• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik Sözleşmesi İle İlgili Yardım

BEBEGGGIIIMMM

BEBEĞĞĞİİİMMMMM VE HUZURRRRR
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2013
167
81
28
Değerli Arkadaşlarım benimde kafama çok takılan bir konu var.
Evlilik sözleşmesinin evlilikten önce ve de sonra da yapılabileceği hakkında bilgim var fakat evlendiktenen fazla kaç sene sonra yapılabiliniyor yani bunun belirli bir süresi var mı? Noter de onaylatabilmek için ne kadar bir ücret ödenmesi gerekiyor? Bu sözleşmenin tek taraflı fesh edilebilmesi mümkün müdür yani ben tek taraf istiyor diye sözleşmenin tek kişi tarafından iptal edilmesini istemiyorum. Ben biraz da şartların ağır olmasını istiyorum bunu biz belirleyebiliyor muyuz? Şimdilik kafama takılanlar bunlar eğer aklıma tekrar yeni sorular gelirse affınıza sığınarak sormak istiyorum. İnternetten araştırdım ama açıkcası öğrenmek istediğim şeylerine cevaplarını tam olarak bulamadım hiçbirşey anlayamadım.
Eğer sizin bu konuda bilginiz varsa rica etsem bana yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden herkese çok teşekkür ediyorummm...

bu konu benim uzmanlık alanım. evlilik sözleşmesi diye birşey yok, mal rejimi sözleşmeleri diye birşey var. eğer herhangi bir seçim yapmazsanız yasa sizi otomatik olarak edinilmiş mallara katılma rejimine tabi kılar. ilerleyen yıllarda istediğiniz an yasada sayılı diğer mal rejimlerinden birini seçebilirsiniz. ancak mal rejimi sözleşmesi iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir, nasıl ki iki tarafın iradelerinin uyuşmasıyla kuruluyor, yine iki tarafın iradesi ortadan kaldırma noktasında buluşmadıkça son bulmaz. beraberce sonlandırabilir, başka bir mal rejimine geçmek yönünde yeniden anlaşabilirsiniz ancak.

bu konu benim uzmanlık alanım. evlilik sözleşmesi diye birşey yok, mal rejimi sözleşmeleri diye birşey var. eğer herhangi bir seçim yapmazsanız yasa sizi otomatik olarak edinilmiş mallara katılma rejimine tabi kılar. ilerleyen yıllarda istediğiniz an yasada sayılı diğer mal rejimlerinden birini seçebilirsiniz. ancak mal rejimi sözleşmesi iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir, nasıl ki iki tarafın iradelerinin uyuşmasıyla kuruluyor, yine iki tarafın iradesi ortadan kaldırma noktasında buluşmadıkça son bulmaz. beraberce sonlandırabilir, başka bir mal rejimine geçmek yönünde yeniden anlaşabilirsiniz ancak.
Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederimmm. Peki hangi mal rejimi sözleşmesini seçmeliyim sizce yani kafam çok karışık bu konuda okumakla da pek birşey anlaşılmıyor yani bana karışık geliyor. Açıkcası mal ve mülkten daha ziyade caydırıcı olması için yani boşanmak o kadar kolay bir şey değil sonuçta çok zor bir durum. Bir kez daha üzülmemek adına bir sözleşme olsun istiyorum ve biraz da ağır bir sözleşme olsun istiyorum. Yani kötü bir niyetim yokkk. Derdimi anlatabildim mi bilmiyorum....

Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederimmm. Peki hangi mal rejimi sözleşmesini seçmeliyim sizce yani kafam çok karışık bu konuda okumakla da pek birşey anlaşılmıyor yani bana karışık geliyor. Açıkcası mal ve mülkten daha ziyade caydırıcı olması için yani boşanmak o kadar kolay bir şey değil sonuçta çok zor bir durum. Bir kez daha üzülmemek adına bir sözleşme olsun istiyorum ve biraz da ağır bir sözleşme olsun istiyorum. Yani kötü bir niyetim yokkk. Derdimi anlatabildim mi bilmiyorum....

