felsefe tarihi okumak isteyen var mi?

Poseidon83

sudagidan.blogspot.ae
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2009
4.381
8
116
41
Merhaba kizlar,
ben en son felsefe tarihini 2003 de okudum :kedi:
neyle ilgilenirseniz ilgilenin, sanat, edebiyat, bilim, ....... felsefe tarihi bilmeden yarim kalicaktir tanidigim tüm hocalar böyle der.
ben de 7 yildir bir cok seyi unutmusum ve felsefe tarihini tekrar okumak istiyorum,
kimler katilir?

Politzer'in Felsefenin Temel İlkeleri kitabını tavsiye edebilirim.

Son düzenleme:
a.s.tesekkür ederim Sarisa önerin icin

ama ben daha cok bölüm bölüm konu konu birlikte okuma yapabilecegim birilerini ariyorum, motivasyon ve okudugum seyi yarim birakmamak ve pekistirerek daha verimli olabilmek icin yerimseniben

hımmm ben de bugün buna benzer bir karra aldım,eşlik edebilirim...fakat antik yunandan başlamak entelektüel hamallık olur...bence kant'la başlanabilir...ama gerçekten içimden geçen 19.yy. dan başlamak....hegel, fauerbach, marks, devamında sartre, gadamer, deluze, hiddeger...vs. frankfurt okulu hatta ya da bilim felsefesi...

bilemiyorum, bence konuşup bi liste çıkaralım, programa bağlayalım ve burada tartışarak götürelim işi...ama bütün bu saydığım filozofların kitaplarını tüketemeyiz. bu adamların felsefelerini anlatan kitaplar biizm için hem daha kestirme hem de daha zevkli olur...mesela mete tunçayın batıı'da düşünce tarihi diye bi kitabı var,hacimli bişey...takip edilebilir
sevgilerimle

Derindenizcim felsefe tarihi bir bina gibidir antik dönemi atlarsak batı düsüncesinin temellerini olusum sürecini anlamak da zor olacaktır. mesela bi cok ortacag felsefe akımı aristoyu referans gösterir..

ama yok ben antik okumak istemiyorum dersen ben sana da uyarım yerimseniben

teklifin cok iyi en azından kısa vadeli bir liste yapalım. aynı kitapları okunmak zorunda degiliz farklı kaynaklardan okumak daha iyi olur bence.

canım ben simdi annemlerdeyim 2 hafta burda kalıcam 2 hafta sonra eve döndügümde baslarız senin icin uygun mu?

tamam ben de bu 2 haftalık zamanda kitapları düşüneyim...buradan birbirimizi kontrol ederiz hatta burayı sağlam bi felsefe platformuna dönüştürelim,bana da iyi gelir
sevgilerimle

merhaba kizlar ben geldim tatilden

derindeniz baktin mi kitaplara? bir kitap belirleyip okumak zor olur herkesin o kitabi almasi masrafli olur o yüzden bölüm belirleyip öyle okuyalim derim ben kimin elinde hangi kaynak varsa ordan okur böylece daha zengin bir paylasim olur
ne dersiniz?

eyvallah, ama elimizdeki kitaplar aynı mevzu üzerine olmalı ki tartışmak mümkün olsun...
en iyisi başlık sahibi destur desin ve ben şu filozof ,düşünür ya da felsefe üzerine çalışıyorum desin...
mesela modernizm/post modernizm olabilir, tarih felsefesi olabilir, edebiyat sosyolojisi çok kral olur hatta...gibi gibi

tabiki ayni mevzu olmali,

ilk mesajda dedigim gibi yaklasik 7 yildir felsefe tarihi okumadim. o yüzden evdeki genel felsefe tarihi kitaplarina bakindim. burdan paylasima en uygun herkesin bölüm bölüm her kitapta bulabilecegi basliklara sahip bi kitabi begendim.

felsefenin öyküsüwill durant: icerik: eflatun, aristo, bacon, spinoza, voltaire ve fransa aydinlanmasi, kant ve alman idealizmi, schopenhauer, spencer, nietzsche, cagdas avrupa filozoflari ve cagdas amerika filozoflari... seklinde

bu durumda eflatun ile baslayabiliriz, grek felsefe tarihi ya da yunan, antik felsefe kitaplarinin hepsinde platon baslikli bir bölüm bulunabilir.

ne dersiniz? herkes kendi evinde hangi kitap varsa eflatunla ilgili baksin. eger herkes tamam derse benim elimdeki kitapta eflatun basliginda hangi alt basliklar oldugunu yaziyim ?

kitaplari önerdikten sonra niye kimse bisey yazmadi. is ciddiye binince yine yalniz mi kaldim bilmiyorumkismile

glntpl arkadas yukarda önerdim bi seyler sen ne dersin? ayni kitap olmayacak o konulari iceren farkli kaynaklardan da olur

bende katılmak istiyorum fakat benim için biraz geri dönebilirmisiniz çünkü ben felsefeyi çok merak eden fakat flsefe hakkında bilgisi olmayan biriyim.
(poseidon konuyu açtığın için sana sonsuz kere teşekkür ederim )

Harikasın :lepi:
Felsefe Tarihi' nden önerebileceğim kitaplar

Başlangıç için Sofie'nin Dünyası
sonra
Ahmet Cevizci' den
ve
G.Skirbekk - Nils Gilje' den yerimseniben

Çok güzel bir konu, maalesef aylardır katılım gösterilmemiş.

Felsefe tarihi okumak isteyenlere Afşar Timuçin'in 3 ciltlik Düşünce Tarihi setini öneririm.

Felsefeye ilgi duyanlar sayesinde umarım başlık biraz hareketlenir.:)

Bu tür kitaplar felsefe akımları ve filozoflar hakkında genel ve yüzeysel bilgiler verir, felsefeyi tarihsel süreç içinde kavramak, dönüşüm ve değişimine tanıklık etmek için okumak elzemdir lakin bir filozofun temel savını anlamak ancak kendi metinlerini okumakla mümkün olur. Ayrıca felsefe tarihini parçalara ayırmak da mümkün değil, sadece 19. yy felsefesi okunursa filozofların etkilendiği isimler ıskalanmış olur.Hepsi birbirine bağlıdır, zemin sağlam olmalı ki üzerine inşa edilen yeni düşünceler özümsensin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…