evi sobalı olanlar :) hadi bizde burda toplaşalımmm :) :)

gazeldustubaglara

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
11 Ocak 2012
10.411
2.199
248
selam kızlar...
belki konu başlığını görünce komik gelmiştir :) evet aramızda sobalı evde oturanlar varsa muhabbet edelim isterim.. :)
öncelikle sobanın kötü yanlarını anlatıcam...:) accık dertleşelim...:)

* soba demek evin hep pislik içinde olması demek, süpürürsün silersin bal dök yala dersin, sonra sobanın kovasını değiştir hadiiiii :) nereye gitti o temiz ev :) kovanın kenarından uçuşan isler, dökülen kömür kül tozları, vs.. çok sinir bozucu...
*soba demek, yakmaya başlarken çıranın etrafa yayılan is lekesi demek...bembeyaz tüllerinin is kokması demek :) tülleri bugün yıkayıp ütüleyip, 10 gün sonra grileşmesi demek... :)
*soba demek, borulardan sızan zift görünümündeki siyah damlacıklar demek ve en kötüsü budur...kremrengi halının üzerine gece uyurken şıp şıp damlayan zifti, sabah görünce dellenmek demek :) silersin çıkmaz, yıkarsın çıkmaz...artık o halıyı balkondan aşağıya atmak gerek demek :) yere şıp şıp damlarken, duvarlara sıçramak demek :) daha yenice kış temizliği bitiminde, tekrardan badana boya işlerine girişmek demek.. :)
*soba demek, rüzgarlı havalarda bacadan dumanın geriye basması, pencerelerin açılıp, karda kış kıyamette donmak demek :) duvarlardan perdelere koltuklardan halılara kadar is kokusu demek,
*soba demek, evde ufak çocuk varsa resmen tik üstünde yaşamak demek :) her an elini yakacak korkusuyla, çocuğu odada bırakıp tuvalete bile korkarak gitmek demek :)
*soba demek, içeri sıcak oldu kapat terledik demek, serinledi biraz aç sobayı demek :) ufak çocuğu olan için daha muazdarip bi durum, şayet sobayı açarsın terler, kaparsın üşür...terli terli sık sık hasta olması demek...sürekli odanın ısı dengesi olmaması ve çocuk doktorlarıyla ahbap olmak demek :)
*soba demek, (allah korusun) her gece tedirgin yatmak demek...zehirlenme korkusuyla gözüne uyku girmemesi demek...geceleri sık sık uyanıp sobayı kontrol etmek demek...televizyonda sobadan sızan gazla zehirlenip ölen aileleri yıkılan yuvaları duydukça, hep ürpermek demek :( allah muhafaza...

evet kızlar bunlar soba ile ilgili aklıma gelen kötü yanları...:)
ama şimdi iyi yanlarından bahsetmek istiyorum..hemde seve seve.. :)

*soba demek, dışarda kar kıyametken, içerinin gürül gürül sıcacık olması demek :) dışardan gelip de tir tir titrerken, anında ısınıvermek ohh diye genişlemek demek :)
ellerini soba borusuna dokundurup o sıcaklığı hissetmek demek...
* özellikle soğuk suyla uğraşıp da içeri girince, ellerini anında ısıtıp, hafiften ellere tatlı bir sızı çökmesi demek :)
* kış günü güneş enerjinin soğuk olduğu zamanlarda, sürekli soba üzerinde kaynar suyun hazır olması demek :) catle çay makinesi gibi elektrikli aletlerin sık sık kullanılmasında harcanan elektriğin tasarrufu demek :)
* koca bir kap dolusu patatesi, sobanın fırınına doldurup, yarım saat sonra içleri bulgur bulgur olan mis gibi patatesleri ağızlara layık şekilde yemek demek..:)
hatta patatesin yanında sofrada yeşil soğan, marul maydonoz gibi yeşillikleri ekmek arasına koyup, soba üzerinde kaynamış çayla sıcacık içerek, karnını doyurmak demek...
tuza bandıra bandıra zevkini çıkarmak demek...:)
*soba demek, gürül gürül yanarken, üzerinde dizilen kestanelerin çatır çutur seslerini dinleyip, kestane kebap'ın lezzetine varmak demek :)
*soba demek, portakal kabuğundan bir parçayı üzerine koyup, doğal oda parfümü sağlamak demek :) :) hahaa
*soba demek, doğalgazdan tüpten tasarruf etmek demek, :)
*soba demek, yanarken çıtır çıtır odun seslerini dinleyerek, sobanın kenarına kıvrılıp, kedi gibi mayışmak uyuklamak demek :) :)
*soba demek, ay sonunda eve gelen devasa fiyatlı doğalgaz faturaları görmemek demek...:)

