Türk vatandaşı ve kimi Türk siyasetçi bu tarz eleştiriyi kabul etmekte zorlanabilir. Kimisi haksız ya da istenilmeyen bir eleştiri olarak geri çevirebilir. Beni lütfen yanlış anlamayın. İfade ettiklerim içişlerine müdahale değil, eşit düzeyde paylaşım arzusu. Söylediklerim totaliter bir devlette uzun yıllar edinmiş olduğum deneyimler sonucunda demokrasinin savunucusu bir vatandaşın duyduğu kaygılardır.

SESİMİ YÜKSELTİRİM
Bir demokrat olarak, kendi ülkem olmasa da ne zaman hukuk devletinin tehlike altında olduğunu görsem o zaman sesimi yükseltirim. Sesim insanlar içindir; onurları, özgürlükleri ve fiziksel dokunulmazlıkları içindir. Bizler de başka ülkelerin tavsiyelerini dinlemeye hazırız. Almanya'da işlenen cinayetlerden sonra soruşturmaların tek yönlü olduğuna yönelik eleştirileri kabullenmek zorundaydık ve kabullendik.

ORDUNUN ETKİSİ AZALDI
Türkiye'de ordunun siyasete etkisi geriye itildi. Kürtlerle diyalog sürecinin başlamasıyla çatışma sayısı azaldı, Ermeniler ve Kürtlere karşı yapılan haksızlıklara ilişkin tarihi tabular yıkılmaya başladı. Erdoğan, Ermeni kurbanların yakınlarına yönelik acılarını paylaştığını ifade etti.

MİT'E ELEŞTİRİ GEZİ'YE ANMA
Son zamanlarda birçok kişinin demokrasiye tehdit oluşturduğu şeklinde algıladığı bir yönetim üslubundan ötürü hayal kırıklığı, burukluk ve öfke ifade eden sesler de duyuyoruz. Örneğin insanların nasıl bir yaşam tarzını benimsemeleri gerektiğine ilişkin bir müdahale söz konusu olduğunda hayatları üzerinde daha güçlü bir gizli servis kontrolü amaçlandığında, sokak protestoları zor kullanılarak bastırıldığında hatta bu yüzden insanlar canından olduğunda...

İTİRAF EDİYORUM
İtiraf ediyorum; bu gelişmeler beni korkutuyor. Özellikle de fikir ve basın özgürlüğü kısıtlandığı için. İnternet ve sosyal iletişim ağlarına erişimin kısıtlandığını; eleştirel bakış açısına sahip gazetecilerin işten çıkarıldığını hatta yargılandığını; gazetelere yayın yasağının getirildiğini ve yayıncıların hukuki baskı altına alındıkları zamanı yaşıyoruz. Oysaki kapsamlı şekilde bilgilendirmek ve bilgilendirilmek özgür ve demokratik toplumun iki ana şartıdır. Ancak bu sayede çarpık gelişmeler aydınlatılabilir ve hükümetin eylemleri kontrol edilebilir.

PROTESTO UYARICIDIR
Protesto uyarıcı bir sinyaldir. Vatandaşların kendilerini birer emir kulu olarak algılamamaları ülke refahına hizmet eder. Türkiye vatandaşları ülkelerinin kaderini şekillendirmek için ortak hareket etmeye hazırlarsa bu olgunluk işareti olarak övgüye şayandır. Demokrasinin bu angajmana ihtiyacı vardır.

ZORLA MÜDAHALE OLMAZ
Demokrasi ötekine saygı gerektirir. Kimsenin hayat tarzına zorla müdahale edilemez. Kimsenin dininin kamusal alana da uygulamasına engel olunamaz. Almanya da bu saygıyı öğrenmek zorundaydı. Demokrasinin diyaloğa ihtiyacı vardır. Kamuoyunda kullanılan dilin zehirlenmesi ve düşman imajının yaratılması toplumsal alana zarar verir."
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26312339.asp
 
ALMANYA Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Ankara ziyaretinde eleştirel tavrı ile dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, 4 kritik soru yöneltti.

Gauck, ‘Twitter, YouTube’un neden yasaklandığı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın konuşması ve hükümetin medyaya neden güç kullandığını sorarak, “Şimdiki hükümetin olağanüstü güçlü seçim zaferi ile bu kadar büyük bir güce sahipken yargıya müdahalesi gerçekten demokrasiyi güçlendirecek mi? Hükümet yargıya karşı neden girişimde bulunuyor?” diye konuştu. Gül, Gauck’un bu sorularını “Tavsiye mi, hakaret mi” olarak algıladığını soran Alman gazeteciye şu yanıtı verdi:

“Hiçbir ülke kendisinin mükemmel olduğunu iddia etmemeli. Almanya’da aşırı sağcıların katlettiği insanlar ve uzun süre bunların aileleri cinayetle suçlandıktan sonra nasıl utanacak durumlarının ortaya çıktığını bildiğimiz gibi ırk düşmanlığı yapıldı. Nasıl Avrupa’da bunların olduğu gerçekse, bunlar AB’ye yakışır mı dediğimizde yakışmayan vasıflarsa bizde de bazı olumsuzluklar var. Bunları da o şekilde görmek gerekir. Önemli olan noksanlıkların farkında olmak ve düzeltmek için azimli olmaktır.”

