Kore Gelişmiş Bilimler ve Teknolojiler Enstitüsü’nden (KAIST- Korea Advanced Institute of Science and Technology) bilim insanları tek seferde birden çok cihazı uzaktan şarj edebilecek bir düzenek geliştirdiler. Geçtiğimiz yıllarda KAIST’ten araştırmacılar 7 metreye kadar uzaktan cihazları şarj edebildiğini göstermişti. Pik verimi oldukça yüksek olan bu sistemin insanlar için güvenli olduğu ve bu sayede daha güvenli bir şarj ortamı yaratılabileceği belirtiliyor.
Kablosuz yani indüktif şarj modası son model telefonlarla gittikçe popüler olmaya başlarken, yeni nesil şarj üniteleri sayesinde 9 metreye kadar mobilyaların içine yerleştirilecek şarj üniteleri şarj sorununuz çözebilecek.
Her şeye rağmen bu teknolojinin bazı sinir bozucu sınırlamaları vardı; uzaktan şarj kolaylığı sağlasa da, şarj hız ve verimini arttırmak için şarj ünitesine paralel tutmak gerekiyor. Bunun anlamı akıllı telefon ve tabletlerin kullanımı esnasında efektif şarj edilemeyeceği anlamına geliyor.
KAIST’te geliştirilen yeni kablosuz güç transfer sistemi, Samsung Galaxy Note’a yerleştirilen özel bir alıcı bobin sayesinde 0,5 metreden konumlandırma problemi olmadan pek çok cihaz aynı anda şarj edilebiliyor.
Prof. Chun T. Rim liderliğindeki ekip tarafından geçen sene geliştirilmeye başlanan teknoloji, ince düz kare şeklinde transmitter içeriyor. Orijinal güç aktarım sistemlerinde birbirine paralel yerleştirilen manyetik bobinler varken, araştırmacılar bu sefer bobinleri birbirine dik yerleştirerek, cihazları her yönden şarj edebilecek dönen bir manyetik alan yarattılar.
Etkili bir şekilde her cihaz 30 watt güç aktarabilen sistem, 30 akıllı telefon ya da 5 dizüstü bilgisayar aynı anda şarj edebiliyor. Ayrıca manyetik akı maruziyeti seviyelerinin ICNIRP’e (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) güvenli aralıkta olduğu belirtildi.
Dizüstü bilgisayarları şarj ederken, maksimum güç transfer veriminin % 34 olduğu ölçüldü.
gercekbilim.com