Finlandiya yemek kültürü

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.047
30.494
61
Ren geyiği eti, halkın milli yemeği sayılır.Ren geyiği avcılığı yapılır.Göl balıkları da çok tüketilir.Süt, yoğurt, peynir, yumurta tüketimi çok fazladır.Çok kahve içerler.Dünyada çok kahve içen ülkeler arasında yer alırlar.Fin kahvesi, Türk kahvesi gibi pişirilir.

Her öğünde süt içerler.Her öğünde haşlanmış patates, karnabahar, kaşar peyniri yenir.Yumurta tüketimi çok fazladır.Genellikle yemekleri haşlayarak yerler.

Geleneksel Fin mutfağı İsveç,Alman ve Rus mutfaklarına benzerdir.Fin yemekleri İsveç yemeklerine oranla biraz daha az tatlıdır ve Finler Rus komuşarına göre az ya da hiç krema kullanmazlar

Geleneksel Yemekler
Sotelenmiş kuzey geyiği ve patates püresiyle,kırmızı yaban mersini marmelatı ve salatalık turşusuLahana Sarması(kaalikääryleet)
Av yiyecekleri : geyik , orman tavuğu, ördek , yaban tavşanı vs... gibi yemekler.Nadir restuarantlarda da karşılaşılabilir.Yaygın olarak bir hobidir.
Soğuk Kızartılmış Balık
Soğuk Somon Fümesi(Kylmäsavustettu lohi)
Gravlax (graavilohi) - (Tam Türkçe çevirisi yapılmamaktadır.Tam oalrak pişmemiş som balığı tuz ve şekerle ve dereotuyla yapılmış bir İskandinav yemeğidir.
Soğuk Kızartılmış Tatlı su levreği
Hernekeitto - Bezelye Çorbası
Leipäjuusto veya juustoleipä - Bizdeki peynirli pideye karşılık gelebilir.Çevirisi Peynirli ekmektir.
Viili - Bir tür yoğurttur - mayalanmış sütten elde adilir.
Patates Lapası
Lihapullat - Köfte
Ringa Balığı turşusu
Kızartılmış Balık (genellikle bu balıklar Som balığı,Turna balığı ve Baltık ringası
Kızarmış jambon veya sığır eti (palvikinkku) (palviliha)

finlandiyada benim için tek yemek yenecek yer var o da kaupatorideki balık ekmek satan yerler.
Sonuçta 10 euroya karnını başka nerede doyurabilirsin ki.
Tabii ki helsinki için konuşuyorum başka bir yer görmedim.

X