ERDOĞAN’A SORACAĞIM

Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan’ın uluslararası eleştirileri çok önemsemediğini belirttiğini hatırlatması üzerine Gauck, Erdoğan ile bir araya geldiğinde ona saygı ve takdirini ifade edeceğini ve başarılı bir politikacıyla buluşmaktan ve onun yanıtlarını duymaktan mutluluk duyacağını söyledi. Gauck, “Ancak, bu hükümetin tehdit altında olmadığını düşünüyorum. Güçlü ve seçimlerle meşruiyet kazanmış bir hükümet ve bu nedenle rahat olabilir. Bunu mutlaka ifade edeceğim” diye konuştu. Gül’ün, dün Çankaya Köşkü’nde ağırladığı Gauck, ortak basın toplantısında konuştu:

GÜL’ÜN BAKIŞ AÇISI

“Almanya’da şunu tespit ettik: Cumhurbaşkanı kendi bakış açısına sahip ve kamuoyunda ifade ediyor. Almanya’da yabancı düşmanlığına karşı faal binlerce dernek var. Bunlar olmasa yabancı dostlarımdan hesap sormalarını beklerdim. Açıklık ve dostluğumuz tehlikeye atılmamalı.

AB OLUR MU, BİLMİYORUM

Gül’den duyduğumuz AB değerlerine kesin bağlılık ifadesi bizi memnun etti. AB’de birleşmiş değiliz. Ne zaman olacağını, olup olmayacağını bilemiyoruz. Türkiye’ye tutumumuz olumlu. Türkiye’nin hızlı üyeliği konusunda bazı tereddütler var.

(Erdoğan’ın 24 Nisan mesajında özür ve soykırım ifadelerinin yer almaması) Özgüveni olan bir toplumun göstergesi. Başbakan gibi muhafazakâr politikacının yeni bir tarzı ifade etmesi olumlu ve yeni bir sayfa. Kelimeleri seçerken sansür uygulanmamalı. Cumhurbaşkanı ile azınlıklarla barışma, Kürtlerle, Alevilerle yeni bir ilişkinin gelişmesi gibi unsurlara değindik. Alman milleti için de kendi geçmişiyle yüzleşmek Almanya’yı daha zayıf kılmadı. Suçumuzu, üzüntümüzü utancımızı ifade ettik.”

GÜL, DESTEK İSTEDİ

Gül de özetle şu mesajları verdi: “Türkiye’nin yeni fasılları açması ile ilgili destek talep ettim. Açık, dürüst konuşmak gerekir. Türkiye son 10 yıl içinde olağanüstü siyasi, demokratik, hukuk reformları yapmış bir ülke. Hiçbir ülke kendisinin mükemmel olduğunu iddia etmemeli. Önemli olan noksanlıkların farkında olmak ve düzeltmek için azimli olmaktır.”

Hukuk tehlikedeyse sesimi yükseltirim

GAUCK, ODTܒde de eleştirilerine devam ederek, “İtiraf ediyorum gelişmeler beni korkutuyor” dedi. “Söylediklerimi içişlerine müdahale olarak algılamayın” diyen ve ODTÜ öğrencilerine, “Yerleşkenizin açık ve liberal görüşlerin yeri olduğunu duydum” diye seslenen Gauck, özetle şunları söyledi: “Hükümet kararları kendi lehine etkilemeye veya hoşnut olmayacağı kararlardan kaçınmaya çalışırsa yargı bağımsızlığı hâlâ güvence altında olur mu diye soruyorum. Bir demokrat olarak, kendi ülkem olmasa da ne zaman hukuk devletinin tehlike altında olduğunu görsem o zaman sesimi yükseltirim. Son zamanlarda birçok kişiden, demokrasiye tehdit oluşturduğu şeklinde algıladığı bir yönetim üslubundan ötürü hayal kırıklığı, burukluk ve öfke ifade eden sesler de duyuyoruz. Örneğin insanların nasıl bir yaşam tarzını benimsemeleri gerektiğine ilişkin bir müdahale söz konusu olduğunda, hayatları üzerinde daha güçlü bir gizli servis kontrolü amaçlandığında, sokak protestoları zor kullanılarak bastırıldığında hatta bu yüzden insanlar canından olduğunda. İtiraf ediyorum; bu gelişmeler beni korkutuyor. Özellikle de fikir ve basın özgürlüğü kısıtlandığı için. Eleştirel bakış açısına sahip gazetecilerin işten çıkarıldığını hatta yargılandığını; gazetelere yayın yasağının getirildiğini ve yayıncıların hukuki baskı altına alındıkları zamanı yaşıyoruz. Oysa ki kapsamlı şekilde bilgilendirmek ve bilgilendirilmek özgür ve demokratik toplumun iki ana şartıdır.”

CHP’ye Alevileri sordu
Gauck, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu da kabul etti. Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu bilgi verdi: “Muhalefetin güçsüz olduğu algısı bulunduğunu söyledi. Aleviler konusunda sorular sordu. ‘Cem evlerinin Almanya’da resmen ibadet yeri kabul edildiğini, bunun Türkiye’de olmamasını hayretle karşıladığını’ söyledi.”

Gauck, Anıtkabir’i hayat arkadaşı Daniela Schadt ile ziyaret etti. Ardından Başbakan Erdoğan’ı kabul etti, bir açıklama yapılmadı.

Köşk’te Almanya misafirleri

Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Cumhurbaşkanı Gauck ve Daniela Schadt onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği
verdi. Eski hakem ve futbol yorumcusu Marcus Merk, Alman oyuncu Wilma Elles ile Almanya doğumlu oyuncu Fahriye Evcen ve müzisyen Rafet El Roman da davetliler arasındaydı.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26314317.asp
 
Back