Facebook ve twıtter kimlik krizine sokuyor

sanslihayatim

Nirvana
Kayıtlı Üye
4 Ekim 2007
3.340
130
688
Sosyal paylaşım sitelerinden başkalarının hayatlarını takip edenlerin bunalıma girdikleri belirlendi. Gençlerin, Facebook ve Twitter nedeniyle kimlik krizine girdikleri ifade edildi.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Osman Engin, "Göteborg Üniversite'nden bir grubun bin kişi üzerinde sosyal paylaşım siteleri konusunda yaptığı ankete göre başkalarının hayatlarını Facebook üzerinden takip eden internet kullanıcıları, bunları kendi hayatlarıyla kıyasladıktan sonra bunalıma giriyor" dedi.
Engin, sosyal paylaşım sitelerinin bireysel düzeyde psikolojik travmalara neden olduğunu belirterek, bunun örneklerinin medyada görüldüğü söyledi.
İnsanların kendi ölçülerinde sosyal paylaşım sitelerine sınır koyamadığını ancak sosyal paylaşım sitelerinin insanların sınırlarını zorladığına dikkati çeken Engin, "Toplumsal ve bireysel açılardan genel kabul ve red alanları birbirine karışmıştır. Bozulan sosyal yapıyla ilgili sınırsızlıkları sosyal paylaşım siteleri teşvik etmektedir" diye konuştu.
Engin, Göteborg Üniversite'nden bir grubun bin kişi üzerinde sosyal paylaşım siteleri konusunda anket yaptığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Ankete göre, başkalarının hayatlarını Facebook üzerinden takip eden internet kullanıcıları, bunları kendi hayatlarıyla kıyasladıktan sonra bunalıma giriyor. Araştırmayı yapan gruptan Leif Dent, bu durumu sahte bir hayata benzeterek, "Facebook'ta insanlar, hayatlarının en güzel anlarını ve en güzel resimlerini paylaşır. Bu paylaşımlar diğer insanların yanılmasına sebep olur çünkü paylaşımı yapan insanın gerçek hayatını veya mutsuz anlarını Facebook'ta göremezsin. Başkalarının sanal hayatını kıskanmak, sosyal paylaşım siteleriyle beraber insanları etkileyen problemler arasına girdi" diyor. Ergenlik öncesi ve ergenlikte sosyal ağların ve teknolojinin sürekli ve uzun saatler kullanılması kaygıya, depresyona ve daha başka psiko-patolojilere neden olabildiği düşünülüyor."
FACEBOOK VE TWITTER KİMLİK KRİZİNE SOKUYOR
Engin, Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırmada da Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin gençleri kimlik krizine soktuğunun belirlendiğini kaydetti.
Sosyal paylaşım sitelerinde vakit geçirmenin dikkat eksikliğine ve sözsüz iletişime neden olabileceğine dikkat çeken Engin, şöyle devam etti:
"Günümüzün en temel sosyal sorunlarının başında gelen sosyal paylaşım sitelerinin özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkilerini belirlemek amacıyla oldukça yoğun çalışmalar yapılıyor. Şüphesiz gençlerin toplumsal varlığımızın devamı ve milli, manevi, sosyal ve kültürel değer ve normlarımızı edinip benimsemeleri ve insanlık adına yeni medeniyet değerlerini üretebilecek düzeyde katkı sağlamaları bekleniyor. Toplumsal birlik ve beraberlik adına bunun gerçekleşmesi oldukça önemlidir."
Engin, öte yandan sosyal paylaşım siteleri kullanımının 5 yaşın altına düştüğünü sözlerine ekledi.

alintidir..

sonuna kadar katılıyorum.
arkadaşım bu konuyu "bir derdim var" başlığına açsaydın keşke.. malum orda daha çok ziyaretçi ve üye oluyor. fikir alışverişi yapardık.
ben de diğer konuda link vermişsin, ordan gördüm yazını..
şu faceden kurtulmak istiyorum ama yapamıyorum ya..

