EVLİLİK KADERmidir ?

Kaderin ne olduğunu kim çözebilmişki tam olarak.
kaderin de rolü olmakla birlikte insanın kendi iradesine bağlıdır bence.
sen neyi seçersen hayatın ona göre şekillenir.

Kader moda, siyaset vs gibi kişisel yorumlarla sınırları çizilemeyecek bir kavram.

O nedenle kader kısmını geçerek evliliğe gelelim.

- "Kısmetleri geri çevirir ya da geçimsiz olursan evde kalırsın" denir.

Tanıdığım tüm kısmetlerini reddetmiş, geçimsizlikte uzay...

"Artık evleneceğim yumuşak başlı olayım" niyetiyle evrim geçirmemiş...

Evliliği kesinlikte düşünmedikleri için de öylesine ilişkiye başlamış ama ilişkisi evliliğe varmış kadınlar var.

- "Ortam yarat, evde kısmetini beklersen evde kalırsın" denir.

Otuz dokuz yaşında evliliği kesinlikle düşünmediği için evden işe işten eve yaşayan...

"Bu yaştan sonra ancak boşanmış ya da sorunlu bir adamla evlenirsin" denilen bir kadın...

Kanser hastası annesiyle ilgilenmekten gönül işlerine bulaşmamış...

Kariyeri, ahlakı, kişiliği dört dörtlük bir adamla iş yerinde tanıştı.

Her şey bir anda oluverdi, evlendiler maşallah kumru gibiler.

Kadının ailesi bile "iyi ki zamanında bizi dinlememiş" diyor, gıptayla bakılıyor evliliklerine.

Bir yanda da diğer örnekler var.

Sayısız denemeler yapmış, evlilik niyetiyle başlamış ama her seferinde yalnız kalmış kadınlar.

Ortam yaratıyorlar ama o ortam mutlu bir yuvaya dönüşemiyor.

Yumuşak başlı olup adamın her dediğine eyvallah diyorlar, geçimsiz kızlar uğruna terk ediliyorlar.

Demek ki evlilik bizim anlayabileceğimiz bir biçimde şekillenmiyor.

Yani "Allah akıl, irade vermiş" demek, evlenmek isteyen insanın ömür boyu yalnız kalmasını açıklayamıyor.

"Evleneyim" demekle evlenilmiyor, "evlenmeyeceğim" demekle de "evde kalınmıyor".

O nedenle evlenmek için değil, uyumlu, hoşgörülü, olgun bir insan olmak için karakterimizi, kişisel özelliklerimizi zenginleştirmeli, sadece damat namzetlerine değil herkese karşı sevecen olmalıyız.

Gerisi aklımızın almadığı, açıklanamayan olguların seyrine kalmış :KK14:

Benim bildiğim şöyle ; Allah karşına insanlar çıkarır sen arasından seçim yaparsın çünkü sana düşünme gücü vermiş. Eğer sen alkolik birini seçerde ileride mutsuz olursan kaderini bir nevi kendin seçmiş olursun. Ya da aklı başında sana uygun bir adamla evlenirsin mutlu bir evliliğin olur yine kaderini sen seçmiş olurusn. Yni kaderin ğstünde de kader vardır. ama aAllah bizim seçimlerimizi zaten önceden bildiği için evleneceğimiz gün ve evleneceğimiz kişiyide bilir. Yani bu önceden bellidir söylemi benim için böyle.

Selamın Aleyküm . .
başlıktanda anlaşıldığı üzere sizce evlilik insanın kaderimidir ?
(çok uzun oldu k.bakmayın artık :KK53:)
bazı alimler evlilik tercihtir bazıları kaderdir der..
ben tercihtir diyenlerdenim..
ama şöyle birşeyde var ben daha evlenmeden eşimi kaynanamı görümcem olacak şahsiyeti rüyamda gördüm..annem bana onları gösterip işte bu senin kaderin dedi.
acaba tercihlerimizmi kader oluyor..

bazı alimler evlilik tercihtir bazıları kaderdir der..
ben tercihtir diyenlerdenim..
ama şöyle birşeyde var ben daha evlenmeden eşimi kaynanamı görümcem olacak şahsiyeti rüyamda gördüm..annem bana onları gösterip işte bu senin kaderin dedi.
acaba tercihlerimizmi kader oluyor..
çok karmaşık döngü bu .)
nasıl anlıycam doğru insan olup olmadığını malum insan sevince mantık devre dışı :)
birilerine anlatsan anlattığın kadarıyla yol çizecek sana
anlatmadan kör kütük tamam desen sonuç sans meselesi kaybetmekte var kazanmakta !

çok karmaşık döngü bu .)
nasıl anlıycam doğru insan olup olmadığını malum insan sevince mantık devre dışı :)
birilerine anlatsan anlattığın kadarıyla yol çizecek sana
anlatmadan kör kütük tamam desen sonuç sans meselesi kaybetmekte var kazanmakta !
evet...eğer bu evlilikte yağtığım tercihse kötü tercih yapmışım..yok kaderse kaderim kötüymüş..
geleceği insan bilemiyor..eşim başka bir şehirden ben başka bir şehirden..hiç tanımadım söz kesildi 1 ay içinde evlendim..eğer biraz uzun vadeli olsaydı tanıma süreci evlenmezdim..ama ufaktan ufaktan aşık olmuştum..yakışıklıydı..ama bende güzeldim hani..
neyse ..evlendim evleniş o evleniş..kaynana ve görümceden çekmediğim kalmadı..anlatsam yar yaaa.
aşk insanın gözünü kör ediyor derler ya doğru işte..ama aşk bitiyor bittimi vay bana demek kalıyor..

evlilik kader değildir. bu kötü evlilik yapan eşini iyi seçemeyen ya da zorla evlendirilen kadınların kendilerini teselli etme biçimidir evlilik kader olamaz çünkü seçim hakkınız var doğduğunuz yer kaderinizdir ama başka yerde yaşama şansınız var anne babanız kaderinizdir ancak onlardan uzakta yaşama şansınız var yani demem o ki doğuştan gelen şeyleri değiştirme ya da azaltma hakkınız var.

evlilik kader dedikçe evde oturup aman kadermiş nasıl olsa beni bulur diye düşünen ve evlenemeyen genç kızlar artıyor.

evet...eğer bu evlilikte yağtığım tercihse kötü tercih yapmışım..yok kaderse kaderim kötüymüş..
geleceği insan bilemiyor..eşim başka bir şehirden ben başka bir şehirden..hiç tanımadım söz kesildi 1 ay içinde evlendim..eğer biraz uzun vadeli olsaydı tanıma süreci evlenmezdim..ama ufaktan ufaktan aşık olmuştum..yakışıklıydı..ama bende güzeldim hani..
neyse ..evlendim evleniş o evleniş..kaynana ve görümceden çekmediğim kalmadı..anlatsam yar yaaa.
aşk insanın gözünü kör ediyor derler ya doğru işte..ama aşk bitiyor bittimi vay bana demek kalıyor..
İŞTE böyle olsun istemiyorum ben :KK43: pişmanlık . . ALLAH kimseye bu duyguyu yaşatmasın . .

Elbette kaderdir ama nikah günün kaderdir. Kısmetlerin yazılıdır alnında ama onlardan birini seçen ve mutluluğuna ya da mutsuzluğuna karar veren sen olursun.
Benim bildiğim böyle.

X