• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlilik Nedeniyle İşden Ayrılmada Kıdem Tazminatı

dreamlife

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Şubat 2007
2.839
1
156
Diğer
Arkadaşlar yaklaşık 4 yıldır SSK tabi olarak özel bir şirketde çalışıyorum ve 2010 yılında evlenip il dışında ikamet etmeye başlayacağım fakat gittim ilde de şuanki çalıştığım firmanın ofisi bulunmakta ama ben hem biraz dinlenme hemde evlilik den sonra bir süre çalışmak istemediğimden dolayı işden ayrılmayı düşünüyorum ve evlilik nedeniyle işden ayrılmada kıdem tazminatı ödedendiğini biliyorum.

acaba;

1-işverene bu durumu nezaman bildirmeliyim?
2-nikahdan sonra belli bir süre aynı işyerinde çalışma zorunluluğum vamı?
3-son dönemler evlilik nedeniyle kıdem tazminatı kalkacağı haberleri duymuştum bu konu hakkında kesinleşmiş resmi bir bilgi varmı?

bu konu hakkında bilgisi olanların fikirlerine ihtiyacım var yorumlarınızı bekliyorum.

evlendikten sonra 1 yıl içinde tazminatını alabiliyorsun canım
kalkmadı hala var
mesela ben 14 haziran'da evlendim 14 haziran 2010'a kadar tazminatımı alıp ayrılabilirim. ama ayrılamıcam maalesef

dream evet cnm 1 yıl suresi var orda subesı olması bısey degıstırmez yıne alma hakkın var

esma , hayatım

teşekkür ederim,

geçen bir arkadaş vasıtasıyla avukata sorduk kalktığını söyledi mafoldumben
sitelerden araçtırıyorum ama bu nunla ilgili kesin bir bilgiye ulaşamadım :uhm:

4857 sayılı iş kanununun 120. maddesine göre 25.8.1971 tarihli ve 1475 sayılı ış Kanununun 14 üncü maddesi hariç diğer maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır. 1475 sayılı eski iş kanununun 14. maddesine göre ise evlenen kadın, nikah tarihinden itibaren 1 yıl içinde kendi isteği ile iş akdini sona erdirirse, kıdem tazminatını alır. Buna kısaca ben bilmem beyim bilir de diyebiliriz. zira Türkiye'nin sosyolojik yapısı dikkate alındığında, evlenen kadınların eşleri, evinin kadını çocuklarının anası olacaksın diyebilir. Böyle bir durumda kadının yıllarca çalışmasının karşılığında kıdem tazminatı alma hakkını kaybetmemesi için, yasal düzenleme ile korunmuşlardır.

Sonuçta evlendikten itibaren 1 yıl içinde kendi isteğiniz ile iş akdini sonlandırırsanız kıdem tazminatı alırsınız.

bende 27 aralıkta evlenıyorum
4 yıldır calısıyorum ssk var
19 aralıkta işten ayrılacağımı bıldırdım
nıkah 27 aralıkta olcak
sımdık ben başka bı yakaya tasındım ve calısmıycam bellı süre
evlendıkten sonra alabılırım deıl mı
hanı nıkah gununu kadar calısma zorunluluğum yok

4857 sayılı iş kanununun 120. maddesine göre 25.8.1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesi hariç diğer maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır. 1475 sayılı eski iş kanununun 14. maddesine göre ise evlenen kadın, nikah tarihinden itibaren 1 yıl içinde kendi isteği ile iş akdini sona erdirirse, kıdem tazminatını alır. Buna kısaca ben bilmem beyim bilir de diyebiliriz. zira Türkiye'nin sosyolojik yapısı dikkate alındığında, evlenen kadınların eşleri, evinin kadını çocuklarının anası olacaksın diyebilir. Böyle bir durumda kadının yıllarca çalışmasının karşılığında kıdem tazminatı alma hakkını kaybetmemesi için, yasal düzenleme ile korunmuşlardır.

