Gebeliğe Hazırlık Folik asit kullanımı, kafam çok karıştı.

Gebe kalmayı planladığımızda yapmamız gereken hazırlıklar.
Ama eskiden beri zihinsel engelli ya da otizmli doğan bebekler de var. Bu bir kıstas olamaz ki.

Siz sağlık ocağına gidip tahlili izi yaptırın duruma göre başlayın. Bende de benzer durum olmuştu.

Reactions: Kuf
Teşekkür ederim. Ben de o araştırmaya rastladım ve o yüzden endiselendim açıkçası. Düşük dozda da olsa kullanmak daha iyi diyorsunuz yani?

kullanmalısınız.... spina bifida bebeklerde anne karnında engellenebilir bir engel türüdür ve folik asit alımı ile bu spina bifida riski en az yüzde 50 bertaraf edilir.... risk almayın...
(spina bifida da bebekler belden aşağı tutmaz doğar mesane kontrolü yoktur... eğer ileri boyutta ise ağır zeka engeli eşlik eder.. ve bazen doğumdan kısa bir süre sonra ölüm görülür...)

Anladım, teşekkür ederim.

eskiden görülen ve şimdi görülen spina bifidalı doğum oranlarını incelediğinizde neden gerekli olduğunu anlayacaksınız... Dünya sağlık örgütü dönemsel artan engel oranlarını incelemiş ve folik asit bakımından fakir beslenen ülkelerde bu vitaminin dışarıdan alımını teşvik etmiştir. sonuç mükemmel bir azalma görülmüştür..
Türkiye folik asitten fakir beslenen bir ülke....
siz sağlıklı doğmuş olabilirsiniz ama bir başkası engelli doğdu...

Bana da hamile olduğumu öğrendikten sonra doktorum Folb.... adında 5mg lık folik asit yazmıştı.
Bir süre günde 1 tane içtim sonra yarıma düştü.

Google’a spina bifida yazarsanız endişeniz kalmaz diye düşünüyorum.

Sadece ülkemizde değil DÜNYAda önlem amaçlı kullanılan bir vitamin bu.

Ayrıca suda çözünen vitaminler vücutta depolanmaz, idrarla atılır. Sadece yağda çözünenler birikim yapar ki bunlar da A, D, E ve K vitaminleri.

Bir de eklediğiniz yazının kaynağı ne? Referanslar ne?
Ben de 3-5$ dolar verip bir internet sitesi hakkı satın alıp oraya kafamdan uydurduğum şeyleri tıbbi bilgiymiş gibi yazabilirim. Binlerce gebede yapılan çalışmalar ve bilimsel makaleler dururken bu yazıya takılmanızı anlamlı bulamadım. İngilizceniz varsa PubMed’e bakmanızı tavsiye ederim.

Bilgili olanın yorumu da bir başka oluyor. Allah razı olsun.

Bana da hamile olduğumu öğrendikten sonra doktorum Folb.... adında 5mg lık folik asit yazmıştı.
Bir süre günde 1 tane içtim sonra yarıma düştü.
Kendimi alıntılamak durumunda kaldım.
5mg yazmasinın sebebi olarak hamilelik öncesinde folik asit desteği almamış olmamı göstermişti.

Her ilaci boyle incelerseniz iyi kotu bir suru durum var. Hamilelikten once benim bildigim herkes folik asit kullanir doktor yazmadan kendin bile alip baslayabilirsin. Ekskliginde bebekte ciddi hastaliklar olabiliyor. Doktor bisey diyorsa dinleyin bende kullandim tahlile gerek yokki hamilelik icin veriyor bebege yani hamileikte icilen cogu ilac besin vs

Kendimi alıntılamak durumunda kaldım.
5mg yazmasinın sebebi olarak hamilelik öncesinde folik asit desteği almamış olmamı göstermişti.
Ben öncesinde başlıyorum ve çok yüksek olduğunu düşünüyorum şu an.

Ah anksiyete belası, keşke beynime hukmedebilsem. Bakmadan duramıyorum bu lanet hastalık yüzünden.

Eskiden annelerimizin beslenmesiyle simdi yediklerimiz bir mi?
Istemiyosaniz icmeyin, keyfiniz bilir:)

Kafanız çok karışmış ama şöyle söyliyeyim bu da aşı karşıtlığı gibi ortaya atılan yeni bir şey bence.

Bu araştırmalar tek bir doktorun demesiyle reçete edilmiyor. Yıllar boyu süren çalışma ve deneyler bunlar.

