• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Galaksinin merkezine tarihi iniş. Dünyanın beklediği tarihi günde CANLI YAYIN başladı

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
Rosetta "bin km uzaklıktaki sivrisineği, sabun baloncuğuyla öldürmek kadar zor" olarak belirtilen inişini tamamlayacak
Sitene Ekle
galaksinin-merkezine-tarihi-inis-4965971.Jpeg

Fransız Guyanası'ndan 2 Mart 2004'te uzaya fırlatılan Rosetta isimli araç, sondası Philae'yi dünyadan 510 milyon kme uzaklıktaki 67P/Churyumov-Gerasimento kuyruklu yıldızının çekirdeğine bugün indirecek.

Bilim insanları, saatte 100 bin kilometre hızla giden uzay mekiğinden, sondanın yıldızın "Aguilkia" adı verilen çekirdeğine inmesini, bin kilometre uzaklıktaki bir sivrisineği, bir sabun baloncuğuyla öldürmeye benzetiyor.

Projeyi yöneten astrofizikçi Dr. Fred Jansen kuyruklu yıldızın içinde Güneş Sistemi'nin oluştuğu 4.6 milyar yıl öncesine ait maddeler içerdiğine inandıklarını belirtti. Araştırmada elde edecekleri bilgilerle, uzaydaki değişimin ve dünyanın hayatın başladığı zaman ne halde olduğuna dair sonuçlara varılabilecek. Rosetta kuyruklu yıldızın güneşe yaklaştıkça hareketlerini takip edip, gövdesindeki değişiklikleri izleyecek.

CANLI YAYIMLANACAK

Yerel saatle 10.35'te, Türkiye saatiyle ise 17.35'te başlayacak tarihi anı ESA TV ile www.esa. int/rosetta ve www.dlr.de internet siteliri naklen yayımlayacak.

6.4 MİLYAR KM YOL KATETTİ

Rosetta fırlatıldıktan sonra, aracın hızını artırmak için ilginç bir yöntem izlendi. Uzay mekiği üç kez dünyanın, bir kez Mars'ın yörüngesinde elips şeklinde tur attı. Çünkü güneş panelleri sayesinde enerjisini kazanıyordu. Bu zamana kadar Rosetta'nın aldığı 6.4 milyar km yol, dünya ile ay arasındaki mesafenin 17 bin katı.

İSMİ Mısır TARİHİNDE SAKLI

Rosetta'nın ismi Fransa İmparatoru Napolyon'un Mısır seferi sırasında, 1799'da bulunan ve hiyeroglif yazının çözülmesini sağlayan Nil'deki Rosette Kayası'ndan geliyor. Kayanın bulunduğu adanın ismi Philae ise sondaya verildi. Adadaki kalıntılar da Aguilkia adı verilen başka bir adaya taşındı.
milliyet
 
İnsanlık için bugün tarihi gün!
"Rossetta" Uzay Aracının, kuyruklu yıldıza sondası "Philae"yı indirmesiyle, bugün insanlık için tarihi bir gün yaşanacak. Rosetta bir kuyruklu yıldızdan ilk bilgileri iletecek. Rossetta'nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi.

Elde edilecek bilgilerle, uzaydaki değişimin ve dünyanın hayatın başladığı zaman ne halde olduğuna dair sonuçlara varılabilecek.

Rosssetta'nın Türkiye saatiyle 10.35'te uydusunu bırakması bekleniyor. Bir aksilik olmazsa iniş Türkiye saatiyle 17.35'te gerçekleşecek.

Sitene Ekle


ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından inşa edilen robot uzay sondası,Güneş Sistemi’deki 10 yıllık yolculuğun sonunda 6 Ağustos 2014 tarihinde kuyruklu yıldıza ulaştı. O zamandan beri Rosetta uzay aracı, kuyruklu yıldızın çevresi ve çekirdeği hakkında bilgi topluyor.

CANLI YAYINI İZLEYİN:


Ancak 12 Kasım 2014 tarihinde, Rosetta’nın Philae isimli aracı kuyruklu yıldızın yüzeyine inip arazide çalışmaya başlayacak, kuyruklu yıldızın yüzeyinden görüntü alıp dünya ile paylaşacak, örnek toplayacak. Bilim insanlarının aya inişten çok daha karmaşık olduğunu söyledikleri bu nefes kesici uzay görevi Twitter'dan da saniye saniye takip edilecek.

Her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda Rossetta, "Philae" sondasını bu sabah Türkiye saati ile 10.35'te kuyrukluyıldızdan 22,5 kilometre uzaklıktan bırakacak. Philae'nin yüzeye inişi ise yaklaşık 7 saat sürecek.

ROSETTA'DAN İLK HABER AKŞAM SAATLERİNDE GELECEK

Bu sırada Rossetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla ve ışık hızı da sonlu olduğu için, Rossetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaşacak. Bu nedenle Türkiye saati ile bu akşam 17.35 dolayında gerçekleşecek inişten sonra saat 18.00'de Rosetta'dan ilk haber alınabilecek.

SIRLAR ÇÖZÜLECEK Mİ?

Bilim insanları, saatte 100 bin kilometre hızla giden uzay mekiğinden, sondanın yıldızın "Aguilkia" adı verilen çekirdeğine inmesini, bin kilometre uzaklıktaki bir sivrisineği, bir sabun baloncuğuyla öldürmeye benzetiyor. Projeyi yöneten astrofizikçi Dr. Fred Jansen kuyruklu yıldızın içinde Güneş Sistemi'nin oluştuğu 4.6 milyar yıl öncesine ait maddeler içerdiğine inandıklarını belirtti. Araştırmada elde edecekleri bilgilerle, uzaydaki değişimin ve dünyanın hayatın başladığı zaman ne halde olduğuna dair sonuçlara varılabilecek.

NASIL İZLENECEK?

Pek çok televizyon kanalı ve ESA TV de uzay bilimlerindeki bu tarihi anı naklen yayınlayacak. Ayrıca iniş www.esa.int/rosetta ve www.dlr.de internet sitelerinden de canlı yayınlanacak.

İnsanlığın uzay serüveni açısından bir kilometre taşı olacak bu önemli olayla ilk kez bir kuyrukluyıldız, çok yakından tanınma imkanına kavuşacak.

Rossetta'nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi. Yarın akşam, Rossetta Philae kondusunu 67P/Churyumov-Gerasimenko üzerine indirdiğinde insanlık ilk kez bizden bu kadar uzaklıktaki bir uzay görevini başarıya ulaştırmış olacak.
 
böyle haberleri görünce uzaylıların olduğuna olan inancımı kaybediyorum. kaybetmek istemiyorum onlarda var olsunlar. hayatımızda gizemli bişey olsun.
 
iyi ama o kadar uzaktan canli baglanti nasil yapiliyor. teknolojiz bu kadar gelistiyse artik dursunlar yahu. bu kadar yeter :27:
 
Back
X