Faranjit Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.025
602.886
43
faranjite-ne-iyi-gelir.jpg


Faranjit boğazda, küçük dil arkasında ve bademciklerin olduğu bölgenin (farenks) iltihaplanmasına denir. Faranjiti oluşturan nedenlerin başında virüsler ve bakteriler gelir. Çocuklarda faranjitlerin yüzde 95’i virüslerdir. Erişkinlerde ise yüzde 3-5 oranında bakterilerdir. Bu tür mikroplarla oluşan faranjitlere akut faranjit denir.

Burnun mekanik olarak tıkanıklığı, kemik eğrilikleri ve burundaki etlerin büyük olması, alkol, sigara, alerji, beslenme bozuklukları, iklim değişiklikleri özellikle üst solunum yollarının diğer hastalıkları gibi faktörler faranjitin gelişmesini kolaylaştırır. Hastalık, vücutta lokal ve genel belirtiler gösterir. Lokal belirtiler; boğazda ağrı, yanma, batma hissi, öksürük, yutma zorluğu ve boğazın o bölümünde şişlik ve kızarıklık ile kendini belli eder. Bunlar lokal belirtilerdir.

Genel belirtiler; ateş yükselmesi, boyundaki lenf bezlerinin şişmesi, iştahsızlık, hâlsizlik, yorgunluk gibi belirtilerdir. Hastalığın tedavisi mutlak surette istirahat, kalorisi yüksek gıdalar, ayrıca ilaç, vitamin ve nefes açıcı ilaçlarla olur. Eğer akut faranjit tam tedavi edilmez ve kolaylaştırıcı faktörler hâlen devam ediyorsa hastalık kronikleşebilir. Ayrıca kronikleşmede şu etkenler de sayılabilir: Ailevî yatkınlık, dolaşım sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, endokrin hastalıklar ve gayrisıhhî ortamlarda çalışma hastalığın kronikleşmesine yardımcı etkenlerdir. Bir başka neden de farenkse komşu organların kronik hastalıklarıdır. Kronik faranjitin şekillerini hekim saptar.

Bunlar şöyle sıralanabilir: Basit tipte kronik faranjit, daha çok gençlerde görülür. Muayenede farenks mukozasında kırmızılık ve üzerinde ufak tipte kabarcıklar hâlinde lenf bezleri görülür. Yine bu bölgede kurumuş ifrazat vardır ve hasta bunu çıkarmak için gıcık şeklinde öksürmek ister. Hypertrofik şeklinde lenfler biraz daha büyümüştür. Dolayısıyla farenks mukozası kalınlaşmıştır ve hasta, genzinde tutkal gibi yapışık ifrazat olduğunu söyler. Lateral faranjitte ise farenksin yan duvarlarında, yani bademciklerin arka tarafında yukarıdan aşağıya inen şerit şeklinde kalınlaşmış mukoza ve lenf bantları görülür.

Hasta, sabah kalktığı zaman boğazında ağrı ve sanki yabancı cisim varmış gibi bir durumun olduğunu hisseder. Atrofik faranjit de farenks mukozası incelmiş, pembe görünümünü kaybetmiş, soluk bir durumdadır. Hastanın boğazında kuruluk ve sertlik hissi, yapışkan kabukların bulunması, nefesinin kokması şikâyet konusudur. Mukozanın görünümü cilalı gibidir. Kronik faranjit ve faranjitlerin tedavisi; akut faranjitlerin doğru tedavi edilmesi, ilaçların doğru alınması ve tam istirahattir. Eksik tedavi, hastalığı uzatır. Hastanın ailevî yatkınlığı varsa, kronikleştiyse, mevcut hastalığı kolaylaştırıcı faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. En önemlisi, burunda solunumu engelleyen bir kemik eğriliği veya et varsa düzeltilmesi gerekir. Büyük kentlerdeki hava kirliliği de faranjit nedenidir.


Kaynak:faranjit hastalığı
 
KRONİK FARANJİT

hamilelikte-faranjit-tedavisi-2633.jpg

Kronik faranjit te ateş, halsizlik ve kırgınlık gibi şikayetler belirgin olarak görülmez. Boğaz ile ilgili şikayetler daha hafiftir ama bu şikayetle hiç kaybolmaz ve yahut sık sık ortaya çıkar. Boğazda kuruluk hissi, gıcık, yanma, kuruluk, yabancı cisim hissi, takılma, hafif yutkunma zorluğu gibi şikayetler olur (Boğazda bir yumru varmış gibi yutkunmayı zorlaştırır).


Gıcık öksürüğü şeklinde bir öksürükte eşlik edebilir. Hastalar boğazını temizleyerek rahatlayacakları hissine kapılırlar ve sürekli temizleme hareketi yaparlar. Ancak bu çoğu zaman boğazı daha fazla tahriş etmeye neden olur.

Kronik Faranjitin Tedavisi :
Kronik farenjitin tedavisi, oldukça zordur ve uzun sürer. Tedaviyi belirlemek için, kronik farenjiti ortaya çıkaran başka bir faktör olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer bulunursa önce onun tedavisi gerekir.

Hastalık genelde tamamıyla ortadan kaldırılamaz. Pastil kullanımı ise faydasızdır.
 
