Fibromiyalji Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.952
602.705
43
Fibromiyalji sendromu yani halk arasında bilinen adı ile kas romatizması, yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösteren bir kronik ağrı sendromudur.En belirgin özelliği yaygın kas ağrılarıdır.Hayat kalitesinde belirgin düşüşe neden olur.Hastaların yaygın vücut ağrılarının yanı sıra halsizlik,yorgunluk, isteksizlik, uyku bozukluğu ve dolayısıyla sabah yorgun uyanma ve tutukluk şikayetleri mevcuttur avantaj ameliyat sonrasında ağrı diğer yöntemlere oranla çok düşük hissedilir.

fibromiyalji-belirtileri-infografik-dr-emel-gokmen1.jpg


Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyalji tedavisi için multidisipliner bir program düzenlenmelidir.Bu programın içinde, ilaç tedavisinin yanısıra, egzersiz,masaj,fizik tedavi gibi komplementer tedaviler yer almaktadır.Dietin düzenlenmesi de gerekmektedir.Gerektiğinde psikiyatrik destek verilmelidir.Tedavi, ağrıyı ve yorgunluğu azaltmak, depresif semptomları gidermek ve diğer semptomları en aza indirmek amacıyla düzenlenir.Burada azalmış fiziksel aktivite ve artmış ağrı kısır döngüsünü kırmak amaçlanır.Tek bir standart tedavi yolu yoktur.Kişi fibromyalji sendromu hakkında bilgilendirilmelidir.Kişiye özel fiziksel egzersiz programı düzenlenmelidir. Özellikle gevşeme ve germe egzersizleri mutlaka yapılmalıdır. Yürüme, yüzme ve bisiklete binmek bu hastalık tedavisinde oldukça faydalıdır. İş yaşamındaki hastalar çalışma periyodları arasında mutlaka kalkıp hareket etmelidir. Beslenme dengeli bir beslenme şeklinde olmalıdır. Aşırı şekerli gıdalar, alkol ve sigara mutlaka kaçınılması gereken faktörlerdir.

Fibromiyalji tedavisinde önemli olan hastalığın erken tanısıdır. Ayrıntılı bir muayane ve tetkik yapılması, kişiye özel tedavi uygulanması çok önemlidir. Bütün hastalıklarda olduğu gibi hastayı hastalığıyla ilgili bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve eğitim vermek çok önemlidir. Kişiye fibromiyaljinin gerçek bir hastalık olduğu ancak vücutta sakatlık bırakmadığı, iç organları etkilemediği belirtilmelidir. Ancak günlük yaşam kalitesini azalttığı hasta tarafından iyi bilinmelidir. Kişinin tedavi süreciyle birlikte stresle başetme yöntemleri de kendisine öğretilmelidir.


fibromiyaljinin-yasama-etkileri-tetikleyicileri-tanisi-infografik-dr-emel-gokmen.jpg


Fibromiyaljinin Püf Noktaları

Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinemiyor. Ancak daha çok hassas yapılı ve herşeyden çabuk etkilenen kişilerde daha çok görülen bir hastalık. Mükemmelliyetçiler, işkolikler ve uygun olmayan çevresel faktörlerin olduğu ortamlarda bu grubun içinde değerlendirilebilir. Tüm vücutta yaygın ağrılar (daha çok enseden başlayıp başa yayılan ağrı, boyun ve bel ağrısı, kalça ağrısı gibi) ağrıya eşlik eden yanma ve sızlanma hissi, üzüntülü ruh hali, bitkinlik ve uyku bozukluğu, özellikle uyandıktan sonra vücutta tutukluk ve genel yorgunlukla kendini gösteren bu hastalık daha çok orta yaşlı bayanlarda görülmektedir. Şikayetler gün içerisinde sinir ve strese bağlı olarak artış gösterebilir.

Fibromiyalji Tedavisinde Egzersizin Önemi
Fibromiyalji tanısının hastada yaygın ağrı ve belirli hassas noktaların varlığı ile klinik olarak konuluyor. Fibromiyaljinin laboratuvar ortamında testlerde ve ya röntgende çıkacak bulgusu yoktur. Yapılan testler ancak fibromiyaljiye benzer bulgular gösterebilen diğer hastalıkların (tiroid bozuklukları, romatoid artrit, gibi) ayırt edilmesine yardımcı olur. Burada hekime düşen görev hastayı çok iyi dinlemek ve durumu diğer hastalıklardan ayırmaktır. Fibromiyalji hastalığının çok farklı bulguları olması ve her hastada farklı bir şekilde seyretmesi nedeniyle yapılacak tedavi hastaya özel olarak belirlenmelidir. Tedavinin amacı ağrı kontrolü, uykunun düzenlenmesi, yorgunluk ve depresyon gibi duygu durum bozukluklarının düzeltilmesidir.

Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz istirahat ve gevşeme teknikleri etkili olsa da başarılı sonuçlar için otonom sinir sisteminin düzenlenmesi ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programlarının devreye girmesi gerekebilir. Egzersiz hem tedavi hem de koruma yöntemidir. Özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde yapılan egzersizlerle kişi kendini iyi hisseder. Kuvvet ve dayanıklılık arttırıcı gevşeme ve germe egzersizlerinin tipi ve şiddeti hekimler tarafından kişiye göre düzenlenir. Düşük yoğunlukla yürümek, yüzmek, bisiklete binmek gibi aktiviteler de fayda sağlar.

Fibromiyalji hastaları ilaçlarını düzgün kullanarak verilen egzersizleri düzenli yaparak tedavilerini başarıya ulaştırabilirler.

fibromiyalji-tedavisi-infografik-dr-emel-gokmen.jpg
 
X