Frontosa Balığı

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Frontosa Balığı


Frontosalar genelde yavaş hareketli,sakin ve ürkek balıklar olmaklabirlikte çok aşırı ışığı sevmez,karanlık yerledenhoşlanırlar.Genellikle kumları kazmaz ve bitkilere bir zararvermezler.Akvaryumda diğer sakin tanganika cichledleri ile bir arada beslenebilir.



Frontosa’ların Habitatı: Tanganika Gölü’nün Derin Kayalıkları



Frontosa’ların Beslenme Biçimi: Etçil



Frontosa’ların Davranış Biçimi: Yutamayacağı boydaki balıklara karşı barışçıl.



Frontosa’ların Kendi Türlerine Davranışı: Orta Derecede Agresif



Frontosa’ların Üremesi: 25 – 70 yumurtayı 28 gün ağzında kuluçkaya yatırır. Erkek/Dişi oranının 1/3 olması önerilir.



Su Sıcaklığı: 24 °- 26 °



Su Sertliği: Çok Sert



pH: 8,5 – 9,1

üreme;

Frontozalar için akvaryum şartları çok önemlidir.Balıkların doğadaki yaşam koşullarını akvaryum koşullarında hazırladığınız zaman balığın bu güzel görselliğini ve davranış özelliklerini tadabilme olanağı sağlayabilirsiniz. İyi beslenme ve sık su değişimleriyle çabukbüyüyüp 10-12 ayda, erkekler yaklaşık 16cm, dişiler ise 10 cm boyundayken cinsel olgunluğa ulaşırlar.

Frontozalar uygun akvaryum koşullarısağlandığında kolayca yumurta bırakırlar. 20 ile 70 arasında değişebilen sayıdakidöllenmiş yumurtayı dişi tek tek toplayarak 27°C sıcaklıkta 28 günkadar süren bir kuluçka dönemi boyunca ağzında saklar.



Tecrübesiz genç dişilerin ara sıra yumurtalarını yedikleri gözlenir. Dayanıklı yavrular, artemia larvaları, ince su piresi ve toz yemlerle kolayca yetiştirilebilirler.



Frontozaların yanına koyacağınız balıkların küçük olmamasına dikkatediniz,çünkü frontozalar kendiden küçük olan balıklarıyiyebilirler. Gece avlandıklarından dolayı kendinden küçük olanbalıkları yutabilirler.

Frontosalar etobur balıklarıdır. Genelde protein oranı yüksek pul veya granül yemler,su piresi,artemia,kan kurdu,küçük salyangozlarla besleyebilirsiniz. Haftada 2 gün yem değişimi yapmak balıkların bağırsak sağlıkları için ve büyümeleri için önemlidir.



Frotozalar diğer cichled türleri gibi çok yem yiyen balıklar değilerdir. Az yemle idare eder ve fazla yem yemezler. Yemleme yaparken fazla yem atmamaya özen gösterin çünkü yemin hepsini tüketmeyeceği için akvaryumda yüzen bir sürü yem bırakabilirler. Dayanıklı yavrular, artemia larvaları, ince su piresi ve toz yemlerle kolayca yetiştirilebilirler.



Frontosalar Afrika Cichlidlerinin Tanganyika bölgesine ait yaklaşık olarak 2 ila 3 ayda bir ortalama 90 ve üstü yumurta döken akvaryum balıklarıdır. Frontosalar çok sert akvaryum balıklarındandır ve pekçok hastalığa karşı bağışıklıkları vardır. Kısmen boyutlarından dolayı (tam erişkin erkekler 35 cm e kadar büyüyebilir) ve kısmen de agresif olmayan doğalarından dolayı ben hiçbir Tanganyika Gölü Cichlidiyle kavga etmediğini veya başının hiçbir Cichlidle derde girmediği bilinmektedir.
Eğer Frontosa beslemek istiyorsanız veya direk üretime geçmek istiyorsanız bu size biraz pahalıya mal olacaktır. Balık fiyatları değişkenlik gösterip bu özellikteki frontosaları adedi 75 TL ve üstüne bulabilirsiniz. Ayrıca balıklar için büyük bir tanka da ihtiyacınız olacaktır.