Faranjite Ne İyi Gelir

faranjit-nedir_646x340.jpg

Faranjite ne iyi gelir konusunda bilgi vermeden önce faranjit hastalığının tanımı konusunda kısa bir tanımlama yapılması gerekmektedir. Latincede "farenks" ve "itis" kelimelerinin bir araya gelmeleri ile oluşmaktadır. Kelime anlamı olarak yutak bölgesinde meydana gelen iltihaplanma demektir. Çeşitli şekillerde kendini belli eden bu rahatsızlık çoğunlukla boğaz bölgesinde oluşan ağrı hissi ile tanımlanmaktadır.

Faranjit belirtileri nelerdir?
  • Boğazda yanma şeklinde ağrı ve boğazda kaşıntı
  • Yutkunma ihtiyacı olduğunda zorlanma hissi
  • Öksürme ve ses kısıklığı
  • Ateş, yorgunluk hissi
  • Burun akıntısı
  • Toza ve bazı yiyeceklere için hassasiyet duyma
Faranjite ne iyi gelir?

Aslına bakılırsa bu sağlık sorununa çözüm olan bir tek metot uygulanmamaktadır. Faranjite iyi gelen uygulamalar konusunda şunlar önerilmektedir ;
  • Günlük olarak 3-4 fincan kadar adaçayı içebilirsiniz. Adaçayının antiseptik özellikler göstermesi nedeniyle hızlı bir şekilde iyileşmeyi sağlar.
  • Çok sıcak yada çok soğuk içecek ve gıdalar tüketmemeniz gerekir. Çünkü çok soğuk ve çok sıcak maddeler boğazdaki tahriş oranını arttırırlar, bu nedenle faranjit dahada azabilir.
  • Beslenmede acı, ekşi, baharatlı gıdalardan uzak durmanız önerilir. Sıvı şeklindeki gıdaları daha fazla tüketmeye bakın, örneğin çorba gibi.
  • Koyu çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketilmesi faranjitin dahada kötü hale gelmesine yol açar.
  • Konuşurken yüksek sesle konuşmayı alışkanlık haline getirmeyin. Mümkün olduğunca düşük ses tonlarında konuşun. Bağırmak faranjit için oldukça zararlıdır.
  • Faranjit hastalığı boğazda kaşınma ve kuruluğa neden olur. Bu nedenle bu hastalar uyumaya çalıştıklarında büyük sıkıntılar çekerler. Özellikle boğaz kuruluğu nedeniyle rahat uyuyamama sorunu oluşur. Hastanın baş ucunda bir bardak ılık su bulundurmak iyi olacaktır. Boğaz kuruluğu nedeniyle gece uyanan hasta ılık su içerek rahatlayabilir.
  • Faranjit hastalığı için diğer önemli bir öneri hastanın bol bol sıvı tüketmesidir. Bu konuda dikkat edilecek konu tüketilecek sıvının soğuk yada sıcak olmaması, ılık olmasıdır. Bu öneri aslına bakılırsa genel anlamda boğaz hastalıklarına karşı önerilmektedir.
  • Sigara içicisi değilseniz bile sigara içilen ortamlarda bulunmanız faranjit için oldukça olumsuz etkiler yapar. Bu nedenle bu öneriye mutlaka uyulması gerekir.
Tüm bu öneriler sağlık uzmanları tarafından uygulanması istenilen önerilerdir. Bu önerilerden önce tabi ki kullanılması gerekenler tıbbi ilaçlardır.
Faranjit hastalığı için uygulanan tıbbi tedaviler

Faranjit hastalığı antibiyotik tedavisi ile geçirilebilir.Hastalığı oluşturan bakterilerin etkisiz hale getirilmesi hastanın iyileşme süresini kısaltacaktır. Antibiyotik tedavisi dışında ateş düşürücü, öksürüğü gidericiler ve alerjik sorunu olanlar için de alerji giderici ilaçlar verilmektedir. Faranjit hastalığı belirli bir neden olmadan da görülebilir.
 
Faranjit Nasıl Geçer
faranjite-ne-iyi-gelir1-720x450.jpg

Faranjit nasıl geçer, faranjit ağız ve burnun arka tarafında yer alan farinks kısmının iltihaplanması ile oluşur. Boğazda yerleşmiş olan virüs ve mikroplar nedeniyle, bulaşıcı özelliği bulunmaktadır. Rahatsızlık uzun bir süre fazla şikayete neden olmadan yaşanırsa, kronik bir hal almış kabul edilir. Şiddetli belirtilerin görüldüğü hallerde, akut faranjit olarak kabul edilir. Rahatsızlığın nedeni virüs ve bakteriler olsa da, boğazı tahriş edebilecek nedenlerde oluşumu kolaylaştıran ve müzminleştiren etkenlerdir.

Faranjit tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlığın tedavisi için antibiyotik kullanımı gereklidir. Bunlar bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Antibiyotiğin yanında ateş düşürücü, öksürük kesici ilaçlar, ağrı kesiciler ve alerjik reaksiyonu önlemek için kullanılacak ilaçlar destekleyici olacaktır. Geniz akıntısı olması halinde, bunun kesilmesi için de ilaç kullanılabilir. Boğaz ağrısına pastil kullanımı fazla faydalı değildir. Kronik bir hal almış olan rahatsızlıkların tedavisi uzun sürebilir. Öncelikle bunun nedeninin tespit edilmesi gerekir. Tıbbi tedavi sürecinde hastaların bazı kurallara uyması ve bunları uygulaması tedaviyi olumlu yönde etkileyecektir.

Faranjit rahatsızlığında dikkat edilmesi gerekenler nedir?