Sonuçta evlendikten itibaren 1 yıl içinde kendi isteğiniz ile iş akdini sonlandırırsanız kıdem tazminatı alırsınız.

evlenmelerde 3 güne kadar izin hakkı var.

bilgiler için cok teşekkür ederim bir arkadaşım vasıtasıyla SGK da çalışan bir avukata sordum ama artık bu yasanın kalktığını yerine bayanlar için süt izni gibi daha farklı yasalar yürürlüğe girdiğini söyledi son zamanlarda da yayın organlarının haberleri doğrultusunda evlilik tazminatının kalkacağı konusunda bircok şey duyduk.

peki işden cıkacağımız tarihi ve tazminat konusunu işverene nezaman bildirmemiz gerekmedir.

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

bende 27 aralıkta evlenıyorum
4 yıldır calısıyorum ssk var
19 aralıkta işten ayrılacağımı bıldırdım
nıkah 27 aralıkta olcak
sımdık ben başka bı yakaya tasındım ve calısmıycam bellı süre
evlendıkten sonra alabılırım deıl mı
hanı nıkah gununu kadar calısma zorunluluğum yok

canım bir işyerinde çalışırken evlenmiş olmam gerekir işakdi sona erdridek sonra evlenmem işvereni bağlamazki, bu arayı rapor izin le filan kapa 4 yıl çalışmışsın tazminatınu kurtar derim

evlilik nedeniyle işten ayrılmada kıdem tazminatının kaldırılacağına ilişkin söylenti olsa da henüz kaldırılmış değil. en son 1 ay önce böyle bir talebim oldu müvekkilim adına ve ödeme yapıldı. Söz konusu tazminatın kaldırıldığına ilişkin yasa hakkında bilgi verirseniz ben de bilgilenmiş olurum.

evlilik nedeniyle işten ayrılmada kıdem tazminatının kaldırılacağına ilişkin söylenti olsa da henüz kaldırılmış değil. en son 1 ay önce böyle bir talebim oldu müvekkilim adına ve ödeme yapıldı. Söz konusu tazminatın kaldırıldığına ilişkin yasa hakkında bilgi verirseniz ben de bilgilenmiş olurum.

yasa konusunda bir bilgim yok dediğim gibi bende basında duydumu aktarıyorum ama 1 ay öncesine kadar alınmışsa halen alınıyor demektir cok teşekkürler bilgiler için bir konu d aha var işden ayrılma tarihimi işverene nezaman bildirmeliyim?

Ben 2007 temmuzda işe başladım, 2009 martta evlendim, 2010 martta evlilik nedeniyle ayrılıp tazminat aldım, 10 gün sonra gene işe başladım, şimdi istifa etmek istiyorum, ama ihbar sürem 1 ay üzerinde mi, yoksa 3 yıl üzerinden mi hesaplanır ve tazminat aldığım için şirket sorun çıkarır mı?

Ben 2007 temmuzda işe başladım, 2009 martta evlendim, 2010 martta evlilik nedeniyle ayrılıp tazminat aldım, 10 gün sonra gene işe başladım, şimdi istifa etmek istiyorum, ama ihbar sürem 1 ay üzerinde mi, yoksa 3 yıl üzerinden mi hesaplanır ve tazminat aldığım için şirket sorun çıkarır mı?

bir kere giriş cıkış olduğu için ihbar büyük ihtimalle 1ay üzerinden hesaplanır bu tür şeylerde ssk girişlerin ebakılıyor ama tabi yine bi danışmandan bilgi almam iyi olur

nikah tarihinden itibaren tazminat alabilirsiniz evlilik nedeniyle ayrıldığınızı belirten dilekçeyi verdiğiniz gün sizin son iş gününüz olur ihbar yükümlülüğünüz yok evlilik nedeniyle işte ayrılmalarda... kıdem tazminatı kalkmadı çünkü bende evlilik nedeniyle ayrılmak için dilekçe vericem iki gün içinde

Back