Akvaryumunuzun boyu üretim için yeterli mi? 200 litrelik üretim tankında 1 erkek Frontosa ve 1-2 dişi Frontosa üreyebilir. 300 litre ve daha büyük tanklarda ise 2 erkek Frontosa ve 5-6 dişiden oluşan koloni Frontosa üretim için en iyi neticeyi verir.Eğer bu koloni hepsi yavruyken kurulduysa bir problem gözlenmez.Bununla beraber bu koloninin içine üreme boyunda balık koyarsak çok dikkatli olmalıyız. Bu durumu çok dikkatli izlemeniz gerekir. Tercihen bir erkek diğerinden daha yaşlı ve daha baskın olursa diğer erkek daha itaatkar olur. Muhtemelen bu durumda tüm frontosalar kendi bölgelerini bilir ve statü problemlerini vukuatsız şekilde atlatırlar.Çok iyi takip ederek bir balığı öldürücü darbeler almadan akvaryumdan çıkartabilirsiniz.

Peki dişinin yumurta döktüğünü veya ne zaman dökeceğini nasıl anlarız? Ne kadar sürede yumurta dökme işlemi tamamlanır? Dişiler yumurta dökmeye başladığında tüm şartlar çok iyi ise yumurta dökme 10 15 dakika arası sürer. Diğer zamanlarda bu yarım saat veya daha uzun sürer. Bu süreç yumurtaların dökülmesine bağlı olarak değişir. Eğer siz Frontosaların yumurta dökme faaliyetlerini gözlemlemek isterseniz her sabah beslemeden önce dişilerin yumurta tüplerinin çıkıp çıkmadığını kontrol etmelisiniz. En iyi zaman sabah vaktidir. Ayrıca sizden ürktüklerinden dolayı da bunu geciktirebilirler.
Büyük erkek frontosa yavaş hareket eder. Erkek Frontosa dişiyi Malawi Cichlidleri gibi hareketli bir şekilde kovalamaz. Dişileri izler. Dişilerden biri ne zaman yumurta dökmeye hazırsa erkek ona doğru yavaşça yüzer ve onu geçer. Dişiye üreme mağarasına gitmesi için bir işaret verir. Dişi hazır olduğunda üreme mağarasına gider ve yumurta dökmeye başlar. Erkek dişiyi takip eder ve yumurta dökme periyodunun başından sonuna dek oarada kalır. Erkek frontosa mağara arkasında nöbet tutarak istenmeyen yabancılara karşı koyar. Bu arada dişiyi yumurtaları yayarken ve yanak boşluğuna alırken hep gözetim altında tutar. Periyodik olarak erkekte dişini arkasından mağaraya girer, titreyerek spermlerini bırakırken dişinin ağzındaki yumurtaları verimlileştirir.

Yumurta döküldükten sonra dişi üreme mağarasından ayrılır ve kendi rahat edeceği, kuluçkaya yatacağı bölgesine gider. Eğer dişi erkeği üreme mağarasına izlemek konusunda isteksiz ise erkek dişiyi birkaç kez pas geçer ve kuyruğunu sağ sola sallayarak dişiye işaret verir. Eğer dişi mağaraya erkeğin birkaç geçişinden ve sinyalinden sonra gitmezse erkek dişiye saldırı ve üreme mağarasına gidene dek kovalar. Eğer kuluçkaya yatmış dişi ben yemleme yapmaya başladığımda arkasını dönüyorsa veya ters tarafa bakıyorsa yumurtalarını kesinlikle tutacağını anlarsınız. Ağzında yumurta olan dişi yemleme zamanı yemleri koklamaya başlarsa o yemleme boyunca soluğumu tutarak yumurtaları mümkün olduğunca çabuk almaya çalışırım.Dişi Frontosa nın yemle ilgilenmesi demek yumurtaları daha fazla tutamayacağı ve yumurtaların ondan alınmasının daha uygun olacağı manasına gelir.
99450575_tn70_0.jpg

frontoza-resim.jpg



Fotograf329.jpg
 
Son düzenleme:
X