  • Adaçayının antiseptik özelliği olması nedeniyle, günde 3-4 fincan içilmesi iyileşmeyi hızlandırır.
  • Çok soğuk ya da çok sıcak gıdaların tüketilmesi, boğazda tahrişe neden olacağından, faranjitin iyileşmesini yavaşlatır.
  • Sıvı gıda tüketimine ağırlık verilmelidir. Öğünlerde ılık çorbalara yer verilmelidir.
  • Ekşi, acı ve baharatlı beslenme tarzından uzaklaşmak gerekir.
  • Kahve, çay ve kola gibi asitli yiyecekler rahatsızlığı daha kötü hale getirir.
  • Yüksek sesle konuşmak boğazı tahriş edeceğinden, faranjit açısından zararlıdır.
  • Rahatsızlık boğazda kuruluğa ve kaşıntıya neden olduğundan, özellikle geceleri uykuyu rahat uyuyabilmek için, ılık su içmek faydalı olacaktır.
  • Hastaların bol sıvı tüketmesi gerekir. Burada tüketilecek sıvıların ılık olmasına dikkat edilmelidir.
  • Sigara içenlerin bırakması, içmeyenlerin sigara içilen ortamlara girmemesi rahatsızlığın iyileşmesine olumlu etki yapacaktır.
  • Kirli, tozlu ve kapalı ortamlarda bulunmamak, hastalığın iyileşmesine katkı sağlayacaktır.
  • Düzenli yaşamak ve spor yapmak faydalı etkenler arasındadır.
  • Beslenmeye dikkat ederek, gerekli vitaminleri yeterince almak, rahatsızlığın tedavisine katkı sağlayacaktır.
  • Kuru ortamlardan kaçınmak, ortamı mümkün olduğu kadar nemli tutmak gerekir.
  • Bademcik iltihabı olan kişilerin bunu tedavi ettirmesi gerekir.
 
Faranjit tedavisi

796-anjin-bademcik-ve-faranjit-icin-sifali-kur-anjin-bademcik-ve-faranjit-icin-sifali-kur-650x0.jpeg


Faranjit tedavisi
,ağız ve burnun arka kısmında bulunan boğaz boşluğudur. Ağzımızı açtığımızda görülen arka kısımda eğer iltihaplanma meydana gelmişse faranjit oluşmuş demektir. Daha çok kış aylarında mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmesi neticesinde ortaya çıkan bir bulaşıcı hastalıktır. Bu boğaz enfeksiyonu ilerleyince Bronşit oluşumuna neden olabilmektedir. Bazı insanlarda kronikleştiği için çok fazla rahatsız etmez. Akut faranjit durumunda ise oldukça şiddetli geçmektedir.

Faranjit bulaşıcı bir hastalık olduğu için faranjit olan kişilere yaklaşılmaması ve yakın temasta bulunulmaması gerekmektedir. Faranjit’e yakalanmamak için bazı önlemler alınması gerekmektedir.

Bu saydıklarımız faranjitten korunmaya yardımcı olabilmektedir. Düzgün bir yaşam sürmek, vitaminsiz kalmamak ve düzenli bir şekilde spor yapmak faranjit’ten korunabilmeyi sağlayacaktır. Eğer boğazda yanma hissi ve öksürük varsa ilk önce bir doktora başvurulmalıdır. İlaç kullanıldığında erken geçen faranjit, ilaç kullanılmadığında ise iyileşmesi 15-20 gün sürebilmektedir. Faranjit antibiyotik tedavisi ile geçirilebilir. Antibiyotik ile birlikte ateş düşürücü, ağrı kesici, öksürüğü giderici, burun spreyi ve alerjik bir durum söz konusu ise alerjiyi önleyici ilaçlar kullanılabilmektedir. Tıbbi uygulamaların dışında evde yapılan bazı uygulamalarda faranjit hastalığından kurtarabilir.

Faranjit Hastalığının Bitkisel tedavisi:

  • 1 su bardağı kaynamış sıcak suya 1 yada 2 çay kaşığı süzme bal karıştırılır. Bu karışıma aynı miktarda papatya, anason, adaçayı, nane, rezene, kekik ve civanperçemi çayı da karıştırılarak günde birçok kez gargara yapılır.
  • 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kimyon ve 1 çay bardağı sirke bir kaba konularak bu karışımın içerisine 2 bardak su eklenerek kaynatılır. Soğuyunca bu kürle birkaç defa gargara yapılır.
  • Meyan balı mercimek tanesi kadar ağza alınır ve emilir.
  • Nöbet şekeri ağızda emildiğinde boğaz gıcıklığını önler ve sesi açar.
Faranjit hastalığından korunmak aslında kolaydır. Sadece hafife alınmaması gereken bir hastalıktır. Eğer bu hastalığın belirtileri sizde mevcut ise yukarıda sıraladığımız önlemleri alarak korunabilirsiniz. Faranjit hastalığı sizde belirlenmeye başladığında bol bol su içmelisiniz. Ancak içtiğiniz su ılık olmalı ve boğazınızı tahriş etmemelidir.
 

Faranjit bitkisel tedavi

indir.jpg


Faranjit bitkisel tedavi,
burnun ve ağzın arka kısmında bulunan farinks bölümünün iltihaplanması ile oluşan faranjit, virüs ve bakteriler nedeniyle oluşur. Hastalığın bulaşıcı özelliği bulunmaktadır. Hastalarda görülen belirtiler arasında boğaz ağrısı, ateş, yutkunma zorlukları, bölgede şişlik ve kızarıklık yer alır.Bakterilerin yok edilmesi amacıyla antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Ağrı kesiciler, öksürük kesen ilaçlar destekleyici olarak kullanılır. Ancak hastalık % 95 virüsler sebebiyle oluştuğundan, antibiyotikler yetersiz kalmaktadır. Uygulanan tıbbi tedavinin yanında, doğal, şifalı bitkiler hastaların rahatlamasına, hastalıkla daha iyi mücadele etmelerine yardımcı olur.