evet kızlar şimdilik aklıma gelen bunlar...evi sobalı olanlar gelin dertleşelim..umarım hoşunuza gitmiştir..

ama sobada ozlenen yerı tutulmayandır. anneanneme gıdınce ustunde kestane arkasına yumulup uyumak her buldugumu sobanın ustune atıp yemek. sıcak ekmek, mıs gıbı borekler off super... bıde mandalına portakal kabugu koyup kokusunu yaymak mıss mıss

ama sobada ozlenen yerı tutulmayandır. anneanneme gıdınce ustunde kestane arkasına yumulup uyumak her buldugumu sobanın ustune atıp yemek. sıcak ekmek, mıs gıbı borekler off super... bıde mandalına portakal kabugu koyup kokusunu yaymak mıss mıss

evet canım, soba yeri tutulmayan bişeydir....kaloriferin kolaylığı temizliği tartışılmaz elbette ama sobanın da yerini bişey tutmuyor gerçekten...:)

gazelcim soba deyince k.v nin evinde geçen geçen evliliğimin en güzel günlerinin zehir oluşu buz gibi mutfakta çöpün yanında büzüşerek yemek yediğim günler çatlayıp kanayan ellerim o sıcak sobanın yanında keyif yapmaktan bitürlü odalarına dsefolup yatmayan k.v k.p sonra uğradığım haksızlıklar sabahın köründe kalkıp eşek ölüsü gibi yer yataklarını toplamak k.v ni,n yatağını toplamak her gelene yemek hazırlamak o buz gibi mutfaktan hiç içeri girememek Ankaranın o buz gibi soğuğuna yüreğinin soğuğuda eklenince iyice donmak prensesler gibi yetiştiğin aileni bir aşk uğruna terkedip geldiğin bu evde eşek ölüsü gibi soba kovalarını taşımak yaptığının takdir görmemesi bir sigara içebilmek için saatlerce beklemek offfff bana soba hep o acı günlerimi hatırlatıyor .bana soba deme gazelcim ne olursun bana soba deme :14:

2 gündür sobamızı yakıyoruz tütmedi bakalım şimdilik hatta dün yaktıgımızda hava bayagı bi rüzgarlı idi yaktıktan sonra fark ettik çok şükür sorun olmadı bizim sobamız fırınlı çok iyi işe yarıyor sobayı kurdugumuzda tütmesin diye boru kenarlarına gümüş rengi jelatin var onlardan yapıştırdık birde bacaya giren boruya yapıştırdık onun faydası olmuştur

gazelcim soba deyince k.v nin evinde geçen geçen evliliğimin en güzel günlerinin zehir oluşu buz gibi mutfakta çöpün yanında büzüşerek yemek yediğim günler çatlayıp kanayan ellerim o sıcak sobanın yanında keyif yapmaktan bitürlü odalarına dsefolup yatmayan k.v k.p sonra uğradığım haksızlıklar sabahın köründe kalkıp eşek ölüsü gibi yer yataklarını toplamak k.v ni,n yatağını toplamak her gelene yemek hazırlamak o buz gibi mutfaktan hiç içeri girememek Ankaranın o buz gibi soğuğuna yüreğinin soğuğuda eklenince iyice donmak prensesler gibi yetiştiğin aileni bir aşk uğruna terkedip geldiğin bu evde eşek ölüsü gibi soba kovalarını taşımak yaptığının takdir görmemesi bir sigara içebilmek için saatlerce beklemek offfff bana soba hep o acı günlerimi hatırlatıyor .bana soba deme gazelcim ne olursun bana soba deme :14:

ah geztapom yaa, bu kadar içerlemişsin üzülmüşsün zamanında ama allah kurtarmış o eziyetli ortamdan...en azından şükür et canım yaa...senin durumundan çok farklı değilim inan her gidişimizde buz gibi suyla saatlerce bulaşıktan çıkmaz ellerimiz...
allah huzur versin takdir bilen insanlar versin, bunlar gözükmez göze..seve seve yapar insan..ama senin dediğin gibi takdir de görmeyince...boğazına düğümleniyor insanın...

