Facebook’taki yeni tehlike!

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
9 yaşındaki çocuğa iğrenç teklif oyun aracılığı ile geldi.

9 yaşında bir yeğenim var. genelde gün içinde minimum 1 saat internete girme hakkı vermiş ebeveynleri.

dün internetteyken yanına oturup neler yaptığına bakmak istedim. benim yarım aklımda bir çocuk facebookta en fazla bebek giydirip, araba yarışı falan oynar çünkü. ekranda "avataria" diye bir oyun açık, bir sürü avatar oradan oraya yürüyerek "sew olmak isteyen", "benim evde parti var hadi aşkım gel" yaza yaza dolaşıyor. önce onları oyun içerisinde bağımsız hareket eden "bot" hesaplar sandım. sonra biraz daha yakından bakınca, kişilerin birbiri ile gayet anlamlı bir biçimde iletişim kurduğunu farkettim. hem de ne iletişim!

yeğenime bana oyunu anlatmasını, beğenirsem oynayabileceğimi ve ona ihtiyacı olan can, hamle ya da malzeme vs yardımı yapabileceğimi söyledim. bizim kafa kalmış tabii "çiftlik - candycrash" oyunlarında. "burda" dedi, güzel giyiniyorsun. görevler var onları yapıyorsun, sonra klube gidip kendine bir sevgili buluyorsun." tam o sırada yanına bir avatar gelip, onunla evlenmek istediğini söyledi. allahım bizimki bir panik, bir mutlu! dedim "tanıyor musun?" "hayır, dedi. tanışacağız."

şöyle arkama yaslanıp yeğenimin yüzüne baktım. o heyecanla klavyeye abanmış yazmakla meşguldü. 9 yaşında lan daha! 9!

neyse vesselam, karşıdaki şahıs, yeğenime sorular soruyor. nerde okuyosun, kaç yaşındasın vs. bizimki de cevap veriyor. bizimki yazıyor "9 yaşndym" karşıdan cevap geliyor: "demek 9 yaşındasın. ben de 11 yaşındayım"

bi dakka dedim, bu kişi 11 yaşındaysa, ben henüz doğmadım!

hemen pc başından kaldırdım yeğenimi. kendi facebook hesabımı açtım, oyunu buldum ve oynamaya başladım. benim avatarı gayet hanım hanım giyimli, gözlüklü bir tip yaptım. yeğenim atıldı hemen: "ah ya! çok çirkin bir kız oldu bu. kimse bakmayacak sana!"

neyse efenim, oyun içinde bir kaç çer çöp toplayıp başlangıç görevlerini bitirince, hemen parka gidip bir "arkadaş" edinme görevi geldi. parka gittik. daha gireli iki dakika olmadı ki, biri yanıma geldi. "slm" yazdı. "slm" dedim. "arkadaş olalım" dedi. "olur" dedim. istek gönderdi kabul ettim. "hadi bana gel" dedi. o gitti, ben yeğenimin yardımıyla onu takip etmeyi öğrendim. evi olarak dekore ettiği bir odaya girdik. (yeğenimi kibarca yanımdan uzaklaştırdım. zira gidişatı pek beğenmedim.) "kaç yaşındasın" dedi. "" 9 dedim. "tamam, ben de 11, hadi oynayalım." dedi. "ne oynayacağız ben daha yeniyim. bilmiyorum oynamayı" dedim. "tamam ben sana öğreteceğim." dedi. ekranın üst köşesinde "*** seni öpmek istiyor" diye bir pencere açıldı. kabul ettim.
bundan sonraki diyalogları aynen yazıyorum:

*** - hadi üstümüzü çıkaralım.

ben - neden

*** -böyle oynayalım

ben - ama ben bilmiyorum.

