• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

aurora_0

Guru
Kayıtlı Üye
13 Temmuz 2010
45
0
286
Bursa
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde okuyan var mı varsa bizi bilgilendirebilir mi iş imkanı okuma zorluğu falan filan.şimdiden teşekkürler.

canım ben fizik tedavi ve rehabilitasyon okuyorum.

az çok bildiğin üzere 4 senelik bir bölümdür. bitirdiğin zaman "fizyoterapist" ünvanına sahip olursun.

çevremdeki çoğu insan böyle bir mesleğin olduğunu benim sayemde öğrendiler. ilk başlarda "doktor mu oldun?", "fizik öğretmeni mi oldun?" gibi tepkilerle karşılaşmıştım.

gelelim avantajlarına, dezavantajlarına:

- iş bulma sıkıntısı yoktur. istersen devlette ya da özelde çalışabilirsin. ülkede çok fazla açık bulunduğu için mezunları özel sektör hemen kapıyor ve yüksek bir gelirle çalışmaya başlıyorsun. benim bu sene mezun olan arkadaşlarım 3.500 tl ile başladılar çalışmaya. bu ilerde daha da artar mı azalır mı bilmiyorum.

- mesleğin kanunu olmadığı için süistimal etmek isteyeni de çoktur. meslek yasamızın çıkmasını bekliyoruz. ne kadar çoğalırsak o kadar çabuk ve bizi kötü yönde etkilemeyecek bir kanunun çıkacağını düşünüyorum.

- dersler zordur. hem de çok zordur. şunu söyleyebilirm ki tıp fakültesi öğrencilerinin bile gezmeye vakti var ama bizim yok :) yeni başlayanlar da hep şu rehaveti görüyorum : "oooohhh kazandım bu bölümü, gerisi kolay." ama sonra yerlerde bir ortalama ve 6-7 senede ancak mezun olma durumu. ben ilk sene acemi olmamdan ötürü sadece bir sene uzatmış bulunmaktayım bölümü :/

- dersler arasında ilk sene temel eğitim vardır. hemen hemen tıp fakültesi ile eşdeğer anatomi, fizyoloji ve histoloji eğitimi alırsın. ikinci senede hareketleri değerlendirme, klinikte rastlayabileceğin hastalıkları öğrenirsin. üçüncü senede rehabilitasyon eğitimi ağırlıklıdır. dördüncü sınıf hastanelerde staj yapmakla geçer, her stajın kendisine ait bir ismi vardır ve bir aylık dönemden oluşur. bir ayın sonunda teorik ve pratik sınavlara girersin. ayrıca bitirme tezi ve hocaların istedikleri konular için seminerler hazırlayıp sunum yaparsın.

- ikinci ve üçüncü sınıftaki uygulamalı derslerin pratik sınavları vardır. eğer hocaları isterse teorik sınav da yapabilir. ama önemli olan bana sorarsan her zaman için pratik sınavdır.

aklıma gelenler bunlar. sormak istediğin başka sorular varsa sorabilirsinolumunekankayizsmile

çok teşekkür ederim yazdıkalrın için.radyasyonla işiniz var mı?hangi sene girdin ve kaçıncı sırayla?

radyasyonla ilgili herhangi bir işimiz yok.

2006 senesinde kazandım.

346 küsür puanla ve 13bin küsürlerde bir sıralama ile girdim.

şimdiler de daha yükseldiğini düşünüyorum.

Ben de seneye yazmayı düşünüyorum ama hala kesin karar veremiyorum. bilmiyorumkismile meslek seçimi konusunda kararsızım umarım 1 senede doğru kararı verebilirim :Saruboceq:

mayıscadısı,bilgiler için çok sağol opuyorumnanaktan

2008 de bolu 10000.yi 2009 da 13 000. yi almış bu sene nolur bilmiyorum sistem de değişti ya.ayrı puan türleri yeni kontenjanlar falan.22000 benim sıralamam mf 3 te biraz zor gibigörünüyo ama inş gelir ya.ösym nin klavuzuna göre ege eczacılık falan geliyo bna bazı iyi yerlerde de diş hekimlği falan geliyo ama ben güvenemiyorum ösym ye hem geçen seneki sıralamyı hemde ösym kılavuzunu baz alcam.öğretmenler flan gelir diyo ama bilmiyorum yazcaz artık gelirse gelemzse sağlık olsun. boluda nasıl yurt imkanları ev kiraları vb.ayrıca bolu nasıl bi şehir

Ben de seneye yazmayı düşünüyorum ama hala kesin karar veremiyorum. bilmiyorumkismile meslek seçimi konusunda kararsızım umarım 1 senede doğru kararı verebilirim :Saruboceq:

mayıscadısı,bilgiler için çok sağol opuyorumnanaktan

rica ederim canım. meslek konusunda kendini dinle.
ben de tercih listesimi hazırlarken öğredim bu mesleği ve çok da mutluyum ilerde insanlara yardım edeceğim için.