Aynen katılıyorum. Yakın zamanda face imi bu yüzden kapattım. Derdimi anlatamamıştım arkadaşlarıma bu yazı tercüman olmuş ;)

Iyi yapmissin aslinda kapatmakla.. Cünkü hic bir getirisi yok.. Begendigin sayfalarda haber yapiliyorsa, belki tek getirisi odur..
Fakat insanlarin sürekli " süper hayat" lari varmis gibi resimlerini cekip koymasi gercekten cok yanlis vede sahte kanimca :)

sonuna kadar katılıyorum.
arkadaşım bu konuyu "bir derdim var" başlığına açsaydın keşke.. malum orda daha çok ziyaretçi ve üye oluyor. fikir alışverişi yapardık.
ben de diğer konuda link vermişsin, ordan gördüm yazını..
şu faceden kurtulmak istiyorum ama yapamıyorum ya..

:) evet dogru orda acilsaydi daha iyi olurdu aslinda..
düsüncelerini yazabilirsin buraya.. ayni veya farkli fikri olanlarla konusabiliriz..
bende kapatmak istiyorum ama olmuyor ayni sekilde.. birde sinif grubum var facede.. daha cok ondan
kapatmak istemiyorum.. yoksa aslinda cokta getirisi yok face'in

Iyi yapmissin aslinda kapatmakla.. Cünkü hic bir getirisi yok.. Begendigin sayfalarda haber yapiliyorsa, belki tek getirisi odur..
Fakat insanlarin sürekli " süper hayat" lari varmis gibi resimlerini cekip koymasi gercekten cok yanlis vede sahte kanimca :)

:) evet dogru orda acilsaydi daha iyi olurdu aslinda..
düsüncelerini yazabilirsin buraya.. ayni veya farkli fikri olanlarla konusabiliriz..
bende kapatmak istiyorum ama olmuyor ayni sekilde.. birde sinif grubum var facede.. daha cok ondan
kapatmak istemiyorum.. yoksa aslinda cokta getirisi yok face'in

az önce diğer konuda bile kıskançlıkla suçlamışlar arkadaşı... oraya açsaydın hakaretleri yerdik sanırım :D burası iyi olmuş o zaman ;)
yahu biz kıskançlığımızdan hasetliğimizden yapmıyoruz ki, biz kendi derdimize yanıyoruz, kendimize üzülüyoruz..
yoksa milletin mutluluğundan bana ne..
acaba gerçekten her anının resmini koyanlar, mutluluk pozu verenler, gerçekten o kadar mutlular mı, yoksa MUTLU OLMAYA ÇALIŞTIKLARI için mi koyuyorlar o fotoları, yer bildirimlerini falan..?

az önce diğer konuda bile kıskançlıkla suçlamışlar arkadaşı... oraya açsaydın hakaretleri yerdik sanırım :D burası iyi olmuş o zaman ;)
yahu biz kıskançlığımızdan hasetliğimizden yapmıyoruz ki, biz kendi derdimize yanıyoruz, kendimize üzülüyoruz..
yoksa milletin mutluluğundan bana ne..
acaba gerçekten her anının resmini koyanlar, mutluluk pozu verenler, gerçekten o kadar mutlular mı, yoksa MUTLU OLMAYA ÇALIŞTIKLARI için mi koyuyorlar o fotoları, yer bildirimlerini falan..?

aynen öyle uumutsuz..
kendimize üzülüyoruz, tamda ben bunu o konuda yazmistim sende aynisini simdi burda söyledin :13:

o resimleri koyanlarin hepsinin tamamen mutlu oldugunu sanmiyorum.. Mutlu olmaya calistiklari icin koyuyorlar aynen..
Ve bunun en büyük nedenlerinden biri bence, "digerleri gibi olma istegi "
o resim koydu, bende koyayim, bende yapiyorum diyerek, kendini rahatlamak amacinda bir cogu..
bunun yani sira kisisel mutsuzlugunu, gittigi bir tatilde gecirdigi güzel bir ani "cok mutluymus" gibi gösterip, saklamak..

