Gastriti Anlamanın 6 Yolu

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.104
603.052
43
gastriti-anlamanin-6-yolu_646x340.jpg


Midenin iç kısmında yer alan mukoza tabakasının iltihaplanmasına ya da tahrişe bağlı olarak görülen gastrit, daha çok bakteriyel enfeksiyonların yol açtığı bir rahatsızlıktır. Midede yüzeysel hasara sebep olmakla birlikte önlemi alınmadığı takdirde, ülser ya da kanser gibi ciddi hastalıklara da neden olur.

Gastrit Belirtileri

Akut ve kronik olmak üzere iki farklı türü bulunan gastrit, sürekli nükseden ve uzun süreli bir rahatsızlık durumuna geldiğinde kronik gastrit olarak adlandırılır. Akut gastrit ise aniden başlar ve kısa sürer. Çevresel etkenlerle birlikte yaşam tarzı ve yeme alışkanlıkları rahatsızlığı tetikleyen bir durumdur.

Belirtileri kişiden kişiye değişen gastritte en belirgin özellikler mide ağrısı ve hazımsızlıktır. Genellikle beslenme sorunlarına da bağlı olarak görülebilecek bu tür belirtilerin gastrit rahatsızlığını işaret edebilmesi için sıklıkla ortaya çıkması gerekir. Bunun yanında kronikleşmiş bir gastrit rahatsızlığında belirtiler daha şiddetliyken akut gastrit durumlarında belirtilerin etkisi daha azdır ya da belirtiler ortaya çıkmayabilir.
gastrit-nedir_646x340.jpg

Gastriti Anlamanın 6 Yolu

  1. Sık görülen belirtiler: Rahatsızlığa bağlı olarak bazı belirtiler görülür. Bunlar; mide ağrısı, hazımsızlık, mide bulantısı, geğirme ve hıçkırık, iştah kaybı, berrak, yeşil ya da sarı renkte kusma gibi belirtilertir.
  2. Kan Testi: Gastrite yol açan H. pylori enfeksiyonunun varlığından emin olmak için yapılacak kan testleri önemlidir.
  3. Dışkı Testi: Dışkı testi de enfeksiyonun olup olmadığını anlamak için başvurulan testler arasındadır.
  4. Üre Nefes Testi: Sadece radyoaktif karbon içeren tatsız bir sıvının alımıyla gerçekleşen testte, nefes küçük bir cam şişe içerisine üflenir. Eğer, gastrite yol açan enfeksiyonun varlığı söz konusu ise nefes radyoaktif karbon içerir.
  5. Endoskopi: Üst sindirim sisteminde yapılacak endoskopi sırasında küçük bir kameraya sahip esnek bir tüp mide, yemek borusu ve ince bağırsak içerisine gönderilir. Şüpheli bölgeden alınan doku örneği laboratuvarda incelenerek H. pylori bakterisinin varlığı için incelenir.
  6. Baryum Görüntüleme X-Ray: Endoskopiye göre daha kolay olan ve anestezi gerektirmeyen görüntüleme yönteminde, inceleme yapılacak üst sindirim bölgesinin daha net görünmesi için çekim öncesinde baryum içirilir ve gastrite yol açan bir alanın olup olmadığı belirlenir.
Kaynak:nasıl kolay
 
Gastrit Nasıl Anlaşılır?
Mide zarında oluşan iltihaplanmaya verilen ad olan gastrit yenilen yemekler ile doğrudan alakalıdır. Helicobacter bakterisinin enfeksiyonları ile ortaya çıkan gastritin nedenleri arasında alkol ve gıda alerjileri bulunmaktadır. Uzun süre tedavi edilmeyen gastrit ise daha ciddi bir sorun olan ülsere dönüşebilir. Ülserde ise mide yüzeyinde yaralar oluşmaktadır. Gastrit ve ülserden korunmak için yenilen yemeklere dikkat edilmelidir. Gastritin oluştuğunu anlamak için ise doktor teşhisi gerekebilir. Mide biyopsisi, dışkı testi ve endoskopi gibi yöntemlerle gastrit tespit edilebilir ve hangi aşamada olduğu anlaşılır. Gastriti anlamak için ise kendinizi gözlemlemeli ve vücudunuzdaki değişiklikleri yakından takip etmelisiniz. Gastriti anlamak için ise aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz.

  • Hazımsızlık sorunları
  • Mide ekşimesi
  • Karın ağrısı
  • Hıçkırık
  • İştah kaybı
  • Bulantı
  • Kanlı kusma
  • Koyu renkli dışkı
Gastriti belli etmede oldukça önemli olan yukarıdaki maddelerden en az 2-3 tanesini kendinizde sürekli olarak görüyorsanız doktora başvurmanız ve gerekli testleri yaptırmanız gerekmektedir. Eğer gastrit teşhisi yapılmışsa bir takım gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir. Gastritli durumda tüketilmemesi gereken şeyler aşağıda sıralanmıştır.
  • Alkol ve Kafein
Yüksek miktarda alkol, asit ve kafein içeren gıdalar mide zarında tahrişe yol açabilmektedir. Bununla birlikte gastrit belirtileri daha fazla artar ve şiddetli hale gelir. Düzenli olarak alkol alan gastrit hastalarında mide kanaması sıklıkla görülür.

  • Rafine Gıdalar
Yapılan araştırmalara göre beyaz ekmek, makarna, şeker gibi sindirimi zor gıdaların gastritli kişiler tarafından sınırlı miktarlarda tüketilmesi gerekmektedir. Bunların dışında çikolata, kakao, çay ve kahve tüketimi de azaltılmalı bunların yerine sindirime yardımcı olan mide asidini destekleyen bitki çayları tüketilmelidir.

  • Trans Yağlar
Hazır gıda ürünlerinde bola bulunan trans yağların sindirimi oldukça zordur ve kolay işlenemezler. Bu nedenlerden dolayı mide asidi üretimi artar ve böylece gastrit şiddetlenir. Trans yağlar aynı zamanda kolesterolü de etkilediği için kalp ve damar sağlığı için tavsiye edilmez.

  • Baharatlı Gıdalar
Baharatlı yiyeceklerin tüketimini azaltmak gastritin iyileşmesi için oldukça önemli bir adımdır. Gastrit ağrılarını arttıran kırmızı pul biber, karabiber ve biber tozu gibi acı baharatların aşırı tüketimi yapılmamalıdır.
 
X