öncelikle şunu belirteyim, bizim hukuk sistemimizde mal rejimi sözleşmeleri sadece ve sadece mali konularda düzenleme yapma imkanı tanıyor, evlenmeden önce ve evlilik sırasında edindiğiniz mallara ve boşanma sonrasında mal varlığınızın ne şekilde tasfiye edileceğine ilişkin bir anlaşma yapabilirsiniz, ancak öyle filmlerdeki gibi boşanırsak 1 milyon dolar tazminat, çocukların velayeti bende kalacak, aldatırsan 1 değil 5 milyon tarzı özgürlüğü bağlayıcı veya kişilik hakkına sınırlama getiren hükümler koyamazsınız. yasadaki çerçeve sözleşmelerden birini seçmek ve ancak yasanın taraflara serbestçe düzenleme imkanı sunduğu konularda düzenleme getirmek imkanınız var. bunu da mevcut mal varlığınız, eşinizin mevcut mal varlığı, muhtemel gelirleriniz, ortak/ortak olmayan çocuk sayınız gibi veriler ile sözleşmeden beklentileriniz göz önünde bulundurarak bu alanda uzman bir avukat tarafından hazırlanması gerekir.

Anladım. Peki notere onaylatmak mecburi bunu biliyorum. Notere ödenilen ücret ne kadardır bu konuda net bir bilginiz var mı? Noter ücreti dışında da herhangi bir yere ücret ödeniyor mu? Bunuda merak ediyorum...

eğer çerçeve mal rejimlerinden birini seçmeyip özel düzenleme yaptıracaksanız avukata para vermeniz gerekir. pek ucuza mal olacağını söyleyemem. noter masrafını bilemiyorum açıkçası, ben sadece hazırladım bugüne kadar, hiç onaylatmaya götürmedim:)

Anladım. Peki notere onaylatmak mecburi bunu biliyorum. Notere ödenilen ücret ne kadardır bu konuda net bir bilginiz var mı? Noter ücreti dışında da herhangi bir yere ücret ödeniyor mu? Bunuda merak ediyorum...

eğer çerçeve mal rejimlerinden birini seçmeyip özel düzenleme yaptıracaksanız avukata para vermeniz gerekir. pek ucuza mal olacağını söyleyemem. noter masrafını bilemiyorum açıkçası, ben sadece hazırladım bugüne kadar, hiç onaylatmaya götürmedim:)
Ben de internetten okuduğumda avukatla birlikte taraflar noter huzurunda onaylatmalıdır diye yazıyordu o yüzden sormuştum :-)

Ben de internetten okuduğumda avukatla birlikte taraflar noter huzurunda onaylatmalıdır diye yazıyordu o yüzden sormuştum :-)

hayır yanlış okumuşsunuz, avukatın sizinle gelmesi gerekmez, zaten büyük ihtimalle de gelmez:) sözleşme noterde düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır. önceden avukata götürüp hazırlattıysanız daha az, direkt noterde düzenletiyorsanız daha çok tutar noter masrafı. avukatlık asgari ücret tarifesine göre de avukatın talep edeceği ücret 1200 tl'den az olamaz. tarifeyi şuradan görebilirsiniz: http://www.barobirlik.org.tr/Detay.aspx?ID=38763

yasal rejimlere ilişkin bilgi sahibi olmak isterseniz, türk medeni kanunun 202 ve devamındaki maddelerine göz atabilirsiniz. dili çok ağır değil, büyük ölçüde sorularınıza yanıt bulacağınızı düşünüyorum: http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4721.pdf

Missmarttle bana yardımcı olduğunuz için çok ama çok teşekkür ediyorummm Sağolunnn. Merak ettiğimiz mesela böyle konularda size danışabilir miyizzz?

bizde sözleşme yapmak istiyoruz ama eve gelen hacizde sözleşmenin geçerliliği nedir? esyaların faturası bana ait hepsi evlenilmeden önce alındı şimdi borç için gelseler bana ait olan bişiyi sözleşme dahil olsa olaya hacetme hakları varmıdır?

Back