2008 de bolu 10000.yi 2009 da 13 000. yi almış bu sene nolur bilmiyorum sistem de değişti ya.ayrı puan türleri yeni kontenjanlar falan.22000 benim sıralamam mf 3 te biraz zor gibigörünüyo ama inş gelir ya.ösym nin klavuzuna göre ege eczacılık falan geliyo bna bazı iyi yerlerde de diş hekimlği falan geliyo ama ben güvenemiyorum ösym ye hem geçen seneki sıralamyı hemde ösym kılavuzunu baz alcam.öğretmenler flan gelir diyo ama bilmiyorum yazcaz artık gelirse gelemzse sağlık olsun. boluda nasıl yurt imkanları ev kiraları vb.ayrıca bolu nasıl bi şehir

şuanki öss sistemini bilmiyorum o yüzden kesin bir şey diyemeyeceğim.
geçen seneki sisteme göre konuşursam sonu fakülte ile bitenler say 2, yüksekokul ile bitenler say 1 ile alıyordu. ama fakülte ya da yüksekokul olması bir şeyi değiştirmiyor. eğitim aynı.

bolu küçük bir şehir. yurt olarak; devletin yüksek ücretli yurtlarının durumu çok iyi. 4 kişilik geniş odalar varmış ve her odanın içinde tuvalet- banyo bulunmaktaymış. ben geldiğimden beri özel yurtlarda kalıyorum. ilk sene kaldığım yurt berbattı. ama 4. senemi geçireceğim şu anki yurdumdan çok memnunum. ev konusunda ise maalesef birazcık öğrenciden para sızdırmaya meraklılar. aileye 300-400 tl'ye verdikleri evlerini, öğrenciye 700-800 tl'ye vermeye çalışıyorlar.

eğer bolu'yu kazanırsan benimle irtibata geçebilirsin. yardımcı olmaya çalışırım.

tmm çok teşekkür edrim :1rolleyes: yüksekokulla la fakültenin eğitimi aynı demişsn benim bildiğim yüksekokul 2 yıl fakülte 4 yıl oluyor.yanlış mı biliyorum yoksa?aynıysa neden onları öyle ayırmışlar??aralarındaki fark ne?

İş ortamında filan yüksekokul ile fakültenin bir farkı olmayacak mı?
Eğitim kalitesi aynıysa,bizim LYS'ye hazırlanmamıza gerek yok o zaman,ne anlamı var ki? :bbo:

tmm çok teşekkür edrim :1rolleyes: yüksekokulla la fakültenin eğitimi aynı demişsn benim bildiğim yüksekokul 2 yıl fakülte 4 yıl oluyor.yanlış mı biliyorum yoksa?aynıysa neden onları öyle ayırmışlar??aralarındaki fark ne?

Yüksekokul da 4 yıl bildiğim kadarıyla

evet bu soruyu sormakta haklısın. hemen açıklık getireyim o zaman :)

eğer bu mesleği okuyacaksan gerçekten de çoğu kişinin bilmediğini göreceksin. "yüksekokul" ibaresinin böyle bir sebepten verildiğini düşünüyorum.

ama seni yanıltmasın. "fizik tedavi ve rehabilitasyon" olarak geçen bir bölüm 4 seneliktir. iki senelik "fizik tedavi" bölümleri var ama onlar rehabilitasyon eğitimi almıyorlar ve de ayrıntılı bir eğitim görmüyorlar.

fakülte kavramı ise daha yeni ortaya çıktı.

yök; üniversitelere dedi ki; hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve adını unuttuğum bir bölümü daha açarlarsa bu üçünü birleştirip "sağlık bilimleri fakültesi" adını vereceğini söyledi. mesela hacettepe üniversitesindeki ftr birkaç sene önce yüksekokul olarak geçiyordu ama şimdi sağlık bilimleri fakültesi olarak göründüğü için fakülte olarak bitiyor sonu. sadece isim değişti anlayacağın.

arada hiçbir fark yok.