Faranjit bitkisel tedavi yolları nelerdir?

  • Boğazın iyota batırılan pamuklu bir çubukla silinmesi rahatlatıcı özelliktedir.
  • Kristal tuz eriği yardımıyla yapılacak boğaz gargarası faydalı olur.
  • Bir bardak kaynamış suyun içinde, bir tatlı kaşığı adaçayı koyarak demleyip, bununla boğaz gargarası yapılmalıdır. Ayrıca bu şekilde hazırlayacağınız adaçayını, günde 3-4 fincan içmelisiniz. Adaçayı antiseptik özelliğine sahip bir bitki olduğundan, hastalığın iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Enfeksiyonları önlemek için, sarımsak ve ekinezya kullanılmalıdır.
  • Limon ve ananas suyuyla yapılacak boğaz gargarası rahatlatıcı etki yapmaktadır.
  • Kuru soğanı ezerek, suyunu çıkarın. Bunu gün içerisinde 4-5 defa bir tatlı kaşığı için.
  • Hatmi çiçeği, kökü ve yapraklarının herhangi birini kullanarak, hazırlayacağınız karışımla boğaz gargarası yapmanız, boğaz ağrılarınızın giderilmesini sağlayacaktır.
  • Servi kozalağı ve şakayık çiçeğini ezip, balla karıştırın. Karışımın reçel kıvamında olması gerekiyor. Bunu yemek öncesi ve yemek sonrasında bir çorba kaşığı yemelisiniz.
  • Kedi otunun kurutulmuş saçaklarını ezin. Bunu suyun içinde on dakika kaynatın. Karışımı süzerek, içine bal ilave edin. Şurup kıvamında hazırladığınız karışımdan, gün içinde üç bardak içebilirsiniz.
  • Kaynamış sıcak suda nilüfer çiçeğini yirmi dakika kadar demleyin. Bunu balla şerbet kıvamında tatlandırın. Yemeklerden önce ısıtarak bir fincan için. Boğazınızdaki enfeksiyon için tedavi edici özellikte bir karışımdır.
  • Sıcak suyun içinde demlediğiniz mine çiçeğini süzün. İçine bal ilave edin. Bunu gece yatmadan önce bir bardak içmelisiniz.
  • Menekşe, ebegümeci ve papatya karışımını sıcak suda demleyin. Karışımı süzerek bir gün boyunca dinlendirin. Bunu üç kez ısıtarak, birer bardak içebilirsiniz.
  • Hatmi yapraklarını sirke ile kaynatın. Süzdükten sonra bununla gargara yapabilirsiniz. Bitkinin tohumlarını sıcak suyun içinde on dakika bekleterek, ılık olarak içerseniz, boğazlarınızda oluşan ağrıyı dindirecektir.
  • Mersin ağacı çiçeklerini kurutarak, sıcak suda demleyin. Bunu balla tatlandırıp, yemeklerden önce bir bardak içebilirsiniz. Mersin ağacının meyvelerini ezerek balla karıştırıp, yemekten önce bir yemek kaşığı yemelisiniz.
  • Mine çiçeklerini ezerek, yumurta sarısı ile karıştırın. Karışım yakı kıvamında olana kadar karıştırın. Bunu sıcak suyla ıslatılmış bir bezin üzerine koyarak, boğaz bölgesinde tutun. Boğazlarda oluşan ağrı ve şişliğe iyi gelecektir.
  • Hatmi kökü, keten tohumu ve sumak suyun içinde yirmi dakika kaynatılır. Karışımın suyu iyice süzülür. Elde edilen posa bir tülbentle sarılarak, boğaza konur. Bu hazırladığınız karışım boğazdaki şişlikler için faydalı olacaktır.
 
Çocuklarda Faranjit, yutak bölgesindeki iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Çocuklarda beta streptekok faranjiti genellikle kış mevsimi hastalığı olup özellikle 2-12 yaş arasında oldukça yaygın görülmektedir. Bebeklerde çok sık görülmeme nedeni bebeklerin beta mikroplarının oluşabileceği reseptörlerinin olmayışıdır. Bu bebeklerde hiç görülmeyecek anlamına gelmez. Az da olsa bebeklerde de beta streptekok faranjiti görülebilmektedir.
Boğaz ağrılarının yüzde 10'undan sorumlu olan beta faranjiti bulaşıcı olduğu için okullarda öğrenciler arasında görüldüğü taktirde hızla yayılır. Kuluçka dönemi 2-5 gün arasıdır ve bu hastalığın yayıldığı dönem sadece kuluçka dönemidir.

Çocuklarda Faranjit Belirtileri
Genellikle belirtileri halsizlik, boğaz ağrısı ve yüksek ateştir. Sakat bazı çocuklarda kusma ve karın ağrısı da eşlik edebilir. Hatta bazı durumlarda boğaz ağrısı olmadığı halde kusma ve karın ağrısı belirtileri verebilmektedir. Baş ağrısı da sık görülen bir belirtidir çocuk faranjitlerinde. Klinik tablo boğaz testleriyle birleştiğinde bakteri enfeksiyonunun ayrılmasını sağlamaktadır. Beta faranjiti olan bir çocuğun boğazında ve bademciklerinde kızarıklıklar ve şişme görülür. Boğazında bezeler görülebilir. Boğaz testiyle bu kesinleştirilir.


