• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evham yapma, refleks terapi yap

16 Ağustos 2010
294.692
607.037
1.098
43
Malatya
Fizyoterapist Gamze Şenbursa, anksiyete bozukluğu belirtilerini ve terapi yöntemlerini anlattı.

evham_yapma_refleks_terapi_yap_h14688.jpg


Endişelerinizi, kuruntularınızı, evhamlarınızı, vesveselerinizi, korkularınızı, huzursuzluklarınızı kısaca birçok psikolojik sorunlarınızı refleks terapiyle yenebilirsiniz.

İlk kez stresli bir durumla karşılaştığımızda kaygı durumu gelişir; evi taşımak, işten çıkarılma, matem veya sadece aşırı kafein yüklemesi gibi basit şeyler. Kaygı durumu vücudun erken uyarı sistemidir. Vücudunuz yakınında tehlike sezinler ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir olay olarak algıladığı şeyle başa çıkmak amacıyla alarm durumunu korur. Sağlıklı bireyler zor bir durumla karşılaştığında bunun çaresine bakmak için harekete geçerler. Bazı insanlar içinse olay o kadar basit değildir. Eğer anksiyete belirtileri sizin günlük yaşamla başa çıkmanıza engelse, o zaman anksiyete bozukluğu gelişmiş olabilir.

Hemen ilaca sarılmayın

Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, bir hastaya anksiyete bozukluğu tanısı konulduğunda bunun hemen antidepresan ilaçlar kullanmaya başlaması anlamına gelmeyeceğine dikkati çekiyor. Bu alanda yapılan araştırmaların hiçbir ilacın konuşma terapisi kadar etkili olmuyor. Özellikle bilişsel davranış terapisi, psikoterapi ve danışmanlık çok önemli. Sıklıkla psikoterapi ve/veya tamamlayıcı ve alternatif tedaviler konusunda cesaretlendirilen hastaların anksiyete semptomlarının azaldığı yönünde kayıtlar mevcuttur.

Anksiyetede neden refleks terapi uygulanır?

Özelikle refleks terapinin anksiyete de güzel sonuçlar veriyor. Canberra Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma refleks terapinin anksiyete ve mide bulantısının hızlı bir şekilde hafiflemesinde çok etkili olduğunu göstermiştir. Avrupa’da yapılan diğer çalışmalar da refleks terapinin stres bağlantılı anksiyete de ve her çeşit ağrıyı azaltmada etkili olduğunu göstermiştir.

Dolayısıyla refleks terapi stres seviyesi ve anksiyete semptomlarının nasıl rahatlatılacağını öğrenmek için harika bir yoldur. Profesyonel bir terapistten alacağınız seans sizin için ciddi derecede rahatlama sağlarken, bazı uygulama noktalarını öğrenerek evde kendinize uygulama yapmanız da mümkündür.

1019888_03ee469ccb2b35f7a27517316d58a88d_600x600.jpg



Anksiyeteyi azaltmak için odaklamanız gereken spesifik bölgeler

• Solar pleksus – Anksiyete semptomlarını kontrol etmek için önemli refleks noktalardan biridir. Solar pleksus noktasına çalışmak iyilik hissini sağlar ki midenizdeki rahatsızlık hissini azaltır, daha derin ve yavaş nefes almanızı sağlar ve genel olarak stresin fiziksel etkilerini sakinleştirir.

• Kafa & beyin refleksleri – Bu bölgelere çalışmak bunalmışlık hissini kontrol altına almaya yardımcı olacak ve daha net düşünme ve problemlere daha dengeli bir açıdan yaklaşmayı sağlayacaktır. Bu bölgelere çalışmak daha etkin bir şekilde konsantre olmanıza yardımcı olacak ve yeni bir şey öğrenirken dikkatinizin daha az dağılmasını sağlayacaktır.

• Mide – Eğer mide bulantısı, midenizde rahatsızlık hissi ve iştahınızda değişiklik varsa mide bölgesini çalışın.

• İnce & kalın bağırsak – Eğer irrite bağırsak sendromu yaşıyorsanız bağırsak bölgelerine odaklanmanız gerekir.

• Adrenal bez – Eğer bir süredir anksiyete problemleri yaşıyorsanız adrenale ait refleks bölgeler oldukça ağrılı olabilir. Bu bölgeye ait refleks bölgeleri elden veya ayaktan birkaç kere uyarmayı alışkanlık haline getirir. Bu şekilde adrenal reflekslere çalışmak böbreküstü bezlerinden stres hormonlarının (adrenalin ve kortozol) salgılanmasını teşvik eder.

• Pineal bez– Pineal bez vücudun uyku-uyanıklılık döngüsünden sorumludur. Eğer uyku ile alakalı semptomlara sahipseniz veya uykusuzluk çekiyorsanız bu bölgelere çalışın.

• Pituitary bez – Pituitary refleks ayak başparmağı plantar yüzeyinin merkezine yakın bulunmuştur. Pituitary bezi tek başına en önemli endokrin bezlerden biridir ve vücudun strese verdiği tepki ile yakından bağlantılı bulunmuştur. Bu bölgeye çalışmak anksiyetesemptomlarını azaltmaya yardım edeceği gibi vücudun strese karşı verdiği cevabı düzenler.

Haftalık olarak 1 seans yapılan uygulama günlük yaşam konforunuzu arttırır ve sağlıklı, huzurlu bir yaşam sürmenize yardımcı olur.

1010549_513508982096409_1282274245_n.jpg


Anksiyete belirtileri

  • Sabit bir endişe hali
  • Bunalmış hissetmek ve her zaman ağlamak istemek
  • Obsesif ve tekrarlayıcı düşünceler
  • Vahşice dalgalı duygular
  • Zor konsantrasyon ve kolayca çılgına dönmek
  • Zor öğrenme ve hatırlama
  • Uykusuzluk
  • Rahatlayamamak
  • Libidonun kaybolması
  • İştahın değişmesi: Tatlı ihtiyacının artması, iştahın kaybolması, mide bulantısının artması, kilonun değişmesi.
Kaynak:hayat
 
Back