merhaba,
sosyal araştırma şirketinde sosyal analist olarak çalışmaktayım. bir süredir ülkemizin farklı illerinde farklı zaman dilimlerinde evlilik ve aile sorunları, aile içi şiddet, ilişkilerde kadın-erkek arası yaş farkı, eğitim-iş değişkenlerine göre ilişkilerin gidişatı gibi birçok konu üzerinde sosyal araştırmalar gerçekleştirmekteyiz.
anket çalışmaları sonrasında veriler TİK ve üniversitelerde istatistik alanıyla ilgili akademisyenlere işlenmiş/işlenmemiş kaynak bilgi ve yardımcı data olarak gönderilmekte.
ama benim burada anlatmak istediğim temel konu bu çalışmalar sonrasında aslında doğru bilinen yanlışların ortaya çıkması. ve bu bilgileri sizinle paylaşmak isterim.
anket sonuçları ve veriler epey uzun ancak bu başlık altında özet bilgiler halinde aktarmaya çalışacağım.
öncelikle üniversitede tanışıp ilişki başlatanlara/evlenenlere yönelik araştırmaların bir özeti
örneklem grupları batı anadolu, marmara, doğu karadeniz, güney doğu anadolu ve iç anadolu bölgelerindeki merkez durumunda olan illerde alındı. anketlerde 6 binin üzerinde katılımcıya soruldu.
ve özet sonuçlar:
üniversitede başlayan ve evliliğe uzanan ilişkiler:
kendi okulundan/sınıfından biriyle evlenenlerin yüzde 40'ı ilişkisini bitirdi. ilişki bitirme süresi ilişkinin başlangıcından ilk 5 yıl içerisinde yüzde 55, ilk 5-10 yıl içerisinde bitirenlerin oranı yüzde 35.
üniversitede başlamış ama resmileşmemiş ilişkilerin (yazışma, çıkma, sevgili olma, söz ve nişan):
yüzde 85'i resmileşmeden sona erdi.
biten bu ilişkilerin yüzde 60'ı eğitim devam ederken, yüzde 40'ı da eğitim hayatı tamamlandıktan sonra.
okul bitti aşk bitti.
devamı gelecek...