Felsefenin Tesellisi / Alain de BOTTON

seaBahAR

Nosce Te İpsum
Pro Üye
13 Nisan 2007
15.555
36.072
20220926_112314.jpg


Konu:
Kitabın adını çok doğru bulduğumu belirtmeliyim. Bana göre de felsefe, hayatın bir tesellisidir. Hayatın beklenmedik virajlarından savrulmadan geçmeyi sağlayan şeydir. İnsana hayattaki duruşunu sorgulatır, içimizdeki o kadim yolda nasıl yürüyebileceğimizi öğretir.
Alain de Botton, bu kitabında hayatta karşılaşabileceğimiz bazı sorunları altı bölüm halinde kategorize ederek, bu konularda bir hayat felsefesi üretmiş filozoflar vasıtası ile irdelemiş.
Ben de bu sefer kitabın kurgusuna sadık kalarak, daha önceki kitap tanıtımlarımdan farklı bir yol izleyeceğim: Her bölümden bana göre en önemli yeri alıntılayacağım.

Başlamadan önce bir de sırrımı açıklayayım. Bu kitap beni felsefenin kucağına iten kitap olmuştur. İyi ki…

Kitaptan Alıntılar:


Birinci Bölüm: Toplum Tarafından Kabul Görmemenin Tesellisi / SOKRATES
“Sokrates bize yol göstererek iki büyük hataya düşmemizi önlemeye çalışmıştır: Çevremizdekilerin söylediklerini her zaman dinlemek ve hiç dinlememek. Eğer onun izinden gider ve yalnızca mantığın söylediklerini dinlersek arzuladığımız en büyük ödülü kazanabiliriz.”

İkinci Bölüm: Yeterince Paraya Sahip Olmamanın Tesellisi / EPIKUROS
“Gereksinim duymadığımız şeyleri edinmekten kaçınmaya çalışıyor, gücümüz yetmediği için bazı şeyleri alamadık diye üzülmek istemiyorsak, pahalı bir şey almayı arzuladığımız anda kendimize, bunu almaya hakkım var mı, diye sormalıyız. Sonra, bir dizi zihinsel deney yapmalı, yani geleceğe gidip arzumuzun gerçekleşmiş olduğunu görmeli ve o anda ne kadar mutlu olacağımızı ölçmeye çalışmalıyız.
Çok istediğim bu şey gerçekleştiğinde ne hissedeceğim?
Gerçekleşmezse ne hissedeceğim?”

Üçüncü Bölüm: Düşkırıklığı Yaşamanın Tesellisi / SENECA
“Kışın hava soğuk olur; titreriz. Yaz gelince sıcak havada terleriz. Hava sıcaklığındaki zamansız değişimler insan sağlığını olumsuz etkiler, bu defa da hastalanırız. Bazı yerlerde vahşi hayvanlarla karşılaşırız; ya da bazen en vahşi hayvandan bile daha zarar verici insanlarla… Ve bu akışı değiştiremeyiz… Kendisini bu kurala (doğanın kuralına) göre ayarlaması, buna uyması, bunu kabullenmesi gereken bizleriz… En iyisi değiştiremeyeceğin şeyleri kabullenmektir.”

Dördüncü Bölüm: Kendisini Yetersiz Hissetmenin Tesellisi / MONTAIGNE
“Bilgeliğe ulaşmak için çabalamak fakat hiçbir zaman budalalıktan tam olarak kurtulamamak, erdemli fakat sıradan bir yaşam sürmek yeterince büyük bir başarı aslında.”

Beşinci Bölüm: Kırık Bir Kalbin Tesellisi / SCHOPENHAUER
“Doğuştan getirdiğimiz tek bir kusur var: Hepimiz mutlu olmak için dünyaya geldiğimize inanıyoruz… Bu kusurumuzu gidermedikçe… dünya gözümüze çelişkilerle dolu bir yer gibi görünecektir. Çünkü her adımımızda, ister büyük ister küçük bir şey yapmış olalım, dünyanın ve insan hayatının, insanların mutlu bir yaşam sürdürmelerine olanak verecek biçimde tasarlanmadığını anlayacağız… İşte bu yüzden neredeyse bütün yaşlıların yüzlerinde aynı ifadeyi, yani düşkırıklığını görmek mümkündür.”

Altıncı Bölüm: Zorluklar Yaşmanın Tesellisi / NIETZSCHE
“Acı çekmeyi reddediyor, kendi acına bir saat bile katlanamıyorsan; çekebileceğin bütün sıkıntıları önlemeye çalışıyorsan; acıyı, hoşnutsuzluğu nefret edilecek, kötücül, yok edilmesi gereken şeyler olarak algılıyor, bunları yaşantının kusurları gibi görüyorsan, o zaman rahatlık dinine inanıyorsun demektir. Siz rahatlık düşkünleri, insan mutluluğuyla ilgili ne az şey bilirsiniz. Mutluluk mutsuzluğun kardeşi, hatta ikizidir. Bu ikisi ya bir arada büyür, ya da sizin yaşantınızda olduğu gibi hiç büyümez; hep küçük kalır.”

Yazar Hakkında:
3pRBrBdu.jpg

Alain de Botton 1969, Zürih doğumlu. Harvard Üniversitesi’nde başladığı felsefe doktorasını yazarlık kariyeri için yarım bıraktı. Londra’daki “Hayat Okulu” kurucu üyeleri arasında. Halen Londra’da yaşıyor. Yazarlığının yanısıra televizyon programları da yapıyor.

Künye:
Kitabın Adı: Felsefenin Tesellisi
Yazar: Alain de Botton (1969)
Çeviri: Banu Tellioğlu
Tür: Deneme
Sayfa: 300
Yayımcı: SEL Yayıncılık



Not: Sesli kitap olarak yararlanmak isteyenler için:

https://www.youtube.com/watch?v=XlJBkkjwPkg
 
Sesli kitap linki paylaşmanız çok hoş olmuş. Çok seviyorum bu tarz kitapları. Daha bu sabah bitirdim Nietzsche ağladığında kitabımı ve neye başlasam diye düşünüyordum.
İlaç gibi geldi.
Teşekkürler 🌹🌷🌸🌺
 
Sesli kitap linki paylaşmanız çok hoş olmuş. Çok seviyorum bu tarz kitapları. Daha bu sabah bitirdim Nietzsche ağladığında kitabımı ve neye başlasam diye düşünüyordum.
İlaç gibi geldi.
Teşekkürler 🌹🌷🌸🌺
Çok sevindim sizdeki olumlu etkisine..
Şimdiden keyifli okumalar/dinlemeler dilerim.
 
X