Gebelikte folik asit kullanımı bebeğin beyin ve omurilik gelişimi için gereklidir ve ben hamilelik öncesi doktor tarafından verilmesinden itibaren düzenli aldım. Birinci trimisterden sonra uygun bir vitaminle değiştirdi.

Bebekte folik asit alınmaması nedeniyle oluşabilecek yüzde 1 bile risk varsa, folik asit kullanırım. Zira böyle şeylerin geri dönüşü yoktur.

Tamam kar zarar terazisine de oturtalım; Zihinsel engel riski mi, astım hastalığı riski mi derseniz seçenek bellidir değil mi?

Kendimden örnek vereyim; Hamilelikten önce ve sonra epilepsi ilacı kullanıyordum. Hiç ilaç içmemem demek hamileyken veya doğum sırasında oluşacak bir nöbette bebekte ağır hasar oluşacağı endişe yüzünden kar zarar dengesine göre ilacım daha uygun bir ilaçla değiştirildi. Tıpta bu hep böyledir.

Öyle ilaç içmeyi sevmiyorum diyerek savılamaz. Günümüzde hangi sebze meyve organik ve sağlıklı ki bunu yedim vitamine gerek yok diyebilelim?

Ağrı kesici için direnen ama epilepsi ilacımı tereddütsüz içen biriyim.

Dediğim gibi bu ilaçlar öyle sallamasyon bir donelerle üretilmiyor. Etkisi kanıtlanmış şeylerdir. Umarım sağlıklı bir gebelik yaşarsınız..

Folik asidi her doktor verir hamile olduğun için daha çok ihtiyacın var otizm astım vs yalan bunlar internette her türlü çöp bilgi var, aşı karşıtlığı bile çıktı en basit hastalıklar hortladı bunlar yüzünden, doktoruna inan başka birşeye değil...

Ben hamile kalmadan önce Almanyadan getirdigim magnezyum + Folik asit dogal vitaminlerden almistim hatta folikasit 200 mcg vardi ve kullandigim o ayda hamile kalmistim

Bu biyolog teyzemiz anlatıyor bunları. Anksiyeteniz varsa her okuduğunuz şey şu etkiyi yaratıyor: "Acaba?" İnanın berbat bir şey. Eşim az önce bana tavır yaptı bu durum yüzünden ama engelleyemiyorum kendimi.

Bu bir kişinin camdan atlayıp yanındakine "ben ölmediysem sen de ölmezsin" demesi gibi bir şey..

Bakın bir üye ne diyor? 17 yıllık çalışma hala devam ediyor.. Ve emin olun anne bebek ölümleri ve hastalıkları konusunda çok daha uzun süredir çalışmalar mevcut. Öyle tek bir doktor çıkıp karar vermiyor.

Bir bebeğin ağır zihinsel engelli doğması riski ile, astım veya otizm riski aynı şey değildir..

Güzel dileginiz için teşekkür ederim.
Fakat sadece astım değil. Otizm riskinden bahsediliyor ki bunu en iyi ben bilirim yaşamış biri olarak. Korkuyorum inanın. İlaç şirketlerinin kapitalist düzenin en güzel kalesi olduğunu düşünüyorum. Dusunsenize bir zamanlar margarinler satılsin diye bu ülkede zeytinyağı zehirdir dendi. Yani rant olan her şeyden korkar oluyor insan.

Eskiden ki bebek ölüm oranları hakkında fikriniz var mı? Bir iki kisi baz alınarak demek ki bı şey olmuyormuş denebilir mi? Ben sigara içtim ölmedim demek ki sigara içmek zararlı değil sonucu çıkarmak gibi bir şey bu. Zaten hiç bı önlem alinmasa dahi engelli doğum yapma oranı çok düşük. Bu tarz önlemlerle bu daha da düsürülmeye çalışılıyor. Eski insanlarla konusursaniz hepsinde dusuk, ölü doğum vs mutlaka duyarsınız. Kaldı ki eskinin beslenme şekliyle şimdiyi kiyaslayamayiz bile. Eskiden ki kadar folik asit var mı aldığımız gıdalarda? Konu sahibi arkadaşım bu alınabilecek bı risk değil. En ufak bi problem yasasaniz ilgisi olmasa bile hemen bu konuya bağlayıp kendinizi suclayacaksaniz kullanmazsanız. Bence başka bi doktora daha gidip tahlil isteyin. Normal sınırlardaysa genel olarak önerilen 400lüğü kullanırsınız. Hamilelikte ne kadar ihtiyacınız olacağı önceden kestirilemeyen bir şey. Şu anda normal olsa bile önlem olarak düşük dozda da olsa takviye almanız gerekli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…