• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yöresel Tarif eyh Mualla

• Konu Sahibi Konu Sahibi newlife
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Yöresel Yemekler
N

newlife

Ziyaretçi
ANTAKYA yöresine ait bir yemek...
İster zeytinyağlı ister kuzu etli yapılan son derece lezzetli doyurucu ve görsel olarak da göze hitab eden yapımı kolay denenmiş,tepkileri alınmış nadide bir yemektir.Komşum olan antepli Sabiha ablaya teşekkür eder,ellerinden öperim...
adszvjs.png

resim netten alıntıdır..

Mercimek haşlanır.Üstüne kimyon dökülür.(Eğer etli yapmayı düşünüyorsanız kuşbaşı kuzu etide ayrıca kavrulur.)Bi kenera konulur.

1 kilo patlıcan,4 domates,5 sivri biber,4 diş sarmısak,3 soğan,2-3 yemek kaşığı biber salçası, zeytinyağı,maydonoz,1 çay bardağı su,tuz,kırmızı pul biber,karabiber,zeytinyağı,haşlanmış mercimek,(isteğe bağlı kavrulmuş yarım kilo kuzu eti).

Haşlanmış ve kimyon serpilmiş mercimek ve etli tercih edenler için kavrulmuş etimiz sırasını beklerken,biz patlıcanları alacalı soyup,tuzlu ılık suda acısı çıakana kadar bekletip yıkıyoruz.uzunlamasına dilimleyip,kesiyoruz.Geri kalan tüm malzemeleri salata yapar gibi doğrayıp karıştırıyoruz.Tencereye karışımdan biraz koyup üstüne uzun dilimlenmiş patlıcanlardan bir sıra yapıyouz.o sıranın üstüne haşlanmış mercimekden biraz ve eğer etli yapıyorsanız kavrulmuş etinde birazını serip patlıcanlar ve karışım bitene kadar bu şekilde kat çıkıyoruz.YAni karışım,patlıcan,mercimek ,(et). üstünede şöyle biraz zeytinyağı gezdirip kapağını kapatıyoruz.ortalama 15-20 dk patlıcanlar yumuşayana kadar kapagını açmadan pişiriyorz.Piştikten sonra yine damak tadınıza göre nar ekşisini üstüne gezdirip 5-10 dk demlendiriyorz.Afiyet olsun canlarım

Son düzenleyen: Moderatör:
bende antepliyim ama bu yemeğin daha hic duymadım büyüklerime soracağım

Ben antepli değilim dediğim gibi komşumuz vardı antepli ondan öğrendim bende..bak merak ettim şimdi..sen sorunca banada söyle canım

eliscim yaptığım zaman çeker eklerim

slm canım bende antepliyim ama gerçekten hiç duymadım bu yemeği kesinlikle bi antep yemeği değil tadı belki güzel oluyodur ama patlıcan mercimek ve eti pek yakıştıramadım birbirine.

ay o teyzenin telinide kaybettim ben..ay niye dediki bana o zaman..bu bizim oraların çok eski yemeğidir dedi..yaptı yedik ne güzel antepi yiyoz diye...yöresini siliyim bari..sağol canımcım

canım bu antep yemeği değil ben antepliyim ama bu yemek sanki bana halep yemeği gibi geldi bilmem ama

Zeytinyaglisini hataylilar yapiyorlar etlisini bilmiyorum ben, saniyorum arap yemek kültürüfisfisfis

ya konu başlığındaki Gaziantep yazısını siliyorum ama değişmiyooo :))))

canım bu yemek etsiz ve zeytin yağlı olarak hatay da yapılıyo ve halep işi derler hatta isminide kılastıp mualla dedikleri bi yemek ama çok severimm her fırsatta yaptığım bi yemek.yapınıda az koydunmu tam diyet yemeği oluyo :)

haaaa..o teyze demişti heralde Suriye taraflarından bizim mutfağımıza girmiş diye...sağol canım

Ben hatay mutfağınıda suriye mutfağınıda bilirim ama ben bu yemeği hiç bilmiyorum
nasıl birşey yaaaa
resim yokmu

Kızlar ben şu tarifim hakkında son noktayı bi koyayaım izninizle..Bu yemek ANTAKYA yöresinin yemeğiymiş ve asıl adı Şeyh Mualla imiş...şimdi araştırdım netten..dünya kadar yerde tarifi var..Ahanda resmi :)) (netten buldum)

Meldamcım seninki değil..ben buldum resmini..

bu yemeği ilk defa duyuyorum tadı nasıl acaba...CADIARZU

tadı çok güzel canım..zeytinyağlı yaparsan soğuk yeniyor meze gibi harika..etli yaparsan bambaşka oluyor tadı..Sabiha abla vardı komşumuz yapıp dururdu misafiri geldikçe..

Back