Çocuklarda Faranjit Tedavisi
Çocuklarda faranjit tedavisi
nin en önemlisi penisilin grubu antibiyotiklerdir. Fakat penisiline allerjisi olan çocuklarda başka gruplardan antibiyotikler kullanılabilir. Erken tedavi hem semptomlarının kısa sürmesini sağladığı gibi hem de streptekoka bağlı eklem romatizmalarını engeller. Bazı direnci daha düşük olan çocuklarda kısı hastalığına da çevirdiği için erken tedavide kızıl hastalığının da önüne geçilmiş olur. bu streptekok bulaşıcı olduğu için evde başka çocuk varsa ona da geçebilmektedir. Evdebeta streptekok faranjiti teşhis edildiği taktirde çok dikkatli olunmalı ve diğer kişilere de geçmemesi için sürekli ellerin yıkanması ve hasta olan kişiye yaklaşmamak gerekir. Antibiyotik kullanmaya başlandıktan 24 saat sonra etkisini gösterir ve bulaşmayı önler.
 
Bebeklerde faranjit, Faranjit, boğazın ağız ve burun boşluğunun arkasında ve bademciklerin bulunduğu bölümde oluşan iltihaplanmadır. Oldukça yaygın olan bu hastalık özellikle kış aylarında hemen hemen hepimizin geçirdiği bir rahatsızlıktır. Yutkunmayı zorlaştıran bu hastalıkta genellikle kendi kendine iyileşmesi beklenmektedir. Akut ve kronik olmak üzere iki türdür. Aniden gelişen ve şiddetli olan boğaz iltihaplanmasına akut faranjit denirken daha hafif ama uzun seyreden faranjite kronik faranjit denir.

Faranjit hastalığı 3-12 yaş arasında oldukça sık görülürken bebeklerde fazla görülmemektedir. Bebeklerde çok nadiren betaya bağlı olarak faranjit görülebilir. Pekala bebeklerde faranjit olduğunu nasıl anlayacağız?

Bebeklerde Faranjitin Belirtileri

Aniden yükselen ateş, kusma, karın ağrısı gibi şikayetleri olan bebek bu sebeplerden huzursuzluk yaşar ve sürekli ağlar. Bu durumda doktorunuza başvurduğunuzda doktorunuz muayene ,boğaz testleri ve kültürü sonucu faranjit olduğunu anlayabilir. Beta faranjiti olan bir bebeğin üst damağında minik noktacıklar görülür. Bu muayeneden sonra boğaz testi ve kültürü ile tanı kesinleştirilir. Bu hastalığın kuluçka dönemi genellikle 3-5 gün arasıdır. Bu hastalık kuluçka döneminde bulaştırılır. Kuluçka dönemi bittikten sonra bulaştırma özelliği kalmaz.


Bebeklerde Faranjitin Tedavisi

Bebeklerde beta faranjitinin en keskin tedavisi antibiyotiklerdir. Antibiyotikler arasından da penisilin grubu olan antibiyotiklerdir. Şayet bebeğin penisiline alerjisi varsa başka tür antibiyotikler de kullanılabilir. Antibiyotik tedavisi hem semtopların kısa sürmesini sağlar, hem de eklem romatizması riskini azaltır. Evde birinde beta faranjiti teşhis edilirse, diğer bireylere geçmemesi için oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Alınacak önlemlerden biri sıklıkla el yıkamak ve kişilerin bir birini öpmemesidir. Beta faranjiti tespit edilen bebekte antibiyotik tedavisi başladığı andan itibaren 24 saat sonra bulaşmayı önlemektedir. Bu hastalığa yakalanan bebeklere ılık su vermek iyi olur. Çünkü boğazı tahriş olduğu için ağrıyordur. Ilık su vererek boğazını yumuşatmış olursunuz.
 
Faranjit, Türkçe anlamıyla ses kısıklığıdır. Ağız ve boğaz kısmının arkasında farinks denilen bir bir kısım vardır. Ağız muayenesinde tam karşıda görülen farinks iltihaplaştığı taktirde faranjit meydana gelir. Fanajit, farenksin iltihaplanması anlamına gelir. Özellikle kışın mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmesi ile ortaya çıkan ve bulaşıcı olan bir boğaz hastalığıdır. Faranjite önlem alınmadığı taktirde bronşit hastalığına çevirebilir. Kimi insanda uzun süredir faranjit olduğu halde fazla rahatsızlık vermez. Bu durumda faranjit hastalığı kronikleşmiştir. Buna " Kronik Faranjit " denir. Faranjitin en şiddetli olduğu ve yeni ortaya çıktığı duruma da " Akut Faranjit " denilmektedir.


Neden Faranjit Oluyoruz?
Farinks, toza ve ısıya karşı oldukça hassas bir organdır. Hem akut hem de kronik faranjitin sebepleri her ne kadar mikrop olsa da oluşumlarının nedenlerinde küçük farklar vardır.

Kronik faranjit sebepleri: Sigara ve alkol kullanımı, allerjik reaksiyonlar, virüs, bakteri, geniz akıntısı ve kuru hava neden olabilmektedir. Aşırı sıcak ve soğuk yemek veya içmek, bademcik iltihabı ve aşırı tüketilen asitli içecekler de kronik faranjite neden olabilmektedir.

Akut faranjitin sebepleri: Genellikle virüs veya bakteriler akut faranjit nedenleridir.