ama sobanın güzelliklerini yazmışsın ya onlar gerçekten hiçbişeyde bulunmuyor ocakta yapılan kestane sobadaki kestaneyi tutarmı hiç ...o günler geçti delipde geçti ama neyse...zorluklardan kurtulup en kısa zamanda büyük kombili bir eve geçersin inşallah Rabbim yardımcın olsun gazelcim

ama sobanın güzelliklerini yazmışsın ya onlar gerçekten hiçbişeyde bulunmuyor ocakta yapılan kestane sobadaki kestaneyi tutarmı hiç ...o günler geçti delipde geçti ama neyse...zorluklardan kurtulup en kısa zamanda büyük kombili bir eve geçersin inşallah Rabbim yardımcın olsun gazelcim

amin geztapocum çok sağol..
dileyen herkese nasip etsin...ama yadırgamıyorum şükrediyorum..çünkü biz evlendiğimizde tayinimiz çıksın herşeye razıyız demiştik eşimle...şükür tayin çıktı allah nasip etti..
o yüzden şimdiki zorluklar gözüme batmıyor..şükür diyoruz hep...

Sobanın yerini hiç birşey tutmuyor ne dogal gaz ne kalorifer nede elektrik sobası eskiden sadece kömür sobası zehirliyor diyorlardı(Allah korusun kimsenin başına gelmesin)şimdi dogal gazdan zehirlenenlerde çok oluyor biz yatıncaya kadar soba sönüyor yatarken içine hiçbirşey atmıyoruz bu akşam üzeri annem sobayı yakmıştı ve üzerine aşurelik malzemeleri koydu sobanın üzerinde aşure pişirdi doğal aşure oldu üzerinde yemeklerimiz çaylarımız demleniyor kestanemiz pişiyor onun yerini hiçbirşey tutmuyor aslında kışın ocaktan tasarruf ediyoruz:52::52::1::9:

Sobanın yerini hiç birşey tutmuyor ne dogal gaz ne kalorifer nede elektrik sobası eskiden sadece kömür sobası zehirliyor diyorlardı(Allah korusun kimsenin başına gelmesin)şimdi dogal gazdan zehirlenenlerde çok oluyor biz yatıncaya kadar soba sönüyor yatarken içine hiçbirşey atmıyoruz bu akşam üzeri annem sobayı yakmıştı ve üzerine aşurelik malzemeleri koydu sobanın üzerinde aşure pişirdi doğal aşure oldu üzerinde yemeklerimiz çaylarımız demleniyor kestanemiz pişiyor onun yerini hiçbirşey tutmuyor aslında kışın ocaktan tasarruf ediyoruz:52::52::1::9:

aynen canım yaa, bende geçen gün bir tepsi börek bir tepsi de kek yaptım, oturdum sobanın önüne fırınında bir güzel pişirdim :)
hem tasarruf hemde zevkli bi iş..sıcacık oturduğun yerden pişrmek...üzerinde de çayı kaynatıp demledi..ohh mis gibi eşimle otururp yedik...:)
belki zorluğu var sobanın ama faydalarıda saymakla bitmezz gerçketen...

* koca bir kap dolusu patatesi, sobanın fırınına doldurup, yarım saat sonra içleri bulgur bulgur olan mis gibi patatesleri ağızlara layık şekilde yemekdemek..:)
hatta patatesin yanında sofrada yeşil soğan, marul maydonoz gibi yeşillikleri ekmek arasına koyup, soba üzerinde kaynamış çayla sıcacık içerek, karnını doyurmak demek...
Gazeeel bu patates olayı varya, benim favorim!!! Suyun içinde haşlanıp lezzetini kaybeden patateslerden değil. Harika oluyo ama benim sobam güzineli değil :( Sadece kestaneyi yapabiliyorum üzerinde. Birde güğümümüz var 24 saat sıcak su yani :1: Biz gündüz odun yakıyoruz, akşamda yatmadan önce kömür. Çok şükür şimdiye kadar herhangi bir problem yaşatmadı sobamız. Öyle kurum falanda dağılmıyo evin içine. Haa bazen tütmüyoda değil. Arada bir o boruların içini temizlemekte sobanın eksilerinden :1: Yanlız benim canım sobada pişmiş patates çekti, yanındada soğan maydonoz ve çay! Ay napcam ben :4: Eğer uyku tutmazsa düdüklüde yaparım napim :5:

Gazeeel bu patates olayı varya, benim favorim!!! Suyun içinde haşlanıp lezzetini kaybeden patateslerden değil. Harika oluyo ama benim sobam güzineli değil :( Sadece kestaneyi yapabiliyorum üzerinde. Birde güğümümüz var 24 saat sıcak su yani :1: Biz gündüz odun yakıyoruz, akşamda yatmadan önce kömür. Çok şükür şimdiye kadar herhangi bir problem yaşatmadı sobamız. Öyle kurum falanda dağılmıyo evin içine. Haa bazen tütmüyoda değil. Arada bir o boruların içini temizlemekte sobanın eksilerinden :1: Yanlız benim canım sobada pişmiş patates çekti, yanındada soğan maydonoz ve çay! Ay napcam ben :4: Eğer uyku tutmazsa düdüklüde yaparım napim :5:

canım benim bitanem yaa :) yakın olsak ben sana yapar getirirdim..valla getirirdim gecenin bu saati olsa bile...:) çok pis bi duygu bilirim akla geldimi gitmez..hamile falan değilsin inşallah :) ayy üzüldüm şimdi ama dur dur dur canım bak ben sana bişey tavsiye edicem onu yap...
benim annemin amca kızı var, onun sobasıda kuzine değil seninkinden..simtaş mı diyorlar ne diyorlar işte uzun sobalardan fırınsız..oda çok sever patatesi...o anlatmıştı bak aklıma geldi hadi kız şanslısın annen cuma günü doğurmuş seni :)
kalk hemen iki üç tane patates getir yap...:)
bak şimdi patatesleri yıka gel, sobanın üzerine koy, ufak ufak olursa daha çabuk pişer...sobanın üzerine koyduğun patateslerin üzerien normal tencere kapağı kapatacaksın...
şimdi şöyle...patatesleri diz daire şeklinde, kapağı kapat üzerlerine...hava alacak yer kalmazsa aynen fırın gibi oluyor...kapak büyükçe olursa daha çok patates alır içine..anlatabilmişimdir umarım...o teyze öyle yapardı...bi dene gör canım..fırın olmadan da yapablirsin bu tarz şeyleri...

Soba tam alistiginda citir citir sesler gelir ayni zamanda mukemmel bir sicak yayilir.Genis bir minder ustunde yanina kivrilip yatmak yada yaninda portakal yerken kabuklarini ustune koyarsin ne guzel kokar olurda bir gun yazlik gibi yer olursa hayalim bir soba kurmak kisin kafa dinlemeye gidersem tadini cikaririm diye hayal ediyorum.Ama o donemlerde bizde nefret ederdik odadan disari cikinca usursun sonra sik sik hasta olursun.Allah kullananlara yardim etsin hic o dumani evin icine vermesin :)

canım benim bitanem yaa :) yakın olsak ben sana yapar getirirdim..valla getirirdim gecenin bu saati olsa bile...:) çok pis bi duygu bilirim akla geldimi gitmez..hamile falan değilsin inşallah :) ayy üzüldüm şimdi ama dur dur dur canım bak ben sana bişey tavsiye edicem onu yap...
benim annemin amca kızı var, onun sobasıda kuzine değil seninkinden..simtaş mı diyorlar ne diyorlar işte uzun sobalardan fırınsız..oda çok sever patatesi...o anlatmıştı bak aklıma geldi hadi kız şanslısın annen cuma günü doğurmuş seni :)
kalk hemen iki üç tane patates getir yap...:)
bak şimdi patatesleri yıka gel, sobanın üzerine koy, ufak ufak olursa daha çabuk pişer...sobanın üzerine koyduğun patateslerin üzerien normal tencere kapağı kapatacaksın...
şimdi şöyle...patatesleri diz daire şeklinde, kapağı kapat üzerlerine...hava alacak yer kalmazsa aynen fırın gibi oluyor...kapak büyükçe olursa daha çok patates alır içine..anlatabilmişimdir umarım...o teyze öyle yapardı...bi dene gör canım..fırın olmadan da yapablirsin bu tarz şeyleri...

