Fazla kola içmek şeker hastası yapıyor

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
Harward Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, şekerli ve gazlı içeceklerin aşırı tüketilmesi, şeker hastalığına yakalanma riskini yüzde 85 oranında artırıyor.

Harward Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, şekerli ve gazlı içeceklerin aşırı tüketilmesi, şeker hastalığına yakalanma riskini yüzde 85 oranında artırıyor.

Vücutta kalsiyum azalmasına yol açarak kemik erimesine davetiye çıkarıyor. İşte, tadına doyamadığımız gazlı içeceklerin zararları

Kola ve türevi gazlı içecekler günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Özellikle çalışan kesim ve çocuklar kola içmeden gün geçirmiyor. Oysa, yüksek oranda asit içeren bu içecekler başta dişlerimiz olmak üzere birçok organa zarar veriyor. Etik Diyet Danışmanlık ’ın sahibi Beslenme Uzmanı Turgay Köse, günlük hayatta çok fazla tükettiğimiz asitli içeceklerin zararlarını anlattı: "Şekerli suların karbondioksit gazı ile doyurulması esasına dayanan kolalı içecekler, sodyum dışında herhangi bir besin maddesi içermiyor. Bunun için sıvı ve sodyum gereksinimini karşılaması nedeniyle devam eden ishallerde kullanılabiliyor. Öte yandan asit yoğunluğu yüksek olduğu için mide salgısını artırarak, özellikle ülsere meyilli kişileri olumsuz etkileyebiliyor. PH dereceleri 2.4 ile 4.0 arasında değişen kolalı içeceklerin diş çürüklerine de yol açtığı artık herkes tarafından biliniyor."

KEMİK ERİTİR...

Süt ve süt ürünlerini tüketme alışkanlığını da etkileyen kolalı içecekler, dolayısıyla kemik erimesine de davetiye çıkarıyor. İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki fosfor, kan paratiroid hormon düzeyini artırarak, kemiklerden kalsiyum çekilmesine yol açıyor. Böbreklerden kalsiyum atımını fazlalaştırıyor.YARARINI GÖSTEREN BİR ARAŞTIRMA YOKŞimdiye kadar kolalı içeceklerin sağlık için yararlı olduğuna dair bir araştırma yayımlanmadı. Bir şişe kolada yaklaşık 20 - 25 gram bulunan şeker, 80 - 100 kilokalorilik enerji sağlıyor. Harward Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, şekerli ve gazlı içeceklerin fazla içilmesinin, şeker hastalığına yakalanma riskini yüzde 85 artırdığı tespit edildi.DEMİR EKSİKLİĞİNE YOL AÇARKafeinli içecekler, kafeinin diüretik etkisinden dolayı iyi bir sıvı kaynağı değil. Kafein idrar yoluyla sıvı kaybını artırır. Kafein alımı arttıkça, sıvı atım miktarı da artar. Çay, kahve ve kolalı içecekler diüretik etkiler gösterdiklerinden suyun yerini tutmaz. Aynı zamanda içerdikleri tanenler vücutta demir mineralini bağlayarak demir eksikliği anemisine (kansızlığa) sebep olur. Bu yüzden öğünlerden yaklaşık 30 -45 dakika önce veya sonra içilmesi gerekir.LİGHT OLANLAR SELÜLİT YAPARÖte yandan günlük hayatta kolalı içecekler içilebilse de, tüketim sıklığı ve miktarına dikkat edilmeli. Enerji alımını azaltmak adına aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcı içeren light alternatifleri tercih edilebilir. Ancak, sonuçta light olanlar da asit, kafein içerdiği için, aşırı tüketim durumlarında selülite sebep olabilir.AŞIRI TÜKETiMDEN KAÇINHacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler, kolanın vücut üzerindeki zararlı etkisinin karbonlu bir içecek olmasından kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu: "Karbonlu içeceklerin aşırı derecede tüketilmesi, içeriğindeki fosfordan dolayı kanda paratiroid hormonu düzeyini artırarak kemiklerden kalsiyum çekilmesine sebep olabilir. Gazlı içeceklerin aşırı tüketimi diğer organlara da zarar verir." Gazlı ve şekerli içeceklerden elde edilen enerjinin, günlük diyette elde edilen enerjinin yüzde 10’unu geçmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Besler, "Ancak bu etkilerin görülmesi için aşırı derecede gazlı içecek tüketilmesi lazım" diye konuştu
 
Kolalin bu kadar zarar verdigini bilmiyordum vazgeçemediğim içecek ne yapmamiz gerekir?....
 
Yani Kola'yı azmı içmeliyiz? Bence hepsi algı yönetimi.. Kola zaten zararları son derece fazla olan bir içecek.. Hiç içilmemeli, bunun içinde bilimsel yayın okumamıza felan ihtiyaç yok. Birde küçücük çocuklarına bunları içirenler var, bunun hesabını nasıl öderler bilemiyorum.!!
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…