İş ortamında filan yüksekokul ile fakültenin bir farkı olmayacak mı?
Eğitim kalitesi aynıysa,bizim LYS'ye hazırlanmamıza gerek yok o zaman,ne anlamı var ki? :bbo:

sınava hazırlanmana tabiki gerek var.

fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne girebilmek için çok da çalışman gerek hatta :)

sınava hazırlanmana tabiki gerek var.

fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne girebilmek için çok da çalışman gerek hatta :)

Hayır öyle değil,yüksekokul ygs puanıyla alıyor ya.Onu diyorum yani ygs'ye girip lys'ye girmesek de olur o zaman. :bbo:
Evet puanları çok yüksek biliyorum :ecrin_bebek:

mayis cadisi mayolu falan masaj dersleri varmış zorunlu bizim hoca öyle dedi var mı öyle??

canım bu sorunu yeni gördüm. şimdi hemen cevaplıyorum.

bizim okulumuzda mayolu derslerimiz yok ama iyi bir eğitim alabilmek için askılı tişört ve şort giymemiz gerekebiliyor bazı derslerde.

şimdi şöyle düşün : ikinci sınıfta masaj eğitimi aldım ben. hocamız bir arkadaşın üstünde tekinkleri gösterdi, bizler de not aldık. sonra herkes serbest çalışmaya başlardı. diyelim bir ders yaptık ve bacak masajını gösterdi hoca. şimdi benim üzerimde şort olmasa normal pantolon olsa ve arkadaşımın benim üzerimde çalışması gerekse benim o pantolonu direkt çıkarmam gerekir ama bol bir şortu yukarı itiyorsun ve yeterli oluyor.

ya da sırt masajı dersinde hocalar kendileri taktik veriyorlar zaten: gömlek, hırka vb. şeyleri ters giyerek derse gelin. yani düğmeleri sırtınızda olsun. böylece masaya uzandğınızda arkadaşınız sadece o düğmeleri ve kopçaları açacak. yani üzerimde eğer kazak ya da tişört varsa çıkarmam gerekir ama bu yöntemde gerek kalmıyor.

şunu da unutmak lazım. fizik tedavi ve rehabilitasyon eğitimi zorlu bir süreçtir. ilerde birçok hastanın üstünü çıkarması gerekecek. aynı şekilde hasta olan kişi sende olabilirsin. o yüzden bazı dersleri iyi öğrenebilmek için bunları yerine getirmek gerekiyor.

herkese merhaba,
bu yıl okuduğum bölümü bırakıp fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümüne geçmeyi düşünüyorum.
ama özelde okuyabilirim bu bölümü o yüzden ciddi tereddütlerim var.
bu bölümü severek okuyabilir miyim, başarılı olabilir miyim, ileride özel üniversiteye ödediğimiz ücrete değecek bir pozisyonda mı olucam?
çünkü tam burslu hemşirelik okuyabiliyorken bu bölümü burssuz okumayı düşünüyorum çok iyi düşünüp karar vermem lazım ailemi şuanda okuduğum bölümü bırakarak hayal kırıklığına uğrattım birdaha aynı şeyi yaşatmak istemiyorum onlara.
mezun olduğumda zorlanmadan iş bulabileceğim severek yapabileceğim bir işim olsun istiyorum.
ailem de mutlu olmamı istedikleri için özelde okumamı kabul ettiler.
bu çok büyük bir sorumluluk benim için o yüzden meslekle ilgili edinebildiğim kadar bilgi edinmek istiyorum.
mesela derslerin ne kadarı teorik ne kadarı uygulama oluyor?
uygulamalar kaçıncı yılda başlıyor?
lab dersleri çok var mı?
ağırlıklı olarak hangi konuda eğitim görülüyor?
ders adlarına baktığımda birşey anlayamıyorum malesef çünkü ilk defa karşılaştığım dersler:17:
umarım bana yardımcı olursunuz.
daha tercihlere çok var biliyorum ama 2009da yaptığım gibi hızlı ve bilinçsiz tercih yapmak istemiyorum. sevmezsem bırakırım gibi bir şansım olmayacak bu sefer.:50:

ders (teorik)-(uygulama)
Isı Işık 1 2
Elektroterapi I-II 2 2
Nöroanatomi 2 0
Nörofizyoloji 2 0
Klinik Nöroloji 2 0
Klinik Ortopedi 2 0
Klinik Bilimler I-II 2 0
Kineziyoloji ve Biyomekanik I-II 3 0
Manipulatif Fizyoterapi 2 2
Nörofizyolojik Yaklaşımlar I-II 2 4
Ortopedik Fizyoterapi 2 2
Nörolojik Fizyoterapi 2 2
Pulmoner Fizyoterapi 2 2
Ortez ve Rehabilitasyon 1 2
Kardiyak Fizyoterapi 2 2
Protez ve Rehabilitasyon 1 2

bu dersler hakkında bilgi alabilir miyim acaba?
en zor dersler hangileridir? daha dersler var ama ben hiç bilgimin olmadığı dersleri sordum.
umarım yardımcı olursunuz şimdiden çok teşekkürler:17::71:

Son düzenleme:
Back