Fatura yarı yarıya

17 Ağustos 2006
4.409
1.961
698
Hatay
TÜRKİYE’de herkesin şikayet ettiği yüksek elektrik faturalarının alınacak basit önlemlerle yarı yarıya indirilebileceği belirtildi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Arif Nacaroğlu, buzdolabının kapaklarının pudrayla temizlenmesi, TV, VCD ve DVD’nin kapama düğmelerinden kapatılması, ütünün iş bitiminden 5 dakika önce fişten çekilmesi, 20 wattlık floresan kullanılması halinde faturalarda yüzde 35 ile yüzde 50 arasında düşüş gerçekleşebileceğini belirtti. Prof. Dr. Nacaroğlu, basit önlemlerle elektrik faturalarının yarı yarıya düşmesiyle Türkiye genelinde yıllık 2.5 milyar dolarlık elektrik tasarrufu sağlanabileceğini vurguladı. Elektriğin dağıtım ve kullanımının kolay ancak pahalı olduğunu, Türkiye’de üretilen enerjinin yüzde 43’ünün konutlarda tüketildiğini bildiren Prof. Dr. Nacaroğlu, çok basit bazı önlemlerle bu enerjinin dörtte birinin tasarruf edilebileceğini ve bunun ülke ekonomisine yılda 1 milyar 100 milyon dolar katkı sağlayacağını, sanayi ve ulaşım sektöründeki tasarruflarla bu miktarın 2.5 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.

BUZDOLABINI PUDRALA, FATURAN UCUZLASIN
Günün 24 saati kullanılan buzdolabında da basit önlemler ile tasarruf sağlanabileceğini belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, şu önerilerde bulundu:
"Buzdolabının kapı içi manyetik bantları ayda bir kez sabunlu su ile temizlenmeli ve pudralanmalıdır. Yemekler, sıvılar kapaklı olarak dolaba konulmalıdır. Aksi taktirde buzlanma ve nem artar. Bu da dolap kompresörünün daha fazla çalışmasına ve daha fazla elektrik tüketmesine neden olur. Buzluktaki buz kalınlığı 5-6 milimetreyi aşmadan eritilmelidir. Buzdolabına sıcak yiyecek ve içecek konulmamalıdır. Buzdolabının kapısı açık unutulmamalıdır. Bu basit önlemler ile buzdolabının faturaya yansıyan bölümünde yüzde 50’ye varan düşüş sağlanabilir. Televizyon, VCD ve DVD’ler de kullanılmadıkları zaman kapatılmaları da önemlidir. Bu cihazlar çalışmadıkları zaman mutlaka cihaz üzerindeki açma-kapama düğmesinden kapatılmalıdır. Uzaktan kumanda ile kapatılan cihazlar elektrik tüketmeye devam eder. Harcanan bu enerji aletin normal kullanım enerjisinin yüzde 5’i kadardır. Bu basit önlem ayda 3 YTL civarında bir katkı sağlar." Ütünün de elektrik israfında önemli yer tuttuğuna değinen Prof. Dr. Nacaroğlu, “Ütüleme işini bitirmeden 5 dakika önce ütüyü prizden çekin ve işinizi ütünün içinde kalan ısıyla bitirin. Bu basit önlemle bir ampülün bir saat daha fazla aydınlatılması sağlanabilir'' dedi.
Prof. Dr. Nacaroğlu, aydınlatmada floresan kullanılmasıyla tasarruf sağlanabileceğini, 75 wattlık akkorlu flamanlı lambanın yerine 20 watt'lık bir kompakt floresan lamba kullanmanın aydınlatmada yüzde 75 tasarruf sağlayacağını sözlerine ekledi.
 
