GAPO sendromu, genetik nedenlere bağlı olarak gelişen ve nadir görğlen bir hastalıktır. GAPO sendromu, süreç içinde olmayan yani doğuştan gelen bir problemdir. GAPO sendromu özellikle diş etlerinde, kemiklerde ve deride ağır büyüm şekli olarak kendisini göstermektedir. GAPO ismi, genetik hastalıkların sonucunda ortaya çıkan sendromların baş harflerinde oluşmuş kısaltılmasıdır. GAPO sendromu, belirgin bir büyüklüğe geldiği zaman başın üst kısmında büyür ve kafa bölgesini baskı altına alır. Sonucunda ise deride ileri derecede kırışıklar ve kemik yaşının hızla ilerlemesi gibi problemler ortaya çıkar. Bu sorunlar insan yaşamını doğrudan etkileyen problemlerdir.
GAPO Sendromu Belirtileri Nelerdir?
GAPO sendromu belirtileri, hastalığın ilk evresinde kemiklerin büyüme geriliği ile kendisini göstermektedir. Kemiklerin büyüyememesi de hastalarda boy kısalığına neden olmaktadır. Deride oluşan metabolik sorunlar ise şakaklardan başlayan bir kellik durumunu ortaya çıkarmaktadır. Kellik ilerleyen yaşla doğru orantılı olarak git gide artar. Erkeklerde kadınlara göre kellik sorunu daha hızlı ilerlemektedir. Bununla birlikte zaman geçtikçe kişinin kafasında saç kalmayabilir.
Diş etleri ile ilgili problemlerin yaşanması da GAPO sendromunun bir belirtisidir. Bu noktada diş etlerinin fazlasıyla büyümesi sonucunda dişler baskı altına alınır. Bunun birlikte dişler daha kırılgan bir hal alır ve zaman içerisinde diş kayıplarının yaşanması normal olarak karşılanır.
GAPO sendromu sinir sistemini de doğrudan etkileme potansiyeline sahip bir hastalıktır. Görme problemlerinin oluşması GAPO sendromu belirtilerinden biridir. Görme problemler, çevresel görme veya renk körlükleri olarak kendisini gösterir. Süreç içinde tedavi edilmeyen hastalar, renklerin hepsini birbirine karıştırmaya başlarlar.
GAPO sendromu belirtileri arasında en belirgin etkiyi yüzler verir. GAPO sendromu, hastaların alınlarında ve kafalarının tepe kısımlarında etkisini göstermektedir. Hastaların elmacık kemikleri ortaya çıkacağı için gözler baskı altına alınacaktır. Bununla birlikte insan yüzündeki kaş ve çevresi, dudak ve çevresi gibi etli alanlarda ileri derecede bir gelişme görülmektedir. Orantısız büyüme sonucunda da burun ve burun kemikleri de olumsuz bir etki altında kalırlar.
Gapo Sendromu Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Genetik bir hastalık sayılan GAPO sendromu, GAPO sendromlu bebeğin anne karnına düşmesi ile birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. Ancak hastalığın tam olarak teşhis edilebilmesi için büyümenin olması gerekmektedir. Bu doğrultuda hastalığın 1 yaş altındaki GAPO sendromu kişilerde rahatlıkla görülmesi muhtemeldir.
GAPO sendromu anne ve babadan kaynaklanan çekinik bir sorundan dolayı ortaya çıkar. Kromozomlar bu noktada GAPO sendromu için önemli bir rol oynamaktadırlar. Anne ve babadan gelen özellikleri bireye yapısal olarak aktarmaktadır. anne ve babadan gelen kromozomların bir bölümü silinmişse ve bu silinen alanlar karşılıklı bir araya gelmişse GAPO sendromu meydana gelir. Öyle ki, bu hastalığın çocuklara taşınabilmesi için hem annenin hem de babanın bu hastalığı taşıyor olması gerekir. Bu da GAPO sendromunu nadir görülen bir hastalık konumuna getiriyor.
GAPO Sendromu Tedavisi Var Mı?
Bilim ve tıp her ne kadar ilerlemiş olsa da GAPO sendromu tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastalığın kişideki yan etkilerini ortadan kaldırmak ve kişinin kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamak adına birtakım çalışmaların olduğunu söyleyebiliriz.
doktorun.net