Temizlemeye 250 ye geliyorlar şu an.hangimizin günlüğü bu kadar . Akşam eve geldiğinde vur kafayı yat stresdenyok.calismaninnhicbir sekli ayip değil kendini bildikten sonraAynen ya çocuk bakmak daha mantıklı..hatta çocuk bulamadı diyelim temizliğe gitse daha iyi.sadece cam silerken zorlanır onda da sopayla siler güvende olur.Bu iş yeri korku filmi gibi konu sahibi ne yap ne et hem sikayette bulun oradaki okadar insan için iyilik etmiş olursun,hemde sen çık kendine iyilik yapmış olursun.
Merhaba. Kadın işçilerin ağır sanayide çalıştırması yasak demissiniz sebebi nedir biliyor musunuz?Sen iş güvenliğinden ziyade zaten yasak olan şeyi yapıyorsun.
Kadın işçilerin ağır sanayide çalıştırılmaları zaten yasak.
Bir de tehdit etmişler gidersin diye madem öyle yollasınlar o zaman.
Benden sana tavsiye çalışma orada hem baksana nasıl bir yer canına bir şey olsa bunlar sana hakkını bile vermezler.
Kadınların gece vardiyasında çalıştırılması neden mümkün değil? Bu yasal bir dayanak mı yoksa kişisel görüşünüz muİSG uzmanı sana bunları yap bunları yapma diye eğitim verdi mi?
Eğitim sonunda seni sınav yapıp veya sana bu eğitimi verdiğine dair bir kağıt imzalattı mı?
O zaman geçmiş olsun.
İmzaladığınız kağıt sonrasında başınıza bir iş gelirse sorumluluğun büyük kısmı size ait olacaktır.
Ayrıca kadınların gece vardiyasinda çalışması mümkün değil.Yine sizden imza almaları gerekiyordu.
Benden size tavsiye nereye ne imza attığınıza dikkat edin.
İkincisi sigorta girişiniz yapıldı mı? Sigorta girişi yapılan bir işçiye 1000 lira gibi bir ödeme yapamazlar
Merhaba. Kadın işçilerin ağır sanayide çalıştırması yasak demissiniz sebebi nedir biliyor musunuz?
Kadınların gece vardiyasında çalıştırılması neden mümkün değil? Bu yasal bir dayanak mı yoksa kişisel görüşünüz mu
Koca koca sanayi devleri bunu bilmiyor demek ki :)7.5 saatten fazla çalıştırılamazlar.
Kişisel görüşümüz olabilir mi sence ?
Kanun da geçiyor.
Koca koca sanayi devleri bunu bilmiyor demek ki :)
Gece vardiyası planına hamile ve emziren kadınlar alınamaz ve gece vardiyasında 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz. Yani gece çalıştırılır pek tabii, fabrikada gece çalışan ve çalışmak isteyen çok fazla kadın operatör var. Kafanızdan, işinize geldiği gibi yorumlamayın kanunları.
Evet. Yönetmelik çok açık;Ben mi kafama göre yorumlamışım ?
Evet. Yönetmelik çok açık;
Sanayi kuruluşlarında kadınların gece vardiyasinda çalışması icin imzalı onaylarının alınması gerekiyor.Hatta bazı sektörlerde imza ile beyan verilse çalıştırılamıyor.Kadınların gece vardiyasında çalıştırılması neden mümkün değil? Bu yasal bir dayanak mı yoksa kişisel görüşünüz mu
Yönetmeliği biliyorsanız neden aksini iddia ediyorsunuz?Ben bu işin içindeyim zaten akıl vermek istiyorsan git başkasına ver.
Yönetmelikte, kanunda ne yazıyor biliyorum.
Aksini iddia edecek tek kelimem yok.
Bildiğim konu da bile bana akıl veriyorsunuz ya pes!
Sen aç oku o yönetmeliği ben biliyorum zaten.
O iş size olmaz .Merhaba hanımlar ben ilçede yaşıyorum.Baska işlerde çalışmak istiyorum asistanlık gibi fakat dalga geçer gibi 1000 TL maaş.diyorlar şartlar ağır ,saat vb bunu oturduğum yeri anlamanız için yazdım.Bu iş asgari ücret 8 saat
Daha önce fabrika başvuru yaptım Malesef 6 aylık typ için bile millet, ayak kaydırma derdinde torpilsiz kesinlikle almıyorlar.Daha önce eş ve benim işimiz yoktu durumu anlattım uzulduler ama yine almadılar.Her neyse ben tesadüf torpilsiz çuval fabrikasında iş buldum.Bu da almayacakti anladım ,hemen kendimden bahsettim İ.K uzmanı diye düşünürken patronumuş, sağolsun aldı başladık.