Mevsimlerin ani değişmesi, kapalı ortamlar ve daha farklı tahriş edici sebepler de faranjit için ortam hazırlar. Havada dolaşan maddeler ve bazı soğuk alğınlığı sebepleri de faranjit sebebi olabilir.

Faranjit'in Belirtileri
Halsizlik, iştahsızlık, yüksek ateş, lenf bezlerinin şişmesi faranjitin belirtileridir. Genellikle burun ve boğaz boşluğundaki iltihaplanma ile birlikte ortaya çıkar. Kişiyi oldukça rahatsız eden bu belirtilerle yutkunma güçlüğü ve nefes alımı zorlanmaya başlar. Genellikle tedavi edilmeden kendi haline bırakılmasıyla birlikte 3-10 gün arasında vücut kendi kendini onarır ve iyileşme görülür. Faranjitin uzun süre geçmeyen öksürükle birlikte görülmesi durumunda bulantı ve kusma da olursa bir hekime görünmek gerekir. Acil tedavi edilmediği taktirde grip, kızamık ve kızı hastalığına çevirme riski vardır.

Faranjit'in Tedavisi
Antibiyotik kullanımı faranjit hastalığı için en uygun tedavi yöntemidir. Antibiyotikler virüs üzerinde etkili olmasa da bakterileri yok ederek hastalığın iyileşme süresini hızlandırır. Ateş düşürücü, ağrı kesici ve öksürük kesici ilaç tedavileri alınabilir. Kronik faranjit için tedavi oldukça uzun sürer fakat bu tedavi kronik faranjiti tamamen ortadan kaldırmaz.

Faranjit'ten Korunma Yolları
Sigarayı bırakmak kesinlikle önemlidir. Aşırı sıcak ve soğuk yemek ve içmekten kaçınılmalıdır. Tozlu ve kirli ortamlardan ve kapalı alanlarda fazla durmaktan kaçınmak gerekir. Elleri sık yıkamak enfeksiyon oluşumunu azaltması açısından önemlidir. Mide kapakçığından kaçak anlamına gelen reflünüz varsa asitli içeceklerden, alkol ve çay gibi içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Vitaminsiz kalmamak ve sağlıklı bir yaşam faranjitten korunmak için önemli noktalardır.
 
Faranjit öksürük yapar mı, faranjit bademcik iltihabından sonra, bademciklerin büyümesi ve burunda tıkanma yapan nezle grip, burun mukozası gibi hastalıkların neticesi olarak veya kötü hava koşulları, çeşitli zehirlenmeler çok ve yüksek sesle konuşmak, çığlık atmak gibi durumlarda yutağın defermosyana uğraması sonucu ortaya çıkan bazen yüksek ateşe sebep olabilen bir hastalıktır.

Faranjitin belirtileri nelerdir?

Akut franjit, yutakta aşırı kızarıklık, ağrılı yutma veya yutma güçlüğü çekme, aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi, yüksek ateş ve baş dönmesi gibi belirtileri vardır.

Aftlı faranjit nedir?

Aftlı faranjit genellikle küçük yaşlardaki çocukların diş çıkarma dönemlerinde daha çok görünür. Hastalık genellikle aftların boğazda aniden belirmesi ile başlar. Aftlar, mercimek büyüklüğünde, kenarlarında kızarıklık ve şişlik olan beyaz renkli lekelerdir. Bunlar hastada, boğazda yanma hissine, tükürük salgısının artmasına, konuşma güçlüğüne ve yutkunnma da zorlanmaya yol açar. Bir, iki hafta arasında geçer ama genellikle sıklıkla tekrar eder.


Farajit öksürük yapar mı?

Faranjit, alt solunum yolu hastalığı olmasından dolayı öksürük yapmaktadır. Bu öksürüğün şiddeti ve süresi faranjitin türüne göre değişiklik gösterir. Özellikle öksürük yapan faranjit türleri şunlardır.

  • Basit kronik faranjit: Boğazda kuruluk ve yanma hissi ile kendini gösterir. İnatçı ve kuru öksürük hastadaki yanma hissinin fazlalaşmasına neden olur. Hastalar boğazlarındaki yanma ve kuruluk hissini azaltabilmek için sık sık yutkunmak zorunda kalırlar.
  • Kronik hipertrofik faranjit: Hücrelerin büyümesi ile (hpertrofi) yutak duvarı kalınlaşarak, morumsu kırmızı bir renk almıştır. Genellikle bulantı kusma, baş dönmesi ses tonunda kalınlık, yutkunma güçlüğü aşırı ve kuru öksürük olarak ortaya çıkar. Genellikle 30 yaşını geçmiş erişkinlerde görülür.
  • Kronik atrofik faranjit: Yutak mukozası çok incelmiş soluk renkli koyu ve yapışkan mukus ile kaplıdır. Kızarıklık az ya da hiç yoktur. Başlıca belirtileri boğuk ve kısık bir ses ve kuru bir öksürüktür. Kısa sürede geçer.
Faranjit çocuklarda nasıl etki eder?

Faranjit çocuklarda, genellikle kulak iltihabı ile birleşir. Bu da çocuklarda aşırı ağrı, kusma, yüksek ateş gibi durumlar gözlenebilir. Eğer tedbir alınmazsa işitme kaybı ile sonuçlanabilecek çok ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Faranjit çocuklarda sinüzit ve bronşit gibi diğer kronik hastalıklara da yol açabilir.

Faranjitin tedavisi nasıl yapılır?

