Örgü Firkete tekniği anlatım

Bebek örgüleri, örgü teknikleri, Tığ işi örgüler, Örgü oyuncaklar, Örgü takılar,

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.047
30.494
61
Teknik Özellikleri

Firkete, tığ ve çeşitli ipliklerle yapılan oya çeşididir. İşleme tekniği kolay ve çabuk olması aynı zamanda gösterişli olması nedeniyle çok yaygın olarak yapılmaktadır. U şeklinde bir araç olan firketenin iki kenarı arasına sarılan ipliğin tığ ile orta kısımlarının zincir, çift kroşe ve üçlü kroşe teknikleri ile yapılan çeşitli dokulardan oluşmaktadır (şekil 14). Bundan dolayı beş temel firkete tekniği uygulanmaktadır. 1. teknikte firkete kenarlarına sarılan ipliğin oluşturduğu halkaların içine batılarak ilmekler alınır. 2. teknikte yine oluşan halkaların altına batılarak ilmek alınır. 3. teknikte 1. ve 2. teknik birlikte yapılır. Yani aynı halka üzerinde 1. ve 2. teknik uygulanır. 4. teknikte 1. teknikle başlanır, sonra 2-3 zincir çekilir diğer tarafa tutturulur. 5. teknikte 1. teknikle başlanır, aynı halka üzerine 3 ve 4 kez üç üçlü kroşe yapılır.

Yukarıda belirtilen temel tekniklerden herhangi biriyle istenilen uzunlukta oya yapılır.




firketeekil14eh0.jpg



Şekil 14. Firkete Oyası / Hairpin Oya​


Oyanın genişliği firketenin genişliğine göre değişmektedir. Firkete oyası sadece iplikle yapıldığı gibi boncuk ve pul ile de yapılmaktadır. Oya ipliğine dizilen boncuk vb. firketenin kenarlarında veya ortasında kullanılarak çeşitli dokular meydana getirilmektedir.

Firkete oyası istenilen uzunlukta yapıldıktan sonra kenarlarına ilmekler tek, çift veya grup halinde alınarak zincir çekilerek oya haline getirilir.

Kalın olarak yapılacak oyalarda firkete sıraları birbirine tığ yardımıyla zincir çekerek veya ip kullanmadan birbiri içinden geçirilerek birleştirilir (Şekil 15).



firketeekil15lt4.jpg



Şekil 15. Firkete Oyasına Birleştirme / Joining Hairpin Oya.


Ayrıca istenildiği takdirde motifler de yapılabilir. Firkete kenarları bir noktada birleştirerek motifin ortasını oluşturur. Diğer kenarları da çeşitli tığ teknikleri ile yapılarak meydana getirilirler.



firketeekil16br1.jpg



Şekil 16. Firkete Tekniğiyle Motif Yapma / Making motifs with the Hairpin Technique


Firkete oyası yapılırken;

a — Firketenin cilâlı, kaygan olmasına,
b — Tığ ile ipliğin uyumlu olmasına.
c — İpliğin firketeye bol veya sıkı sarılmamasına,
ç —Tığın sağ, firkelenin sol elle tutulmasına,
d — Firkete doldukça boşaltılarak karton üzerine sarılmasına.
e— Firketenin hep aynı yönde döndürülmesine dikkat edildiğinde oyanın çok düzgün ve güzel olması sağlanmaktadır.
 
Son düzenleme: