• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eyy kendini Kaybedenler Kulübü sanan ülkenin yarısı!

hannesli

Desert Rose
Kayıtlı Üye
24 Nisan 2013
5.848
9.870
178
http://m.hurriyet.com.tr/kose?id=0&article=26182697

SEÇİMLER bitti ya, AK Parti yüzde kırküç-kırk beş (üçe-beşe bakmıyoruz artık) oy aldı ya, muhalefet seçmeninde bir bedbinlik, bir enerjisizlik. Bir “Gitmek lazım buralardan”cılık... Bir Kaybedenler Kulübü ayakları. Bir Issız Adam tripleri.

Pardon kardeş de, siz ne bekliyordunuz? Seçim öncesi hiç mi anketlere bakmadıydınız? AK Parti yüzde yedi oy alacak görünürken aniden bu sonuç patladı da, ona mı şaşırdınız? Kıl payı bir Ankara heyecanı yaşandı, o da AK Parti’ye bir kalp spazmı geçirtti anladığım kadarıyla. Onun dışında “Ne garp, ne şark cephesinde değişen pek bir şey yok”.
Kendini yenik hisseden arkadaşım... Hiç marjinal havalara girme, senden kaç milyon tane var biliyor musun?

Hatırlatayım: Sen çoğunluksun çoğunluk! Yüzde elli yedisin sen! Hadi siyasi hareket olarak kendinden memnun BDP seçmenini de bu orandan çıkaralım. Her hesaba göre, kapı gibi yüzde elli ikisin sen! Ne bu hezeyanlı sanatçı ayakları!? Ne bu depresif haller!? Bir kişi “Beni anlamıyorlar” diye depresyona girerse, ilgilenilir, derdi dinlenir. 36 milyon “Bizi anlamıyorlar” diye depresyona girerse, “O zaman kalk, kendini anlat kardeşim” derler adama.

ANLAMA, DİNLEME KONUŞMA VAKTİ

Derdin “Niye AK Parti çok oy aldı” ise, o hüzünlü hüzünlü uzaklara bakıp dertlenmekle çözülmez. Bak bakalım niye aldı. Etrafındakilerle konuş. Oy vermiş olanları bul, sor, neden vermişler. Bir Anadolu gezisi yap ilk fırsatta. Hem değişiklik olur. Dolaş oralarda, insanlarla sohbet et. Hadi birbirimizle bir iletişim kuralım artık şu ülkede yahu! Herkes birbirini bir dinlesin: Yüzde kırk üçün meseleleri neymiş. Başbakan uzun boylu diye mi oy veriyorlarmış yoksa bambaşka sebepler mi varmış. Muhalefet niye endişeliymiş? Kürtler ne istiyormuş? Bir karşılıklı duyalım birbirimizi.

Belki, bu senin en yalnız hissettiğin gün, başka mahallelerden arkadaş edinmeye, onları anlamaya başlayacağın gündür!
Derdin “Niye benim oy verdiğim parti geride kaldı” idiyse, ona da bir bak niye öyle. Dizini kırıp oturma. Partinden memnunsan teşkilata gir mesela. Uğraş, çalış, örgütlen, bir ucundan tut. Fikir al, fikir ver. Memnun değilsen, eleştir, isteklerini, gördüğün yanlışları anlat. Gir içeri, sen düzelt bunları.

Bu iş vatandaş olarak anayasal hakların neymiş onları okumaktan başlar, aktif olarak siyaset yapmaya kadar gider. Şimdiye kadar hiç ilgin olmadıysa, bir yerden başla. Aç, hiç okumadıysan Anayasa’yı oku mesela. Temel hak ve özgürlüklerin, özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı neymiş, din ve vicdan hürriyeti, düşünceyi açıklama ve yayma, toplantı hak ve hürriyeti, seçme seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakların neymiş, oku. Bilmeyene öğret. Ne bileyim, bir STK’ya üye ol, yaban gibi durma!

Belki senin depresyonunun zirve noktası, aynı zamanda ülkede atıllığın, “bana ne”ciliğin dibe vurduğu noktadır!
Bak oy kullanma oranına. Bak sandık gözetmeni kalabalığına. Bak oylara sahip çıkan, çuvalların üstünde uyuyan gençlerin enerjisine.
Belki en karanlık saat gibi gördüğün, şafaktan az öncedir.

NEREYE, KARPUZ KESECEEDİK?

Belki bugün, ülkede kendini tam olarak temsil edecek parti bulamayan milyonların, farklı talepler, yeni bir kalkınma ve demokrasi anlayışıyla bir araya gelmesi fikrinin ilk günüdür. Belki eski tabelaların içeriğinin yenilenip dönüşeceği, belki de yepyeni siyasi hareketlerin yeşereceği günlerdir bunlar.

Belki hem yüzde kırk üçün meselelerini, hem senin isteklerini çözecek formüllerin doğacağı bir dönemdir bu. Yere düşmüşsün, canın acımış, üstün başın tozlanmış, gururun kırılmış gibi hissediyorsun ya. O durumda kalkıp, üstünü silkeleyip, yürümeye devam eden adamdan memlekete fayda var. Yerde oturup ağlayan, olsa olsa çocuktur..
“Gidelim buralardan ya, yaşanmaz burada.” Vıdı da vıdı. Bir yere gideceğin yok! Nereye yahu, karpuz keseceedik? Sen de biliyorsun ki buradaki en kötü günün oradaki en iyi gününden daha kıyak olacak. Eşin-dostun, işin, mahallen, şarkıların, geçmişin, anadilin, şakaların bile burada ve buralı. Kendi evindesin. O yüzden, hiç afra tafra yapma. Başka mahallelerde yaşayan komşularını anla.

Kendini onlara anlat. Memlekette şikâyetçi olduğun şeyler varsa konuş, yaz, anlat, düşün, katıl. Demokrasi ve yasalar dahilinde, kendini ifade etmeye dair ne hakkın varsa kullan.
Sen Kaybedenler Kulübü değilsin, sen bu ülkenin yarısısın.
Ve şöyle düşün: Belki bugün, dibe vurulan gün değil, bu ülkenin geleceğinin ilk günü....

Bingöl’deki on dokuzuncu yüzyıldan kalma sorun!

BİNGÖL’de AK Partili belediye başkanının, “Başkan vekilliği ve yardımcılığı için kadınlara görev vermeyeceğiz, toplum bunu hazmetmez, dinen ve örfen doğru değildir” dediği doğruysa, büyük skandaldır! Belediye meclis üyesi mali müşavir Nurten Ertuğrul, bu yüzden istifa ettiğini söylüyor. Belediye başkanı Barakazi ise özetle, “AK Parti öyle bir parti değildir, birçok kadın görev yapar, zaten diğer hanım arkadaşlarımız da bu kararı saygıyla karşıladı” diyor, ama “Ben asla öyle bir şey demedim, külliyen yalandır” demiyor. Böyle zihinsel arka planlar benim tüylerimi ürpertiyor arkadaş. On dokuzuncu yüzyılın eşitliği reddeden değerlerini örf-adet diye kimseye yutturamazsınız, yemezler!

Bana sorarsanız partinin bunu çok sıkı araştırması lazım. Daha da önemlisi, Bingöl Belediye’sinde görev yapan tüm kadınların bu işi ciddiye alıp, gerçekten yaşandıysa, susup oturacaklarına kazan kaldırmaları lazım. Onlara da aynı şeyi söylüyorum: Hanımlar, siz ezik, ikinci sınıf, kenar köşe değilsiniz, siz bu ülkenin yarısısınız!

GÜLSE BİRSEL

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Son düzenleme:
Güzel bir yazı olmuş beğendim.
Seçimlerin kazananı ya da kaybedeni parti liderleridir. Zafer de hezimette onlardan öteye geçince olayın şirazesi kayıyor işte.
Son 10 yıldır belirgin olarak görmekteyiz ki ülke halkının %45'lik kesimi aynı değerlerde birleşip, örgütlenebiliyorlar.
Diğer yarısının birleşmesi bazı noktalar da imkansıza yakın.

Neden böyle bir şey yazma gereği duydu ki? Sanki Başbakanla ağız birliği yapmış gibi..:ssz:

bende şunu anlamıyorum, neden hep bu karşıt görüşlü elit kesimde bir ötekileştirme kaygısı var? neden oy veren milyonlara yeni bulunmuş, incelenmesi gereken bir fosil muamelesi yapılıyor? neden, yahu şunların derdi neymiş bi anlayalım, şu köprüyü geçene kadar anlayacağımıza kendimizi ikna edelim havası var?
Anlayamazssın "kardeşim"! seni beni ötekileştirdiğin bana, anlaşılması imkansız manik muamelsi yaptığın sürece beni anlayamzssın. siz o kadar zahmete katlanıp anlasanız da bişey farketmez. sizin , voltran gibi dünyaya barış getirmek adına birleşip iktidara taşımak istediğiniz o partiyi yöneten malum güçler bizi anlamak adına değişmeyi göze alamaz. bizi anlamınız demek, mecliste egeli bir vekillle bir başörtülü vekilin aynı sırada oturması demek, bizi anlamak zamanında taşradan yırtık çorabıyla çıkmış bir ünüversite mezunu gencinde, harvard lı gibi muamele görmesi demek. bizi anlamak istemediğiniz bişeyi size dayatanlara, hayır ben bunu istemiyorum diye bi diklenmek, bizi anlamak onun bunun peşine takılıp siyaset yapmak yerine, halkın istek ve ihtiyaçalrına odaklı siyaset yapmak, bizi anlamak suni gündemlere takılıp kalmadan halkın gündemini takip emek, bizi anlamak iktidar gitsin diye vatanı düşürmemeye çalışmak, bizi anlamak olduğun gibi görünmek, bizi anlamak dişe dokunur projeler üretmek, bizi anlamak batı hayranlığından kurtulmak, kendinden , atandan utanmamak, bizi anlamak çarşaflı, sakallı kardeşinden utanmamak, onu, şöyle yap, böyle yap diye yönlendirmemek, onu sen anlamzzssın, sen zaten cahilsin diye itelememek. Hakikatan yapabilir misiniz bunu? Yapsanız dahi bunu CHP çatısı altında yapabilir misiniz?
evet bu iktidar bunların hepsini yapmıyor ama diğerleri zahmet dahi etmiyor.

bende şunu anlamıyorum, neden hep bu karşıt görüşlü elit kesimde bir ötekileştirme kaygısı var? neden oy veren milyonlara yeni bulunmuş, incelenmesi gereken bir fosil muamelesi yapılıyor? neden, yahu şunların derdi neymiş bi anlayalım, şu köprüyü geçene kadar anlayacağımıza kendimizi ikna edelim havası var?
Anlayamazssın "kardeşim"! seni beni ötekileştirdiğin bana, anlaşılması imkansız manik muamelsi yaptığın sürece beni anlayamzssın. siz o kadar zahmete katlanıp anlasanız da bişey farketmez. sizin , voltran gibi dünyaya barış getirmek adına birleşip iktidara taşımak istediğiniz o partiyi yöneten malum güçler bizi anlamak adına değişmeyi göze alamaz. bizi anlamınız demek, mecliste egeli bir vekillle bir başörtülü vekilin aynı sırada oturması demek, bizi anlamak zamanında taşradan yırtık çorabıyla çıkmış bir ünüversite mezunu gencinde, harvard lı gibi muamele görmesi demek. bizi anlamak istemediğiniz bişeyi size dayatanlara, hayır ben bunu istemiyorum diye bi diklenmek, bizi anlamak onun bunun peşine takılıp siyaset yapmak yerine, halkın istek ve ihtiyaçalrına odaklı siyaset yapmak, bizi anlamak suni gündemlere takılıp kalmadan halkın gündemini takip emek, bizi anlamak iktidar gitsin diye vatanı düşürmemeye çalışmak, bizi anlamak olduğun gibi görünmek, bizi anlamak dişe dokunur projeler üretmek, bizi anlamak batı hayranlığından kurtulmak, kendinden , atandan utanmamak, bizi anlamak çarşaflı, sakallı kardeşinden utanmamak, onu, şöyle yap, böyle yap diye yönlendirmemek, onu sen anlamzzssın, sen zaten cahilsin diye itelememek. Hakikatan yapabilir misiniz bunu? Yapsanız dahi bunu CHP çatısı altında yapabilir misiniz?

Acikcasi ben bu anlattiklarinizin zerre kadar iktidar tarafından yapildigini da düşünmüyorum.. Her ne kadar hoşgörü deselerde hosgoruleri yalnızca kendilerine ve kendi yanlarında olanlara...

Geriye kalanları anlamis olsalar şuan bu sallantilari yasamazdi bu ülke.. Biz ilk defa akpnin kazandgi bir secim gecirmiyoruz ki... Bugün bunların olmasinin sebebi iktidarın tavridir.

Neden böyle bir şey yazma gereği duydu ki? Sanki Başbakanla ağız birliği yapmış gibi..:ssz:

İlk satirlar öyle gibi ama sonrasi tam tersi anlatmak istediği baska

Bence sorun tamamen şundan kaynaklanıyor: Asıl olan partiler ve oy dağılımları değil Türkiye'de, asıl olan iktidar yanlıları ve iktidar muhalifleri...

İktidar kanadına bakarsak: Bir kısım kayıtsız şartsız, eleştirisiz ve sorgusuz sualsiz iktidar partisinin her yaptığını doğru kabul ediyor. Aslında en büyük eleştiri de bu kesime geliyor; karşıt olanların algılayamadığı bir durum bu. Diğer bir kısım sorguluyor, yeri geldiğinde eleştiriyor ama sandıkta iktidara oy vermekten vazgeçmiyor. Tıpkı iktidar karşıtlarının birleşme çabaları gibi, onların da kendilerine göre haklı nedenleri olduğu düşünülüyor.

Muhalefet kanadına baktığımızda: Bir kısım ülkenin geleceği endişesiyle birleşmeye çağırıyor. Bu kısımın düşüncesi aslında birleşince oy oranı olarak baskın çıkılacağı ve iktidarın da bu şekilde bertaraf edileceği. Ama gözden kaçan durum şu: Yıllardır kemikleşmiş seçmen tabanına sahip partiler var; onları sıfırlamak neredeyse imkansız. "Gelin birleşelim" çağrısı da bu durumda ütopik oluyor elbette. Diğer bir kısım da şu anda karalar bağlamış, yeis içerisinde..".Elimizden geleni yaptık ama olmadı"cılar...Başka bir kısım da topyekün muhalefetin değişip yeni bir yapılanmaya gitmesi taraftarı ki bu sonuncusu için ben de aynı şeyi düşünüyorum.

Yukarıdaki yazıda değinildiği gibi; akp ilk defa seçim kazanmıyor bu ülkede. Doğrularıyla, yanlışlarıyla tam 12 yıldır iktidarda tek başına. Akp'ye oy vermeyen seçmen kitlesinin anlamadığı şu: 2002 yılında dsp oylarını %20 oranında düşürdü. %1'lere geriledi. Sebeplerini o dönemi yaşamış olanlar bilir, işte bu kitlenin anlamadığı o dönemde yolsuzluk vs. olmadığı halde koalisyon ortağı bir parti neredeyse siyaset sahnesinden silindi; ama bunca çıkan olaya rağmen-henüz kanıtlanmasa bile ihtimal dahilinde ve yargı aşamasında olan olaylar- akp oylarını bırakın düşürmeyi, arttırdı. Seçmenin kafasında seçim öncesi bu vardı; anketler önünde olmasına rağmen illaki oyları düşecek beklentisindeydi.

Şimdi durum şundan ibaret: Zamanında özgürlüklerinin kısıtlandığını düşünenler, başörtüsü meselesi, inançlarını yaşayamadıklarını düşünenler artık belirli bir süredir kendi seçimleriyle bir partiyi iktidarda tutuyor. Diğer kesim, yani karşıt kesim de, içinde bulunduğumuz şu anda özgürlüklerinin kısıtlandığı, haklarının ihlal edildiği düşüncesinde. Eleştiren ve sorgulayan seçmeni tenzih ederek; bir zamanlar özgürlüklerinin ellerinden alındığına dem vuranlar bugün diğer kesime "oh olsun" mantığındalar ve şu an karşıt kesimin belki de aynı pozisyonda kalmasına içten içe seviniyorlar. Kutuplaşma da bu noktada ortaya çıkıyor; bu yüzden takım tutar gibi parti tutmalar mevcut...

Çok güldüm ya bu yoruma. Hoşuma gitti. Çok yaşa emi.:6:

Çoğunlukçu demokrasi sistemi değişmedikçe seçimlerde hep bir kazanan ve kaybeden taraf olacaktır. Halbuki çoğulcu demokrasi olsa, verilen tek bir oy bile yerini bulsa, her bir vatandaş temsil edilme fırsatı bulsa böyle ne kazanan holiganlığı yapılır ne de kaybeden mağdurluğu.

Sabah okudum bu yazıyı ve çok beğendim. Kendi düşüncelerimde bunlar çünkü sonuçta onları seçen bir yüzde 43-45 yüzde varsa bizde %57 yiz yani hani balkon konuşmasında zafer nidaları atıldı, yine ötekileştiren, küçümseyen, işte böyle gömeriz tarzı konuşmaları başbakan kendisi yaptı ve yine kendine oy vermeyen % 57 yi görmezden geldi. Chp, MHP, bdp farketmez sonuç olarak toplamda bu partiyi istemeyen bir de çoğunluk var. Ama burada bile işte nasıl gömdük, çatlayın patlayın, ağzınızın payını aldınız, bu ülkeden gidine kadar varan şeyler oldu ama asıl çoğunluk biziz aslında ve çoğunluk bile olmasak varsayalım % 20 yiz yine de kulak verilmesi gerekir. Burada direkt iktidara bir atıfta bulunulmuyor muhalefete araştır gez insanları dinle neden oy verilmediğini, ne istekleri olduğunu diğer partilere hangi yönlerinden dolayı oy verildiğini araştır ona göre davran deniyor. Ve kendini geri çekme, yenilmişlik psikolojisi içinde olma daha doğrusu bu baskıya boyun eğme çünkü bunu aşılayan başbakanın kendisi. Sonuç olarak beğendim.

Ha bir de yazının sonunda Bingöl belediyesinin kadın il başkan meclis üyesi istememe ve istifa ettirme durumu var ki çok vahim. Bu ülkede başörtülüler kamu kurumlarına üniversitelere alınmıyor diye mağduruz diyenler sözde kadınları savunanlar seçildikten sonra ilk önce kadınları çıkartıyorlar hani onların hakkın savunuyorsunuz seçilince iş değişti tabii gerek kalmadı. Ama unutmasın ona oy verev % 57 kadın var orada.

Sabah okudum bu yazıyı ve çok beğendim. Kendi düşüncelerimde bunlar çünkü sonuçta onları seçen bir yüzde 43-45 yüzde varsa bizde %57 yiz yani hani balkon konuşmasında zafer nidaları atıldı, yine ötekileştiren, küçümseyen, işte böyle gömeriz tarzı konuşmaları başbakan kendisi yaptı ve yine kendine oy vermeyen % 57 yi görmezden geldi. Chp, MHP, bdp farketmez sonuç olarak toplamda bu partiyi istemeyen bir de çoğunluk var. Ama burada bile işte nasıl gömdük, çatlayın patlayın, ağzınızın payını aldınız, bu ülkeden gidine kadar varan şeyler oldu ama asıl çoğunluk biziz aslında ve çoğunluk bile olmasak varsayalım % 20 yiz yine de kulak verilmesi gerekir. Burada direkt iktidara bir atıfta bulunulmuyor muhalefete araştır gez insanları dinle neden oy verilmediğini, ne istekleri olduğunu diğer partilere hangi yönlerinden dolayı oy verildiğini araştır ona göre davran deniyor. Ve kendini geri çekme, yenilmişlik psikolojisi içinde olma daha doğrusu bu baskıya boyun eğme çünkü bunu aşılayan başbakanın kendisi. Sonuç olarak beğendim.

Ha bir de yazının sonunda Bingöl belediyesinin kadın il başkan meclis üyesi istememe ve istifa ettirme durumu var ki çok vahim. Bu ülkede başörtülüler kamu kurumlarına üniversitelere alınmıyor diye mağduruz diyenler sözde kadınları savunanlar seçildikten sonra ilk önce kadınları çıkartıyorlar hani onların hakkın savunuyorsunuz seçilince iş değişti tabii gerek kalmadı. Ama unutmasın ona oy verev % 57 kadın var orada.

Çok güzel yazmissiniz... Çok güzel aciklamissiniz..

Hem halkin bir kismini gomdugunu soyleyip hem de toplumu kucakladigini söyleyerek hosgoruden bahsederek kimi kandirabilceklerini düşünüyorlar merak ediyorum...

Yazilanlari sirf muhalefet olmak için okumamak gerekir...

aynen ,altına imzamı atıyorum :46::46:
bizi anladıkları başıörtülü bir vekili meclisten kovmak ,sokaklarda ak partinin f..şeleri diye bağırmaktan ibaret .çarşaflı bir kadına insan dışı muamele etmek ,insan değilmiş gibi bakmak ,davranmaktan ibaret ... böyle bir anlayış tarzıyla bizi anlayamazlar .. sonuçta bu ülkede zamanında bizi anlamadıkları için birçok eziyeti çeken yine bizdik ,herksin tuzu kuruydu kimseye bişey olmadı ama bizler çok sıkıntılar çektik bu kafalar yüzünden .anlamalarını beklemiyorum ,hiç bir zaman umudum olmadı bizi anlarlar diye ,tarihe baktığınızda da bunu görmek çok kolay , o yüzden bu saatten sonra da değişeceği yok ..

İlk satirlar öyle gibi ama sonrasi tam tersi anlatmak istediği baska

Aslında ben kendisini tanımasam yani görüşünü bilmesem bir çok yöne çekebilirim.
İlk satırları aynen başbakan telaffuz etti. Sonraki satırlarda da onu tanıdığım için anlatmak istediklerini anladım. Objektif olarak da dedikleri doğru yani, bu işte ya da genel anlamda herhangi bir şeyde sorun varsa eğer hatanın ya da eksiğin kaynağına inmek lazım.
Başbakan balkon konuşmasında ne dedi? “biz oturup düşüneceğiz,konuşacağız bu %43 neden %60 olmadı diye”…

Back