Faranjitin tedavisinde, burun içine uygulanan kanlanmayı önleyici ve mikrop öldürücü antiseptik ilaçlar, buğular gargaralar ve çeşitli antibiyotikler kullanılır. Basit faranjitin tedavisinde ise, alkol sigara ve kötü hava koşullarının ortadan kaldırılması gibi önlemlar uygulanır. Ayrıca gargara ve boğazı tuzlu su ile çalkalamak tavsiye edilen bir tedavi yöntemidir. Buğu tedaviside yapılabilir.
 
Faranjit Kimlerde Görülür


Faranjit, ağızdan nefes alanlarda daha çok riske neden olur. Alerji, burun kemiğinde eğrilik, bu hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır. Yaygın bir hastalık olan faranjit, hemen hemen herkesin maruz kaldığı bir hastalıktır. Özellikle yutkunma zorluğu yaşamak, faranjitte oluşabilecek en önemli sıkıntılardan biridir.
Faranjit Kimlerde Görülür
  • Sigara ve alkol kullananlarda
  • Burun kemiğinde eğrilik olanlarda
  • Düzensiz ve stresli yaşayanlarda
  • Uyku bozukluğu yaşayanlarda
  • Alerjisi olanlarda
  • Doğuştan gelen birtakım özellikler taşıyanlarda
  • Sürekli olarak ağızdan nefes alanlarda görülmektedir.
Faranjit Belirtileri
  • Yüksek ateş ve halsizlik
  • İştahsızlık
  • Lenf bezlerinde şişkinlik
  • Boğazda yanma ve ağrı
  • Sürekli öksürük
  • Burun akıntısı
  • Toz ve bakterilere karşı hassas olma
  • Boğazda kızarıklık
  • Ses kısılması
  • Tükürük salgısının artması
Faranjit Tedavisi

Faranjit, daha çok kış aylarında mikrop ve virüslerin boğaza yerleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için, faranjiti olan kişiye çok fazla yaklaşılmamalıdır. Bu hastalığın tedavisinde, burun içine uygulanan kanlanma giderici ve mikrop öldürücü ilaçlar, gargaralar, antibiyotikler ve iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Tedavi, sigara ve alkollü içki gibi hastalığa neden oluşturulabilecek ya da onu tetikleyecek alışkanlıkların ortadan kaldırılmasına dayanır. Bu boğaz enfeksiyonu, ilerledikçe bronşite dönüşebilmektedir. Bu nedenle bu hastalığa yakalananlar dikkatli olmalıdır.

Farenjit Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
  • Kesinlikle doktorun tavsiyelerini dinlemek gerekir.
  • Uykusuz kalınmamalı ve yorgun düşülmemelidir.
  • Yatmadan önce ağız gargarasıyla temizlik yapmak ve dişleri fırçalamak.
  • Boğazı tahriş edebilen içecek ve yiyeceklerden uzak durmak.
  • Gece uyuduğunuzda bulunduğunuz odayı nemlendirmek.
  • Tozlu yerlerde ve kirli havada bulunmamak.
  • Bol bol sıvı tüketmek.
  • Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar yememek.
  • Vitamin gereksinimlerini karşılamak.
  • Boğazı temizlemeye çalışmamak.
  • Ağız yoluyla değil de burundan nefes almak.
Faranjit tedavisinde bitkisel tedaviler de etkili olmaktadır. Aslında faranjit hastalığından korunmak kolaydır. Sadece hafife alınmaması gereken bir hastalıktır. Eğer bu hastalığın belirtileri sizde varsa, gereken önlemleri alırsanız korunabilirsiniz. Aynı zamanda belirtiler başladığında bol bol su içmeniz gerekir.
 
Hamilelikte faranjit tedavisi, faranjit üst solunum yolu hastalıklarına dahil olan bir rahatsızlık türüdür. Üst solunum yolu kulak ve alt solunum yolları ile yakından alakalı olup enfeksiyonlar nedeni ile bu bölgeler yakından etkilenir.

Teorik olarak ele alındığında faranjit, grip, sinüzit, larenjit gibi enfeksiyon hastalıkları üst solunum yolları ile alakalı olarak gelişir. Üst solunum yolu enfeksiyonları virüsler nedeni ile ortaya çıkar ve akla gelen ilk rahatsızlıklar grip ve soğuk algınlığıdır. Grip ve soğuk algınlığına genellikle faranjitte eşlik eder. Özellikle sonbahar ve kış gibi soğuk havalarda bu rahatsızlığa yol açan virüslerin görülme sıklığı daha fazladır. Özellikle kapalı alanlar, kreşler, okullar, kışlalar ve kapalı iş yerlerinde uzun süre kalınması, bu tür yerlerin yetersiz havalandırılması, vücudun soğuğa karşı direncinin düşmesi, hava kirliliği, sigara dumanı, gerektiği kadar beslenememe, kimyasal maddelere maruz kalma gibi nedenler üst solunum yolları dolayısı ile faranjit rahatsızlığının artmasına yol açar. Normal şartlarda bile çok can sıkıcı ve rahatsızlık verici bu hastalık gebelik döneminde daha fazla sıkıntıya neden olur. Çünkü gebelik dönemi bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve vücut direncinin azaldığı bir dönemdir. Anne adayının bu dönemde normal dönemlerden daha fazla hastalığa yakalanma olasılığı vardır. Bu nedenle anne adaylarının daha dikkatli olması gerekir.