Hamileyim canım ya :49: Çok teşekkür ederim Allah binkere razı olsun :1: Çok pis boğazım :9: Gidiyimde küçüklerinden bikaç patates buluyum :52::52:

Hamileyim canım ya :49: Çok teşekkür ederim Allah binkere razı olsun :1: Çok pis boğazım :9: Gidiyimde küçüklerinden bikaç patates buluyum :52::52:

hemen yap canım allah korusun bebeğine bişey olur valla vicdan azabından ölürüm yaa :) hemen bi kaç tane yap tencere kapağını ört aynen fırın gibi olur oda...hararetini söndürsün..bende pek pis boğazım aklıma gelse gece bile uyuyamam :) hamileyken ben, kış ortasında çağla erik aşermiştim, geceleri ağladığımı bilirim :) şimdi gülüyorum ama o zamanlar nasıl kötü bişey yaa, eşim bulamadı aramadığı yer kalmamıştı yazık :)
sonra iş sebebiyle UŞAK'a gitmişti..orda bulmuş :) zavallım kilosuna 25 lira vermiş almış...kargoyla gönderdi bana konyaya :) 20 lirada kargoya vermiş...:)
bir kilo çağla bize 50 liraya mal olmuştu ama o zaman hiç gözüm görmedi valla kargo paketini açıp yumulmuştum hiç unutmam o halimi :)

hemen yap canım allah korusun bebeğine bişey olur valla vicdan azabından ölürüm yaa :) hemen bi kaç tane yap tencere kapağını ört aynen fırın gibi olur oda...hararetini söndürsün..bende pek pis boğazım aklıma gelse gece bile uyuyamam :) hamileyken ben, kış ortasında çağla erik aşermiştim, geceleri ağladığımı bilirim :) şimdi gülüyorum ama o zamanlar nasıl kötü bişey yaa, eşim bulamadı aramadığı yer kalmamıştı yazık :)
sonra iş sebebiyle UŞAK'a gitmişti..orda bulmuş :) zavallım kilosuna 25 lira vermiş almış...kargoyla gönderdi bana konyaya :) 20 lirada kargoya vermiş...:)
bir kilo çağla bize 50 liraya mal olmuştu ama o zaman hiç gözüm görmedi valla kargo paketini açıp yumulmuştum hiç unutmam o halimi :)

Gazeeell bence sen bahsetme yiyeceklerden :1::1: Valla bende öyle ne duysam aşeriyorum. Hele birde evde yoksa tamam :9: Patateslerin mis gibi kokusu geldi valla, bikaç dakikaya pişer inşallah :21::21:

evim sobalı değil.ama bende köye gittikçe o sobaya bitiyorum.hatta kayınvalidem geçen sene çok soğuk oldı kış.bi odamda baca var.bu yıl belki bi soba kurarım oraya en basitinden.arada çıtırdatırım diye düşünüyorum.siz ce nasıl olur

evim sobalı değil.ama bende köye gittikçe o sobaya bitiyorum.hatta kayınvalidem geçen sene çok soğuk oldı kış.bi odamda baca var.bu yıl belki bi soba kurarım oraya en basitinden.arada çıtırdatırım diye düşünüyorum.siz ce nasıl olur

Eğer bacada problem yoksa iyi çekiyosa mutlaka değerlendir bunu, fırınlı olan sobalardan al ama onlar çok daha kullanışlı :8:

ben sobami doldururken komuru alta koyuyorum ve uste sonradan ayni kesinlikle komur eklenmemeli diye biliyorum dogrumuyum arkadaslar...varya kista geldi iliklerime.kemiklerime kadar vuruyoya o sobanin sicakligi bayiliyorum ona...ama insallah birgun dogalgaz baglanir bizim semtede ;)

Back
X