evet bunların hepsi doğru ben çok ışık gerektiren yerlere banyo, mutfak ve koridoro florasan koydum. Salon ve odalardaki avizelere 40 wattlık ampul. Eğer misafir yoksa bir tanesi dışında avizedeki diğer lambaları gevşetiyorum böylece yanmıyorlar. Elektrikli şohben ve elektrikli ocak kullanmama rağmen yazın en fazla 19 ytl fatura geliyor. Kışında klima ile ısınıyorum ve dereceyi dışarının ısısının 10 derece üstüne ayarlıyorum bu şeklide kışında en fazla 40 ytl fatura ödüyorum. Ve evde çocukalr olduğu için sabaha kadarda gece lambası yanıyor. Beyaz eşyalarımı A sınıfı aldım. Zaten şimdi alınan tüm elektronik eşyalar A sınıfı oluyor. Böylece elektrik az kullanılıyor. Ütüyüde dediğin gibi önceden kapatıyorum. Ve çamaşırları düzgüncene asıp hafif nemliyken katlayıp ütüye hazırlıyorum. Eve gelen su faturamı kimseye söylemeyeyim gülersiniz çünkü.. Tasarrufta fazlamı abartıyorum ne ?!
 
klima ile ısınıyoruz. hemde iyi ısınıyoruz. 18lik yere 12lik klima taktık.evimiz zemin kat ve izmirde karşıyakada olması bizim için bir avantaj.akşam saat 18:15 klima çalışmaya başlıyor. gece 03:00 çivarında kapanıyor. bu sene ilk defa bebkten dolayı yatak odasında da elektrikli soba kullanmaya başladım.O ise akşam 22:00 sabaha kadar yanıyor.hafta sonlarıda nerdeyse 20 saat falan çalışıyor. Bu şekilde elime gelen en son fatura 84 ytl di.Geçen kış oturduğum evde akıllı sayaç vardı şimdikinde yok.
 
he bu arada türkiyede şuanda en ucuz ısıtma sistemi doğalgazmış. 1000 calorilik ısınmaya şeyine göre hesaplamışlar. Arkasından elektrik geliyor. Gerçi aralarında muazzam bir fark yok.ama en ucuz doğalgaz. Ve İstanbul , Konya gibi yerlerde klimann pekte yeterli olacağını sanmıyorum.
 
Bizde Airfel var. A sınıfı alman daha ii tabiki. Ama benden sana tavsiye klimanın markasından çok içindeki motorun markası önemli. Biz Airfel ilk çıktığında almıştık çok memnunuz ama şimdi firması değişti sanırım. General Elektrik ve westinghouse en iisi.
 
tasarruf ile ilgili habrleri geçen gün okumuştum arkadaşlar.malum elektiriğe zam gündemde.arkadaş yapılmasıgereken ayrıntılardan bahsetmiş zaten ama benim aklıma kalan bir şey daha var. buzluğunuzdaki çoğu zman işe yaramayıp öylece beklettiğiniz buzları bir tabak içinde buzdolabınızın içine koyarsanız,buzdolabınızın fazla enerji harcamasını engellemiş olursunuz.ayrıca yemekleri kesinlikle soğumadan dolaba koymamak gerekıyor bunu herkes yapıyordur zaten öyle düşünüyorum.biz akşamları ışık kullanmıyoruz tv izlerken.tv ışığı yeterli oluyor.ayrıca dikkat ediyoruz kullanmadığımız şeylerin fişini çekiyoruz.klima ile ısınıyoruz,ama devamlı çalıştırmıyoruz.önce ısısını yüksekte utup ısıtıyoruz sonra düşürüp çalıştırmaya devam ediyoruz.birde mikrodalga fırınlar normal fırınlara göre çok farkedlir derecede daha az enerji harcıyormuş.ben kullanmıyorum.yemek ,süt vs. ısıtmak içinde kesinlikleocak kullanmam.mikrdalga çok pratik..elektrikli eşyaalırken sınfına dikkatedin aradaşlar.A sınıfı yani en az enerji harcayan modelleri ve markaları tecih edin.eşim bu konuda çok duyarlıdır.bnde çok alıştım.hep dikkat ederiz böyle şeylere.kücük ayrıntılarla yüklü faturalardan kurtulmak mümkün..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…