***-tamam. okuyor musun

ben-evet

***-nerde

ben -(salladım bi okul adı)

***-tamam ben de okuyorum. daha önce hiç külodunu çıkarmadın mı

ben-anlamadım

***-külodun ne olduğunu biliyorsun di mi
ben-evet

***-tamam. şimdi onun içinde bişey var ya. o nasıl görünüyor

ben-anlamadım.bilmiyorum

***- tamam. evde yalnız mısın

ben-hayır annem var

***-tamam yanında mı

ben-hayır

***-tamam.gelirse haberver

ben-tmm

***- bundan sonra burda sadece beni bul tamammı başkasını kabul etme

ben-tamam

***-ben sana gold vericem.gelinlik alıcam. puan da kazanırsın. seviye atlarsın

ben- tamam

***-facebook hesabın var mı

ben-annemin var

***-tamam telefonun var mı

ben-yok annem doğum günümde alcak

***-tamam ne zaman doğum günün

ben- temmuzdaa

*** tamam eğer annen almazsa ben sana alırım

ben-telfon mu

***-evet ama burda sadece benimle konuş bir de bana sana gönderebileceğim bi adres lazım

ben- tamam

***-tamam sex oynayalım mı

ben- nasıl oynucaz

***- sen şimdi külodunu çıkar onun içindeki .........

gerisini yazmayacağım çünkü baya baya bildiğin detaylı oldukça açık ve anlaşılır bi biçimde yazdı adam! 9 yaşında olduğumu söylediğim halde. 9 yaşında bir çocuk için bile basit kaçacak bir dille yazdığım halde. baya baya detaylı ve açık anlattı adam!

elim ayağım hala titriyor. kendimi 9 yaşında bir çocuk gibi taciz edilmiş, mahremine girilmiş hissediyorum.

napıyorsun abi çocuklarınıza!
çocuklarınıza ne ya-pı-yor-su-nuz!
nasıl farkında olmazsınız, nasıl ilgilenmezsiniz neyi - nasıl kullandıklarıyla?
nasıl kontrol etmezsiniz?
girdiği bir oyunu nasıl incelemez, nasıl "neyse hazır o oynuyorken ben de telefonumdan internette gezineyim" dersiniz?
nasıl farkında olmazsınız tehlikenin!
allah kahretsin, nasıl?!!

olmaz, olmayacak belli. ama bir umut, bir anne ya da baba "dur lan şu çocuk avataria diye bir oyun oynuyor. bir bakalım nasıl bir oyunmuş bu" diye merak eder de, internette arama yapmayı akıl ederse, bu yazı önüne düşsün, o koca kafasına balyoz gibi insin diye paylaşıyorum burda!

çocukların gerçekte öğretmenleri, akrabaları, hatta öz babaları tarafından 5'er 10'ar taciz edildiği ülkemde, sanaldan bişey olmaz diyen olursa bu yazının altında, peşin peşin belasını versin!

hadi, kalın sağlıcakla!

Kaynak:ekşisözlük/soğuk ülke
http://www.milliyet.com.tr/facebook-taki-yeni-tehlike--pembenar-detay-aile-2229079/

Burada yazmaktan ben yoruldum ama çocuklarınıza facebook-instagram hesapları açmayın. Telefonlarını sürekli kontrol edin ve bilgisayarlarına girdikleri siteleri takip edebileceğiniz koruma önlemlerini yükleyin. Çocuklarınızın okul bilgilerini, günlük programını internette paylaşmayın.
Dünyanın geri kalanı için zerre önemi olmasa da pedofiller için altın madeni yaratıyorsunuz.
Paralı parasız zibilyon tane yazılım var, araştırın öğrenin, çocuğunuzu koruyun.,
İnternet yetişkinler için bile güvenli değil.
1 saat çocuğunuzu nereye gideceğini bilmeden sokağa salar mısınız? Peki bilgisayarın başına niye bırakıyorsunuz? İnanın internetin sokaktan hiçbir farkı yok.
Sokakta iyi teyzeler amcalar çocuğunuza göz kulak olur, bu bir ihtimal ama internette adım başı sexy küçük çocuklar diye saçma ve iğrenç sayfalara denk geliyorken çocuğunuzu asla gözetimsiz internet başında bırakmayın.
Onlar daha küçük, herkese güvenmeyi öğrenerek büyüyorlar, internette 10 yaşındayım diyen birinin 50 yaşında olabileceğini tahmin bile edemezler.