Hamilelik dönemi ilaç kullanımı için uygun bir dönem değildir. Bu nedenle hamilelik döneminde mecbur kalınmadığı takdirde ilaç kullanılmamalıdır. Kullanılan ilaçlar mutlaka doktor bilgisi dahilinde ve doktorun önerdiği dozlarda alınmalıdır. Anne adayının kullandığı ilaçlar plasenta yolu ile direkt bebeğe geçebileceğinden bebeğin gelişimi açısından riskli olabilir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayı bebeğin organ gelişim zamanı olduğu için ilk üç aylık dönemde ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde faranjit tedavisi için seçilen yöntemlerde dikkatli olunması gerekir. Bu dönemde ortaya çıkan faranjit için doktor herhangi bir tıbbi müdahale de bulunmamış ise evde hazırlanabilecek bitkisel kürler ile sorun kontrol altına alınabilir. Peki, bu bitkisel kürler nelerdir?

Adaçayı: Adaçayı ülke genelinde son yıllarda popüler bir şekilde tüketilen bir bitki çayıdır. Faranjit tedavisi için de kullanılabilen adaçayını anne adayları özellikle gebeliklerinin ilk üç ayında çok dikkatli kullanmalıdır. Adaçayında gebelikte düşüğe neden olabilecek bileşenler bulunduğundan özellikle düşük tehlikesi olan gebeliklerde kesinlikle kullanılmamalıdır.1 su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı adaçayı eklenerek 10 dakika kadar dinlendirilir. Hazırlanan su çay olarak içilebileceği gibi özellikle gebelikte gargara suyu olarak kullanılabilir.

Zencefil: Hamilelik döneminde oluşan faranjit için zencefilden yardım alınabilir. Zencefil toz ya da rendelenerek 1 su bardağı suyun içinde kaynatılır ve içine bal, limon eklenerek tatlandırılır. Hem mide bulantısı hem de faranjit için ideal bir tedavi yöntemidir.

Sarımsak: Sarımsağın antibiyotik etkisinden yararlanmak için gebelikte oluşan faranjite karşı kullanılabilir. 2-3 diş sarımsak ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. Faranjit için doğal bir tedavi seçeneğidir.

Tavuk Çorbası: Hamilelik döneminde oluşan faranjit yemek yemede isteksizliğe yol açabilir. Ayrıca yutkunmakta ve yutmak zorluk yaşanabileceğinden sıvı gıdalar ile beslenmek daha doğru olur. Tavuk çorbasına bol limon ilave edilerek içilirse üst solunum yolu ile alakalı olarak gelişen hastalıklara karşı iyi gelir.

Hardal Tohumu: Hardal tohumu un haline getirilerek içine, limon, bal, tuz ve bir miktar su eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım ile gün içinde 2-3 defa gargara yapılır. Faranjit, grip ve diğer üst solunum yolları hastalıklarında tedavi edici özelliği vardır.

Tuzlu Su: Gebelik döneminde faranjit ya da diğer üst solunum yolu hastalıkları için gün içinde birkaç defa tuzlu su ile gargara yapılabilir. Tuzlu suyun hem anne hem de anne karnındaki bebeğe hiçbir zararı olmadığından gönül rahatlığı ile gargara suyu olarak kullanılabilir.
 
Faranjit ağız kokusu yapar mı, Çünkü özellikle kış aylarında kapalı ortamlarda bir arada bulunan insanlarda boğaz iltihaplanmalarına, yani faranjite neden olur. Solunum yollarından havayla beraber çıkan damlacıkların insandan insana geçmesiyle bu hastalık bulaşmaktadır. Genel olarak 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Ağız kokusu bir iltihap değildir. Ama iltihap faranjite neden olduğu için ağız kokusu yapmaktadır. Ağız kokusu dil üzerindeki artan bakteri faaliyetlerinden meydana gelmektedir. Bir kısmının nedeni de ağız dışındadır. Ne kadar bakım yapılırsa yapılsın doktora gitmeden ağız kokusu tedavi edilemez. Bu nedenle öncelikle faranjit tedavi edilmelidir. Daha sonra ağız kokusuna neden olan faktörler varsa onlar da ortadan kaldırılmalıdır.
Farenjitin Ağız Kokusunu Arttırma Nedenleri
  • Grip ve soğuk algınlığı
  • Hasta olan kisiler ile yakın temasta bulunmak
  • Sigara içmek
  • Alerjiler
Faranjitin Ağız Kokusu Yapmaması İçin Alınacak Önlemler
  • Hasta olan kisiler ile yakın temastan kaçınmak
  • Faranjiti tedavi etmek
  • Bol bol su içmek
  • Asitli ve baharatlı gıdalardan uzak durmak
  • Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecekler yememek
  • Tuzlu su ile gargara yapmak
  • Doktor tavsiyesi ile C vitamini desteği almak
  • Boğazı temizlemekten kaçınmak
  • Tozlu ve duman altı yerlerden uzak durmak


Faranjit ve Ağız Kokusunun Tedavisi


Ağız kokusundan kurtulmak için mutlaka faranjitin tedavi edilmesi gerekir. Çünkü ağız kokuları kaynağına göre değişiklik göstermektedir. Başka hastalıkların belirtisi olabilir. Tedavi edilmesi için öncelikle sorunun kaynağı belirlenmeli ve bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Özellikle faranjit varsa ağız kokusu daha belirgin bir hal almaktadır. Bu nedenle faranjit tedavi edilerek bu sorun ortadan kaldırılabilir. Bu tedavi planları kişiye göre belirlenmeli ve o kisinin gereksinimlerine göre şekillenmelidir.
 
X