Merhabalar,
Öncelikle İstanbul Florence Nightingale hastanesi hakkındaki yorumlarımı belirtmek isterim.
1. Hastanenin bulunduğu konum toplu taşıma kullanabilecekler için çok elverişli. Metrobüs'te Çağlayan durağında indikten sonra, birkaç dakika sonra hastaneye varabiliyorsunuz. Lakin, hamilelikte özellikle de doğum yaklaştığı sırada toplu taşıma kullanmak ne kadar konforlu olur bilemedim.
Diyelim ki toplu taşıma yerine özel araç kullandık. Eşimiz dostumuz getirdi. Bir kere, Mecidiyeköy çıkışından bahsediyoruz. Hastanenin girişine zar zor ulaşılıyor. Hastane, tek bir binadan oluşmuyor. Şişli Florence Nightingale ile yanyana. Arka tarafta hemşirelik okulu ve diğer ek binalar bulunuyor. Çok büyük bir kompleks. Bu da bulunduğu lokasyondaki araç ve insan sayısını arttırıyor. Hastane içerisinde, 3 tane otopark gördüm. Bunlardan, ana giriş tarafına yakın olanı doluydu. Diğer ikisi, biraz daha aşağıda kalıyor ve yürümeniz gerekiyor. Otoparkların saatlik ücreti 10TL, 2 saatlik ücreti ise 12TL. Otoparklar sıkış sıkış, Arka arkaya park etmeye izin verdiklerinden, sizden anahtar teslim etmenizi bekliyorlar. Otoparkı es geçeyim, hastane çevresinde yakın bir yere park ederim diye ümitlenmeyin. Hastane çevresi, çoğunlukla üretim atölyelerinin bulunduğu yerler. Minibüsler ve kamyonetler daracık sokakları tamamen kapatmış durumda. Bu nedenle, arabanızın çizilmemesi için strese girmemeniz kaçınılmaz artı park edilebilecek düz bir zemin bulmak inanılmaz zor. Kaldırımın ortasına çıkmış araçlarla dolu her yer.
Özetle; "toplu taşımaya dayanırım", "taksiyle gelirim, kapıda arabanın yükünden kurtulurum", "eşim dostum bırakır, sonra da almaya gelir" diyebiliyorsanız; tek sorun Çağlayan'ın trafiği kalıyor. Aksi takdirde, arabanızı yönetmek de ayrı bir külfet oluyor.
2. İstanbul Florence Nightingale hastanesinin binası, kompleksin en şık binası sanırım. İçerisine girince de aynı ferahlığı hissediyorsunuz. Son derece temiz, ilgili alakanın yoğun olduğu nezih bir ortamı var. Polikinlikleri, odalara ayırmışlar. Örneğin "Kadın Doğum" için ayrı bir cam kapı ile ayrılmış odaya giriyorsunuz. Bekleme ortamı da aynı şekilde sakin ve düzgün. Bankoda duran sekreterler -olabildiği kadar - ilgi sahibi ve samimi. Bilgilendirme fena değil. Sizi bir süre beklettikten sonra isminizi söylüyorlar ve içeriye giriyorsunuz. İçeride farklı doktorların muayanehaneleri bulunuyor.
3. Doğumhane ve hasta odalarını gezmeye fırsatım olmadı. Benim gittiğim gün doluydu ve gezdiremiyorlardı. Bu kısımları da gezince izlenimlerimi aktarıyor olacağım.