çok korkutucu... Çocuklarımızdan ne istiyorlar? Önceden bu kadar aleni değildi hiçbir şey ama sapıklıkta bu kadar yoktu.Şu an çok rahat çiftler beraber yaşayabilir, hatta sırf o iş için partnerlikler kurulabiliyor ama hala ne bu abazanlık. Adalet sistemimiz mi yeterli değil anlayamıyorum, ama o pis ellerini masum çocukların üzerinden bir an önce çeksinler artık.

Aynen küçükken bende oynuyordum face hesabı isterlerdi hep ama hiç bu kadar ileri gitmemilerdi demek kendini adam sanan birileri keşfetmiş ve çocukların aklını karıştırıyorlar! Ne kadar pislik bi insanlar ya daha 9 yaşında çocuk biliyor bide!

hiç anlamamışımdır çocukların neden sosyal hesapları oldugunu?
ve yine hiç anlamam facebook a aldıgı nefesı, evının adresıne varana kadar yer bildirimi yapanları! bunlar cok tehlıkelı şeyler. ve saçma sapan sayfalara çocuklarının fotolarını paylasanları..

devir eskisinden daha kötü bi devir..

bende hic anlamis degilim 9 yasinda bir cocugun neden sosyal hesaplari olur Hele devir bu kadar kotu sapiklik okadar artmosken kizim gunlik sadece yarim saat tablet alabilir oda benim yanimda benim gozetimimde cok dikkatli olmak lazim

Daha önce de cast ajansı tarafından bir çocuğun taciz edildiği yazıyı okumuştum. Tabi ajans hikaye. Neyse ki ailesi bilinçli bir çocuk yetiştirmiş ve sonunda yazılanları ailesine göstermişti. O çocuktan çıplak fotoğraflarını istemişti, reklamlarda oynayıp oynamayacağına karar vermek için. Ama adam öyle bir dil kullanmış ki çocuğu öyle vaatlerle kandırmış ki aklınız şaşar.

Benim anlamadığım watsappta konuşmaları şifreleme diye bir şey gelmiş. Yani öncesinde 3. şahıslar konuşmalara ulaşıyordu. Ee bu sapiklar niye tespit edilemiyor? Hele de bu vakalar tavan yapmışken. Ortaya çıkmayan, sesini duyurmayan çocuklara ne olacak?

Millet olarak güvenli internet kullanımından bihaberiz. Ama sosyal paylaşım sitelerinin hepsine birden üye olmayanı dövüyorlar !

Ön tekerlek nereye giderse arka tekerlek oraya gider. Hiç kızmayın kendimizi korumaktan aciziz; çocukları Nasıl koruyalım?

Islak saçlı, banyo havlulu çocuk resmi paylaşan arkadaşımı yüzüne karşı azarladım. Haksız bulundum. Yahu o daha kadın mıymış, çocukmuş o. Pedofilik sapıklara sor bakalım neymiş? Konumlarla evler oldu akvaryum zaten. Okul sitelerine girin. Hele özel okullarda 1000 tane çocuk resmi; sene basında alırlar velilerden muhaffakatnameyi yazılı olarak. Bi tane itiraz eden Veli de olmaz. Devlet okullarında izin bile alınmaz. Bir de 23 nisanlarda boyanır güzelim suratlar; çocuklar yaratıcı etkinlik mi sunuyor annelerin egoları mı savaşıyor anlamazsınız. Sonra hooooop resimler facete ..
Sapıklar seçip beğensin diye..

