• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Facebook’un Paris katliamı için devreye soktuğu ‘Güvendeyim’ butonu tartışma yarattı

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
Facebook’un Paris katliamı için devreye soktuğu ‘Güvendeyim’ butonu tartışma yarattı
  • Kasım 14, 2015
fransa-paris-teror-saldiri-670-41.jpg

Paris katliamı sonrası 'Güvendeyim' butonu ekleyen Facebook'un, Ankara ve Beyrut saldırılarında aynı hassasiyeti göstermemesi eleştirilere neden oldu
facebook-st-670.jpg

DIŞ HABERLER

Facebook dün akşam Fransa’nın başkenti Paris’te yaşanan trajik saldırılar sonrası, Parisliler için ‘Güven kontrolü’ (Safety check) uygulamasını devreye soktu. ‘Güvendeyim’ özelliği sayesinde Facebook, Paris’teki kullanıcılara otomatik olarak “Güvende misiniz?” sorusunu yöneltti. Kişilere güvende olup olmadığını bildirmek için ‘güvende’ ve ‘tehlike altında’ şeklinde iki seçenek sunan Facebook, kullanıcının cevabı otomatik olarak Facebook arkadaşları ile paylaşarak kişilerin birbirileri hakkındaki kaygıları en aza indirmeyi hedefledi.

paris-safety-check-facebook-670.jpg

Facebook’un bu uygulaması, birçok Parisli tarafından kullanıldı ve kişilerin birbirleri hakkında haber almaları bakımından da yararlı oldu.

Ancak Facebook’un ‘Güvendeyim’ butonu, tartışmaları da beraberinde getirdi.

fransa-paris-teror-saldiri-6702.jpg

Tartışmaların merkezinde ise, Facebook’un ‘ayrımcılık yaptığı’ düşüncesi yer alıyor. Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısı olan ve 102 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Katliamı sonrası Facebook ‘Güvendeyim’ uygulamasını devreye sokmamıştı.

ankara-patlama-baris-ve-demokrasi-mitingi-tren-gari-670-2.jpg

10 Ekim’de, Barış ve Demokrasi Mitingi öncesi Ankara Tren Garı kavşağında 3 saniye arayla meydana gelen 2 patlamada 102 kişi öldü 500′den fazla kişi yaralandı. Düzenlenen saldırı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı bombalı saldırısı oldu. Üstelik saldırı, Türkiye’nin başkenti Ankara’da gerçekleştirildi.

2015-11-12t194102z_1170816616_gf20000056891_rtrmadp_3_syria-crisis-hezbollah-blast-custom.jpg

Aynı şekilde, geçtiğimiz çarşamba günü Lübnan’ın başkenti Beyrut, çifte intihar saldırısıyla sarsıldı. Kentin güneyindeki Şii nüfusun yoğun olarak yaşadığı, Hizbullah kontrolündeki Burc el-Barajne’yi hedef alan 2 ayrı intihar saldırısında 43 kişi yaşamını yitirdi, 200’den fazla kişi de yaralandı. Ancak Facebook, yine ‘Güvendeyim’ butonunu devreye sokmadı.

Facebook’un bu tercihi, bazı sosyal medya kullanıcıları arasında Facebook’un ‘batı merkezli’ bir tutum sergilediği şeklinde yorumlandı.

Paris’in en çok turist alan şehirler arasında olduğu biliniyor. Kararın Paris’teki turist nüfus yoğunluğunun fazla olması ve Paris’in ‘ikonik’ bir şehir olmasıyla ilgili olduğu düşünülüyor.

facebook-safety-check-670-1.jpg

Facebook daha önce deprem ve tayfun bölgelerinde ‘Güvendeyim’ butonunu devreye sokmuştu.

http://www.sozcu.com.tr/2015/dunya/...gu-guvendeyim-butonu-tartisma-yaratti-984906/

ben de sabah bu mesajla uyandım, bilmem kim paris saldırısında güvende diye, ben rahatsız olmadım ama rahatsız olan olmuştur

Sabah bende bir baktim face sayfası guvendeyim msjlariyla dolu. Ne oluyor dedim bir an :) sonra haberlerde gördüm terör saldırısını .

Kuru kuru tepkiler, kusura bakılmasın ama valla tepkiye gelince sadece kınama var bizde.
Hadi kapatsın herkes Facebook, Twitter gibi uygulamaları, kapatmazsınız, halbuki Avrupa'nın ürettiği cep telefonlarını da, netteki bu tip sosyal Paylaşım alanlarını da en aktif kullanan millet biziz.

Bu iş İsrail Saldırılar yaptığında birkaç ay ürünlerini boykot yapmak gibi, biraz kınayıp Facebook'ta yer konum, yediğimiz içtiğimizi paylaşmaya devam.

Ankara saldırısında ülkenin yarısı oh iyi olmuş derken Avrupalı Amerikalı ne yapsın ?

Back