4. Bu topic'de geçtiği için Herman İşçi muayenesinden de biraz bahsetmek istiyorum:
- Doktorun ilgisi, alakası, samimiyeti, doğuma bakış açısı kesinlikle abartılmıyor. Ben hamileliğimin ilk başlarını Acıbadem Hastanesi'nde başka bir doktor ile geçirdim. Aradaki farkı kelimelere döksem, satırlarca yazı olur. Bu da ilginç bir durum. İki doktor da aynı okullardan mezun. Aynı tecrübelere sahip. İkisi de aynı muayene ücreti alıyor. Neden sonuç bu şekilde? Herman Bey'i dinledikçe, önceki gittiğim doktordan soğudum da soğudum. Gitmeden önce, ben de Kadınlar Kulübü forumlarını açıp açıp okumuştum :) Bir arkadaş, "Herman Bey'i dinledikten sonra bırakın normal doğumu, ben bu çocuğu tarlada kendi başıma bile doğururum diye düşünüyorsunuz" yazmış. O arkadaşımla tamamen aynı hisleri paylaşmaktayım. Gerçekten size güven ve motivasyon aşılayan bir doktor. Elinize kesin tanı testleri için broşür falan sıkıştırmıyor. "Herşeye hazırlıklı olmanız lazım", "kilo çok önemli sanki biraz almışız", "onu ye, bunu yeme" gibi insanı gerek doktorlardan da değil. Olabildiğinde pozitif bir şekilde, hamileliğin kaçıncı haftasındaysanız o haftayla ilgili tüm bildiklerini harfiyen size aktarıyor. Bu muazzam bir ilgi demek. İşini veya insanı sevmekle ilgili olabilir, kesinlikle takdireşayan.
- Muayenesi (benim kendisindeki ilk muayenem) gerçekten baya detaylı geçti. Benim beklentim (Acıbadem'deki tecrübelerime de dayanarak) ultrasonu alıp karnımda gezdirmesi ve bebeğimin kalp atışlarına bakması iken bir sürü gözlem yaptığını gördüm. Ultrason ekranında gözüken fetüsü detaylı bir şekilde anlatması da çok hoşuma gitti. İnsan gördüğü yuvarlak halkaların, flulukların, saçakların.. ne olduğunu çok merak ediyor. Evet, doktorlar gördükleri ilk an başı ve poposunu ayırtedebiliyor ama ben öyle değilim :) O yüzden, doktorun böyle detaycı ve açıklayıcı şekilde davranmasına çok sevindim.
- Muayene ücreti 170TL.
- Doğum ücreti 2017 tarihi için 4000TL. Buna bir de 400TL asistanlık ücreti ekleniyor.
- Doktorun doğum ücreti, hastane ücretinden ayrı. Hastane, normal doğum için 3.800 gibi bir rakam talep ediyor. (Rakamı teyit ettirmekte fayda var, çağrı merkezi yardımcı oluyor)
Benim çalıştığım kurum, hastane ile anlaşmalı. Doğumu tamamen karşılıyor. Ama doktor ücreti bu kapsamın dışında kalıyor. 4.400TL'lik ücreti karşılayabilecek miyim, henüz enine boyuna düşünüp bütçe yapmadım. Eğer uygun düşmezse, aynı hastanede farklı bir doktor arayışına gireceğim (istemeyerek) Anladığım kadarıyla, diğer çoğu doktor Hastane'nin kadrolu doktoru olduğu için, ek bir doktor ücreti ödememe gerek olmayacak.
Yeri gelmişken, sevgili hanım arkadaşlarıma şöyle bir tavsiyede bulunmak isterim. Doğumu özel hastanede yapmayı planlıyorsanız; hamilelik planlarınıza özel sağlık sigortası yaptırmayı da ekleyin. Mevcut sağlık sigortanızın neleri karşılayıp neleri karşılamadığını kontrol edin. Yumurta kapıya dayanınca, o arkasına yaslandığımız sigortaların aslında çok tırt olduğunu farkedip hayal kırıklığına uğrayabiliyoruz. Belki eşinizin sigortasından, az bir ek ödeme karşılığı faydalanabiliyorsunuzdur. Bunları araştırıp öğrenmekte gerçekten fayda var. Hamilelikten sonra yapılan özel sağlık sigortaların çoğu, doğum teminatı dışında kalıyor maalesef. Sonra isteklerimizin dışında kalan doktor veya hastanelere yönlenebiliyoruz. Benim için tren kaçtı, okuyan arkadaşları bilgilendirmek istedim. :)
Tüm hamiş arkadaşlara sağlıcakla geçecek bir hamilelik dönemi dilerim.