6 ay çalışacağım, iep kapsamında işleri igrenirsem alinacagim.Asil sıkıntı burada başlıyor.
Bir ustaya verdiler beni tanıdık çıktı.Kakici isen öğreteceğim dedi.Ben de ogrenirsem kalacağımı belirttim.Daha sonra ,İs güvenliği biz ile konuştu ,gereksiz kahramanlık yapmayın vs işten ben atarım dedi. İş file üretimi ,yani büyük ve tehlikeli makina boyu 3,5 MT yüksek eni de öyle .Sürekli iğne jilet ile çalışıyoruz.
Bu usta 1 hafta boyunca erkek gibi çalıştırdı.Makina tepesine çıkardı ki yükseklik korkum var kayiyorum,dedim ,yapacaksin yoksa gidersin dedi.Ben de ihtiyaç olduğu için her şeyi yapmaya çalışıyorum ve kaç defa kayiyordum maalesef, çok sıcak fabrika, terliyorum..Butun parmaklarım kesildi,Normal diyo vs Yani İş güvenliği , makineye yaklaşma derken hem makine çalıştırıyorum ,hem de tepesinde geziyorum,Diğer iskurculara baktım daha ip bağlıyorlar ,ustleri bile kirli değil, benim üst 40 yıllık usta gibi yağ içinde fakat bu usta , beni direk güç isteryen işlerde çalıştırıyor.Kizlar iki çocuğum var ve 37 yaşındayım genç değilim.Tani bu normal midir ? Bütün parmakkari jilet kesti,bacaklarım mosmor oldu,Bir dk otuturmuyir.Utanmasa WC ye yollamiyacak.
Bilgisi olan varsa yazsın nolur ben çalışırım, kimseyi tanımıyorum orada ne yapmalıyım? İse ihtiyacım var ama diyorum sağlık da önemli ya düşersem.Beni manipüle ediyor ,kimse öğretmez ,ben öğretiyorum diyor.İste kalıcı ol vs diye.Daha on günde çok yoruldum . Üstelik beni geceye aldırdı korkuyorum ilk defa gece çalışacağız.Simdiden teşekkürler.
Ben agır sanayıde calıstım. Gece ve gunduz vardı. Vala ımza attım mı hatırlamıyorum. Yanı bana bu yüzden ımza attırıyoruz demedıler. Fabrikanın cogu kadındı hatta.Sanayi kuruluşlarında kadınların gece vardiyasinda çalışması icin imzalı onaylarının alınması gerekiyor.Hatta bazı sektörlerde imza ile beyan verilse çalıştırılamıyor.
Sektörden sektöre değişen bir durum.
Mesela havayolları şirketlerinde çalıştırılabiliyor.
Söylediğim şey durumsal yani
Burda da öyle kazalar yaşanmış haklısınız iep programı kapsamında çalışıyorum ve diğer çalışanlar gibi giriş ve çıkışları 6 aylık şu an işte becerirsen kalıyorsunuzBen 1 sene agır sanayide çalıştım. Pres makinesinde araba balatası yapıyorduk.Gaiba iş yeri çalıştırdığı her kadın için devletten para alıyormuş. Bizim orası öyleydi.Hatta en son çıkmadan 2 ay önce egitim zorunlulugu geldi.Hepımıze egıtım verdıler. Belge alamayanlar işten cıkacak dedıler. Zorunluymus. Pres makıne operatör belgesi almıstık.
Bizim fabrıka da sabah 7 öglen 3 aksam 11 sabah 7 calısırdık. Mesai olunca 12 saat oluyordu.
Konudan alakasız.Kadının birini gece vardiyesında baska bölümden bıze göndermısler. Ütü makınesı vardı.Ve insan elını algılamıyor. Maşa ile çalışmak gerek. Kalıp düşünce elını dırek dümdüz eder.Bu kadın da ustalar tabı kadını sucluyor. Konusurken parmakları kalıp altında kalmıs. Resmen parmagını kalıptan zor ayırmıslar. Kadın 2 3ay işe gelmedı. Bu arada kımse bılmıyor. Orada usta yardımcı söyledi bana. O makınenın ıznı yokmus. Kadın sıkayet etse ceza alırlarmıs. Kadın ellerinı kapatamıyordu. Neyse şikayetçi olmadı. Bi süre daha işte calıstı ve kadını ısten cıkardı lar.
Yaşlı amcalar vardı. Birinin ütü makınesınde 2 3 kez parmagı kalıp altında kalmıs. Adamın kac tane parmagı kopmus.Halaa calısıyordu.Ustalar umursamaz. Kalıp saglam mı degıl mı hıc önemsemezlerdi.
Orada halaa calısan abla ıle konusuyorum.Gel basvur alırlar dedı. Istemedım. Çalışılacak yer degil.
Agır sanayi kadına göre degil.