Acilen güvenli BT kullanımına yönelik eğitimler verilmeli ülkenin heryerinde

Catharsis e katılıyorum.
Bir çok okulda face grupları artık çok normal, hatta 1. sınıfa giden bir yakınımın ödev vs paylaşımı (aile hesapları üzerinden genelde) face den yapılıyor.
Yine bazı etkinlikler bu şekilde duyuruluyor.
Bu durumda öğrenci de zorunlu hisseder hesap açmaya kendini, bir de olayın şu boyutu var ki, sınıfın %90ı hesap açmışsa ve siz çocuğunuza izin vermeyecekseniz bunu ona çok çok iyi bir şekilde anlatmalısınız, yoksa hem dışlanma tehlikesi ile bilikte hem de çocuğun kendi ailesini baskıcı ebeveynler olarak görme tehlikesi de doğar. ki gençliğimizi düşünürsek bir partiye gitmemize izin vermedikleri için kendi anne-babalarımızı nelerle itham etmişizdir.

genel toplum bilinçlenmediği sürece yasaklardan ziyade, kontrollü internet erişimi bana daha makul görünüyor.
kendi çocuğum için planım;
evin ortak alanlarında istediği zaman bilgisayar kullanmasına izin vermek, kendi odasında ise izin vermemek şeklinde olacak. gerçi daha çok küçük, şu aralar tamamen uzak tutmaya çalışıyorum.
ama onda bile 2,5 yaşında çocuğu tamamen kısıtlamak mümkün olmuyor, özellikle misafirliklerde, kişiler kendi çocuklarına izin verince, o evin kurallarına da karışamayınca, yapacak bir şey kalmıyor.

2 gündür bu konu hakkında çok haber okudum.Bizler okuduk biliyoruz ama ya bilmeyenler.Ya bu oyunun varlığından haberi olmayan sapık ruhlu kişler de okumuşsa ve dikkatini çekmişse.Onlara fikir verdiyse.

Yaa bırakın çocukları ben bi yetişkinde bile bi sosyal hesap niye olur resimler videolar niye paylaşılır anlam veremiyorum kusura bakmayında bukadar kendinizi teşir edip göz önünde olmak istiyorsanız bi bbg evide siz kurun 7/24 izlenin yani ben hiçbir sosyal hesap kullanmıyorum çok saçma pardon birtek kk ya üyeyim ve burdada kimse kimseyi ne görüyo nede tanıyo.
Sonra tacizler çok bilmemneler arttı sen hesap açarsan çocuğunda ister onada açarsan böyle olaylarla karşılaşmaya mahkumsun senelerce annemiz babamız kızım yabancılarla konuşma diye tembihledi bizi zarar görmeyelim diye siz çocuklarınızın face miş bilmem neymiş online oyunlarmış bi sürü yabancıyla iletişime geçmesine göz yumuyosunuz 11 yaşında bir kızım var ve asla sosyal bi hesabı olmucak ve asla oynamadı online oyun oynamıcak.

Allah hepsinin belasını versin, bunları yapanlar bulunup, ömür boyu hapis cezası verilmeli!!!

Bunlar iyileşmez türden hasta! Bunlar insan değil! Merhamet, acıma, his, duygu yok! Akılları fikirleri şeylerinde!

Hepsini hadım edilip, ömür boyu da hapise konsun, artık orada bunları yaşatırlar mı? Gün yüzü gösterirler mi Allah Kerim!

canım şöyle bir ihtiyaç olabiliyor.
herkes farklı düşünebilir elbette.
Mesela biz ailelerimizden farklı şehirde yaşıyoruz.
Bazen kv bile "ay foto koymuşsunuz, abin gösterdi, çok güzel maaşallah" falan diyor.
Akrabalarla ilişkileri iyi tutmak için de iyi olabiliyor, yoksa 2. dereceden akrabalarla görüşmek bizim için çok zor oluyor.
Ben sosyal medyanın da faydalarını görmekten yanayım.
Güzel kullanıldığında gayet işe yarıyor.
Ama tabi ki çocuklar için çok ince düşünüp paylaşımları filtrelemek gerekiyor. Ya da arkadaş listeni çok az tutmak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…