Kızlar orada da arkadaşı suçlamışlar ama insan streslenince, dertlenince bakıyor face'e ve herkes mutlu. Kendi mutlu değil insan ne kadar bilinçli de olsa eğitimli de olsa kendini onların mutlu olma fikrine kaptırıyor gittikçe mutsuzlaşıyor.Benim erkek arkadaşım beni face ıne eklemek istememişti ilk başta. Benim hep erkek arkadaşım var normal takıldığım kız arkadaşımı eklemedim sana böyle değer verirken seni asla eklemem demişti. Bana çok saçma geldi o zamanlar, kesin bir iş var dedim. İstediğin her an bakalım face e yemin ediyorum yok dedi baktıkta. Her yerini didik didik ettim ama mantıklı gelmedi bir kere düşünce. Ya ekle ya ayrıl dedim, eli mecbur ekledi ama ismin görünmesin bir şey beğenme dedi. Ben dedim ki orada bir kız var benim ismimi görmesini istemiyorsun :) Askere gidince her şeyini beğendim bir hafta kadar da kaldı bir şey de olmadı. Ben de ona hak verdim. Dedim ki neden özel hayatım ortada olsun, neden sevdiğim adamla her yaşadığımı boy boy göstereyim, sokakta selam vermeyen insanlar face te arkadaşım. Neden hayatımı takip etmek için. İnsanlar eşleriyle olan her şeyini yazıyorlar. Yeni evlenmiş bir arkadaşımın eşi duvarına gel artık sensiz yatamıyorum yazmıştı. Ergen falan da değil bunlar. Git gide saçmaladı bu facebook. Kapattım rahat ettim.

Kızlar orada da arkadaşı suçlamışlar ama insan streslenince, dertlenince bakıyor face'e ve herkes mutlu. Kendi mutlu değil insan ne kadar bilinçli de olsa eğitimli de olsa kendini onların mutlu olma fikrine kaptırıyor gittikçe mutsuzlaşıyor.Benim erkek arkadaşım beni face ıne eklemek istememişti ilk başta. Benim hep erkek arkadaşım var normal takıldığım kız arkadaşımı eklemedim sana böyle değer verirken seni asla eklemem demişti. Bana çok saçma geldi o zamanlar, kesin bir iş var dedim. İstediğin her an bakalım face e yemin ediyorum yok dedi baktıkta. Her yerini didik didik ettim ama mantıklı gelmedi bir kere düşünce. Ya ekle ya ayrıl dedim, eli mecbur ekledi ama ismin görünmesin bir şey beğenme dedi. Ben dedim ki orada bir kız var benim ismimi görmesini istemiyorsun :) Askere gidince her şeyini beğendim bir hafta kadar da kaldı bir şey de olmadı. Ben de ona hak verdim. Dedim ki neden özel hayatım ortada olsun, neden sevdiğim adamla her yaşadığımı boy boy göstereyim, sokakta selam vermeyen insanlar face te arkadaşım. Neden hayatımı takip etmek için. İnsanlar eşleriyle olan her şeyini yazıyorlar. Yeni evlenmiş bir arkadaşımın eşi duvarına gel artık sensiz yatamıyorum yazmıştı. Ergen falan da değil bunlar. Git gide saçmaladı bu facebook. Kapattım rahat ettim.

Evet üzgünken, o anki gördügün o "mutluluk" resmi, seni iyice hüzünlendirebiliyor..
Aynen öyle, pek tanimadigin insanlar bile ekliyor seni.. Sende alip özel hayatini orada paylasiyorsun..
Kime ne ? heleki gösteris amacli yapilan " askim seni cok seviyorum" laflari, o an romantik degil, itici görünüyor..
Cok sacma zaten face aslinda, basindan beri.. Ilk acildigindada baya bi bilerek üye olmamistim, insanlar face
hakkinda kötü seyler söyledigi icin..
Can sIkIntIsIndan ve tabi ki bagimliliktan dolayi bakiyorum hep.. Kendimi hatta artik yavas yavas uzak durmaya alistirma
düsüncesindeyim.. (sinif grubum olmasa kapatirim diye düsünüyorum )

Son düzenleme:
Back